Pe piața transportului aerian, companiile care adoptă modelul de cost redus au căutat noi modalități de a câștiga bani. Pasagerii care aleg serviciile acestor companii plătesc de multe ori taxe suplimentare pentru bagaje, pentru rezervarea locurilor sau pentru cumpărături la bord, iar acestea constituie aproape jumătate din veniturile operatorilor.
Pe piața low cost și ultra low cost, aceste venituri suplimentare obținute din taxe aplicate după cumpărarea biletului au ajuns în 2023 să însumeze aproximativ 118 miliarde de dolari, un nivel record, arată o analiză publicată marți, 6 august, de Panorama. Mai mult de un sfert din aceste venituri suplimentare, 33,3 miliarde de dolari, provin din taxarea bagajelor, conform sursei citate.
Aceste venituri suplimentare au revenit pe un trend ascendent, după pandemia de coronavirus. Anul 2023 este primul în care aceste câștiguri depășesc nivelul din 2019, conform unui grafic realizat de Panorama.
Pasagerii care zboară cu astfel de companii sunt de acum familiari cu modelul în care biletul garantează accesul la bord doar cu un bagaj de mici dimensiuni. În ultimii ani, tarifele practicate de aceste companii pentru bagaje de mână mai mari și pentru bagaje de cală au crescut, prețul variind în funcție de destinația aleasă. Între timp, și companiile de linie au adoptat politici similare, inclusiv taxa pentru alegerea locului, cu excepții care includ operatorul de stat Tarom.
La finalul lunii mai, autoritățile spaniole pentru protecția consumatorului au amendat operatorii low cost Rynair, easyJet, Vueling și Volotea cu 150 de milioane de euro în total pentru încălcarea drepturilor pasagerilor prin aplicarea tarifelor pentru bagaje de mână, rezervarea locului sau tipărirea cărții de îmbarcare, conform Reuters.