Greve, inflație și război: incertitudinea crește pentru sezonul turistic din Europa

Miercuri, 06 Aprilie 2022, ora 22:56
3238 citiri
Greve, inflație și război: incertitudinea crește pentru sezonul turistic din Europa
Turismul reprezintă 20% din PIB-ul Croației FOTO Pixabay

Pe măsură ce restricțiile antiepidemice din Europa au fost ridicate, industria călătoriilor aștepta cu nerăbdare un sezon de vară puternic. Dar criza economică și războiul pune sub semnul întrebării speranțele sectorului de turism.

Diego Sanz, un ghid turistic pe coasta mediteraneană de sud-est a Spaniei, a primit prima sa rezervare internațională de grup în mai bine de un an la jumătatea lunii februarie. Era, s-a gândit el, un semn bun al ceea ce ar urma.

„Aici trăim în paradis și eram siguri că, atunci când restricțiile Covid vor fi ridicate, nu vom mai avea probleme și turiștii se vor întoarce la noi așa cum albinele vin la nectar”, a spus Sanz, la sfârșitul lunii martie, într-o cafenea din orașul-port Alicante.

Apoi Rusia a invadat Ucraina și noile rezervări internaționale s-au oprit brusc. Numai în prima săptămână de război, rezervările pentru companiile aeriene din Europa au scăzut cu 23%, iar rezervările transatlantice către țările europene au scăzut cu 13%, potrivit companiei de date de călătorie ForwardKeys.

„Suntem în mijlocul unei mari furtuni”, a spus Sanz, vorbind atât la propriu, cât și la figurat. Regiunea Costa Blanca a îndurat una dintre cele mai puternice furtuni din istoria sa, cu 18 zile consecutive de ploi puternice care au provocat inundații, scrie New York Times.

„Soarele va reveni, dar ce se va întâmpla cu războiul și cu problemele economice?”, a continuat el. „Nu știu dacă vom putea obține vreun profit în această vară”.

Multe dintre țările europene, inclusiv Spania, Grecia, Italia și Croația, care sunt puternic dependente de turism, sperau să înceapă sezonul de călătorii devreme pentru a compensa veniturile pierdute din cauza pandemiei. Acum pare puțin probabil. Până acum, cele mai afectate destinații sunt cele din apropierea Ucrainei, inclusiv Polonia, Bulgaria, Croația, Estonia și Ungaria, care au înregistrat o scădere a rezervărilor între 30 și 50 la sută, potrivit ForwardKeys. Mulți operatori de turism din aceste țări sunt implicați în eforturile de a ajuta refugiații care fug de forțele ruse, fără să-și dea seama ce impact ar putea avea războiul asupra mijloacelor lor de existență.

Pe tot continentul, daunele sunt deja resimțite prin creșterea costurilor combustibilului, problemele lanțului de aprovizionare, inflația și grevele forței de muncă. Prețurile energiei în Italia au crescut în ultimele luni, îngrijorând operatorii hotelieri. Șoferii de camioane din Spania sunt în grevă de mai bine de 10 zile, provocând deficit sporadic de alimente și bunuri. Hotelurile și restaurantele se străduiesc să găsească înlocuitori la prețuri accesibile pentru provizii-cheie, cum ar fi grâul și uleiul din semințe de floarea-soarelui din care 75 până la 80% din aprovizionarea mondială provine din Rusia și Ucraina, potrivit Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite.

„Încercăm să fim flexibili și să găsim înlocuitori pentru produsele care au lipsit, cum ar fi folosim ulei de măsline în loc de ulei de floarea-soarelui, astfel încât să nu afecteze experiența clienților”, a declarat Javier Garcia Cuenca, vicepreședintele Magic Costa Blanca Hoteluri și Stațiuni. „Dar problema este gestionarea costurilor, acestea devin mai mari”.

Croația se numără adesea printre cele mai dependente economii de turism din Europa, turismul reprezentând aproximativ o cincime din produsul intern brut al acestei mici națiuni, potrivit Biroului Croat de Statistică. Principala atracție a țării, porțiunea de coastă a Adriaticii, a atras ce mai mare parte din cei 13,8 milioane de vizitatori și 84,1 milioane de nopți petrecute în Croația în 2021. A condus la o creștere de 10,4% a PIB-ului de la an la an, potrivit Biroului de Statistică.

Deși anulările au fost minime în Croația până în acest an, țara se confruntă și cu o încetinire a rezervărilor.

