Bulgaria supraviețuiește turistic la Marea Neagră datorită românilor. „Sună din Germania să întrebe dacă auzim bombele în Odesa”

Vineri, 12 August 2022, ora 15:56
47943 citiri
Bulgaria supraviețuiește turistic la Marea Neagră datorită românilor. „Sună din Germania să întrebe dacă auzim bombele în Odesa”
Piscină termală pe marginea Mării Negre, în Varna, cunoscută local sub numele de Groapa FOTO Hepta

Mai multe publicații străine "au acoperit" în acest sezon estival subiectul dispariției turiștilor ucraineni și ruși din stațiunile bulgărești la Marea Neagră, arată un rezumat al portalului Novinite.

"Căldură, nisip, mare - și mulți ruși. Până de curând, aceasta a fost esența coastei bulgare a Mării Negre. Rușii dețin mii de proprietăți aici. Dar anul acesta au dispărut", arată Deutsche Welle în deschiderea unui reportaj în Bulgaria.

În publicația germană „Süddeutsche Zeitung”, raportul amplu începe cu subiectul ucrainenilor de pe coasta bulgară a Mării Negre. Viktoria Krasteva, care se ocupă de patru hoteluri din vecinătatea „Nisipurilor de Aur”, a declarat reporterului că în prezent găzduiește turiști în principal din România și Bulgaria, în timp ce în martie a găzduit aproape 180 de ucraineni.

"Acum femeile ucrainene nu știu unde să meargă. De exemplu, am o mamă cu un copil mic cu poliomielita. Unele sunt bine educate - psihologi, avocați. Și acum lucrează la bucătărie", spune Krasteva.

Una dintre aceste femei ucrainene bine educate este Svitlana Konopliova, care și-a găsit un loc de muncă ca pianistă într-un hotel din Albena. În Mykolaiv, orașul natal, a fost director adjunct al unei școli superioare de cultură și muzică, iar acum locuiește la periferia „Albenei” și încearcă să-și facă online, cel puțin parțial, munca anterioară.

„Mă sună și mă întreabă dacă auzim bombele”

„În această vară însă, turiştii în masă au plecat”, mai scrie autorul.

Potrivit acestuia, până la sfârșitul lunii iulie, 40% dintre turiștii din „Albena” erau localnici, 30% români, iar 6% din alte țări est-europene.

Doar 12% proveneau din țări de limbă germană, dar înainte de pandemie numărul era de două ori mai mare. Doar 20 din totalul de 33 de hoteluri din „Albena” funcționează, și nu la capacitate maximă, se mai arată în raport, care prezintă și viziunea ghidului turistic Vyara Mitkova, care lucrează în Varna.

„Mă sună din Germania să mă întrebe dacă auzim bombele căzând în Odesa”, spune Mitkova. „Unii cred că avem graniță directă cu Ucraina și că aici este o zonă de război”, a declarat ghidul turistic pentru Süddeutsche Zeitung.

Mitkova explică că în 2019 a lucrat la capacitate maximă, în timp ce în prezent sunt foarte puține grupuri. Dar situația ghizilor de turism vorbitori de limbă rusă a fost și mai proastă, adaugă ea, iar autorul articolului spune:

„Anul acesta, nu numai zborurile din Rusia, ci și o serie de zboruri directe din alte țări către Varna și Burgas au fost anulate. Cu toate acestea, unii turiști ruși reușesc să ajungă prin Turcia. Mai vin și mulți ruși care locuiesc în Bulgaria, Germania sau Israel. Bulgaria este considerată a fi cea mai prietenoasă țară din UE cu Rusia. De câteva generații, mulți turiști ruși caută o vacanță de vară pe coasta bulgară a Mării Negre”.

„Sunt recunoscătoare oamenilor care ne-au acceptat”

Ucraineana Daria Zaitseva (numele este schimbat în articol pentru a o proteja) a fugit și ea din Mykolaiv în Bulgaria. Ca profesoară universitară de germană și-a găsit rapid un loc de muncă în complexul turistic din „Albena”.

Ea îi explică reporterului Süddeutsche Zeitung că vorbește și rusă, dar că nu trebuie să lucreze cu turiștii ruși. Șeful ei este înțelegător și o ferește de această posibilă traumă.

Daria descrie unul dintre conflictele adânci dintre Rusia și Ucraina astfel: „Rușii susțin că am fost oprimați și forțați să vorbim ucraineană. Dar nimeni nu ne-a interzis să vorbim rusă. Toate acestea sunt atât de absurde pentru că popoarele noastre sunt înrudite prin rudenie”.

Reportajul amplu din ediția germană se încheie cu planurile de viitor ale ucrainenei: „Suntem oaspeți aici. Sunt recunoscătoare oamenilor care ne-au primit. Dar cred în viitorul țării mele”, spune Zaitseva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#turism Bulgaria, #disparitie rusi bulgaria, #Nisipurile de Aur, #litoral Marea Neagra, #litoral Bulgaria , #Vacanta Bulgaria