Turismul românesc revine la nivelul de dinainte de pandemia de coronavirus, dar o parte a acestei industrii este afectată de lipsa de ghizi turistici, conform asociațiilor de profil din acest sector economic. Deși cererea turiștilor străini este consistentă, deficitul de forță de muncă a ajuns la 30%.
Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) atrage atenția că tot mai puține persoane aleg să fie ghizi turistici, informează sâmbătă, 3 august, PRO TV. Un tur pentru zece persoane costă în jur de 120 de euro, iar cererea este mai mare în sezonul concediilor, amintește asociația.
Un ghid citat în reportaj subliniază că personalul curent nu face față, "suntem puși de multe ori în situația să refuzăm pentru că efectiv nu putem". Un atestat de ghid local se poate obține după 6 luni de curs, iar pentru a fi ghid național, instruirea este mai lungă cu o lună. În România sunt aproape 7.000 de ghizi, dar activează doar aproximativ 2.000. Cei mai mulți dintre cei care au obținut atestatul practică în străinătate sau și-au găsit alte locuri de muncă.
În același timp, facultățile de geografie nu oferă un parcurs educațional care să califice un student pentru a fi ghid.
"În urma finalizării facultății nu poți deveni ghid de turism, ești obligat oarecum să iei un curs. La 10 clase poți face cursul și devi ghid. În alte țări, de regulă, școlarizarea de ghid nu este de câteva luni, vorbim de ani de studiu, sunt facultăți de-a dreptul și nu este ușor nici măcar accesul", spune șef lucrări dr. Cristina Balog, de la Facultatea de Geografie din cadrul UBB Cluj-Napoca.