Meseria care dispare încet-încet din România. Deficitul a ajuns la treizeci la sută, spun asociațiile din industrie

Sambata, 03 August 2024, ora 10:46
26763 citiri
Meseria care dispare încet-încet din România. Deficitul a ajuns la treizeci la sută, spun asociațiile din industrie
În zone precum Delta Dunării, turiștii străini caută ghizi pentru a le arăta rezervația FOTO Pixabay

Turismul românesc revine la nivelul de dinainte de pandemia de coronavirus, dar o parte a acestei industrii este afectată de lipsa de ghizi turistici, conform asociațiilor de profil din acest sector economic. Deși cererea turiștilor străini este consistentă, deficitul de forță de muncă a ajuns la 30%.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) atrage atenția că tot mai puține persoane aleg să fie ghizi turistici, informează sâmbătă, 3 august, PRO TV. Un tur pentru zece persoane costă în jur de 120 de euro, iar cererea este mai mare în sezonul concediilor, amintește asociația.

Un ghid citat în reportaj subliniază că personalul curent nu face față, "suntem puși de multe ori în situația să refuzăm pentru că efectiv nu putem". Un atestat de ghid local se poate obține după 6 luni de curs, iar pentru a fi ghid național, instruirea este mai lungă cu o lună. În România sunt aproape 7.000 de ghizi, dar activează doar aproximativ 2.000. Cei mai mulți dintre cei care au obținut atestatul practică în străinătate sau și-au găsit alte locuri de muncă.

În același timp, facultățile de geografie nu oferă un parcurs educațional care să califice un student pentru a fi ghid.

"În urma finalizării facultății nu poți deveni ghid de turism, ești obligat oarecum să iei un curs. La 10 clase poți face cursul și devi ghid. În alte țări, de regulă, școlarizarea de ghid nu este de câteva luni, vorbim de ani de studiu, sunt facultăți de-a dreptul și nu este ușor nici măcar accesul", spune șef lucrări dr. Cristina Balog, de la Facultatea de Geografie din cadrul UBB Cluj-Napoca.

Efect de bumerang al politicilor verzi pe piața auto: Germanii și americanii preferă autoturisme la mâna a doua
Efect de bumerang al politicilor verzi pe piața auto: Germanii și americanii preferă autoturisme la mâna a doua
Prețul mare al autoturismelor noi, scăderea puterii de cumpărare dar și haosul provocat pe piața auto de reglementările politice legate de scăderea emisiilor de carbon au făcut ca atât în...
De ce rămân firmele românești "subcontractori la subcontractori". Pogonaru (AOAR): "70% din activele românești sunt deținute de capitalul străin"
De ce rămân firmele românești "subcontractori la subcontractori". Pogonaru (AOAR): "70% din activele românești sunt deținute de capitalul străin"
Cea mai mare parte a activelor românești sunt deținute de investitori străini, ceea ce pune într-o altă lumină deciziile pe care le iau guvernanții când vine vorba de susținerea mediului...
#turism Romania, #ghid turistic, #turisti straini Romania, #concediu , #Turism
  1. Efect de bumerang al politicilor verzi pe piața auto: Germanii și americanii preferă autoturisme la mâna a doua
  2. De ce rămân firmele românești "subcontractori la subcontractori". Pogonaru (AOAR): "70% din activele românești sunt deținute de capitalul străin"
  3. Cel mai mare mall din nordul țării. Dezvoltatorul anunță o investiție de 40 de milioane de euro pentru lucrările de extindere
  4. Victor Căpitanu (ONE) la Quarterly Report: ”Trebuie să investim semnificativ, cât mai rapid, în acest sub-sector. E o oportunitate foarte mare de creștere”
  5. Ambițiile energetice ale României. Planul pe următorii cinci ani prevede o reducere drastică a emisiilor
  6. România, a patra cea mai slabă evoluție din UE în industrie – TradeVille
  7. De la ce dată devine obligatorie reciclarea hainelor vechi. Populația va trebui să colecteze separat deșeurile textile
  8. Investițiile imobiliare românești în Europa: Ce ține piața pe loc de la extindere în afara granițelor. „Nu simțim la fel de mult dorința de a pleca peste hotare”
  9. Noile reguli pentru pensionarea anticipată: ce privilegii au pierdut și ce au câștigat românii începând cu luna septembrie
  10. România a avut cele mai mari creșteri ale salariului brut din UE în al doilea trimestru al anului. Cum arată clasamentul european