Dubrovnik Boats, o companie privată de excursii și charter cu majoritatea clienților din Statele Unite, se aștepta la un an-record înainte de război. Dar apoi rata rezervărilor a scăzut brusc cu 70 la sută. „Pentru un străin, suntem la un centimetru de Ucraina pe o hartă”, a spus Niksa Smojver, proprietarul.

O preocupare semnificativă în acest an pentru companiile de charter maritim este creșterea prețurilor la gaze și potențialul de lipsă de combustibil. Pentru Dubrovnik Boats, operarea unei călătorii dus-întors între punctele fierbinți din Dubrovnik și Hvar costă acum cu aproximativ 750 de dolari mai mult decât anul trecut. Până acum, compania nu a majorat tarifele pentru pasageri, dar ar putea fi nevoită să o facă.

Totuși, Smojver rămâne plin de speranță. „După coronavirus, oamenii s-au săturat și toată lumea vrea să călătorească. Acest sezon ar putea fi unul dintre cele mai bune pe care le-am avut. Nu un record, dar puternic”, a spus el.

În alte părți ale Europei, în special în țările dependente de turism, perspectivele sunt mai sumbre. Anulările din Italia au atenuat o atitudine din ce în ce mai optimistă în rândul ghizilor și operatorilor turistici, chiar dacă unii și-au exprimat speranța că războiul se va termina și sezonul va fi salvat.

„Starea de spirit în general este depresivă, pentru că totul părea să se fi terminat și, în schimb, a avut loc o nouă încetinire”, a spus Margherita Capponi, un ghid turistic cu sediul la Roma.

Bernabò Bocca, președintele asociației hoteliere italiene Federalberghi, a spus că este cel mai îngrijorat de costurile energiei, care au crescut în Italia în ultimele luni. „Hotelurile sunt companii consumatoare de energie, sunt deschise șapte zile pe săptămână, 24 de ore pe zi”, a spus el. „Costul energiei a devenit o componentă foarte importantă, un preț pe care îl plătește întreaga lume”.

Înainte de pandemie, turismul reprezenta aproximativ 14% din PIB-ul Italiei, potrivit Ministerului Turismului din țară, iar agenția națională de turism a Italiei, ENIT, a declarat că în 2019 peste 63 de milioane de străini au călătorit în Italia.

La o expoziție comercială recentă, ministrul italian al turismului, Massimo Garavaglia, a citat un sondaj din februarie despre sentimentul american de călătorie realizat de firma de cercetare de piață MMGY Global, care a raportat că 47% dintre cei 4.500 de americani chestionați așteaptă să vadă cum evoluează situația din Ucraina înainte să-li facă planuri pentru a vizita Europa. „Este clar că, dacă jumătate dintre americani nu vin în Europa, va fi o dramă”, a spus el.

Cu toate acestea, alți operatori de turism, atât mari, cât și mici, își exprimă în continuare optimismul pentru sezonul viitor, în ciuda preocupărilor legate de război și coronavirus. Săptămâna trecută, agenția de turism online Expedia a anunțat o prognoză pentru o vară puternică în Europa, spunând că interesul de căutare în rândul călătorilor americani care doresc să meargă în Marea Britanie, Germania și Franța în această vară a crescut de cinci ori comparativ cu aceeași perioadă din 2020.

Pe Costa Blanca, membrii industriei hoteliere locale au semnat contracte cu preț fix cu operatorii de turism, care ar putea duce la mai puține anulări. Principala provocare pentru hoteluri va fi gestionarea costurilor în creștere și adaptarea la problemele lanțului de aprovizionare.

Cuenca, de la Magic Costa Blanca, a spus că încă nu a crescut tarifele și tarifele la hotelurile sale și și-a exprimat un optimism prudent cu privire la vară, după ce și-a rezervat deja aproximativ jumătate din camerele sale de hotel pentru sezon. „Va trebui să urmărim inflația și poate fi necesar să ne adaptăm ratele pentru a ne menține marjele de profit”, a spus el.

Anul trecut, lanțul hotelier a avut un sezon estival de succes, atrăgând piața internă spaniolă, dar Cuenca nu a putut să-și deschidă unul dintre hotelurile sale din cauza cererii reduse de pe piața internațională, în special din partea turiștilor britanici care s-au confruntat cu reguli de călătorie stricte și imprevizibile în plan intern.

„Nu vom avea un an atât de puternic pe cât ne-am fi așteptat”, a spus el. „Dar există încă o cerere puternică, deoarece oamenii și-au dat seama în timpul pandemiei că viața e scurtă, nu vor trăi veșnic, așa că acordă prioritate vacanțelor și petrecerii timpului liber”.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#turism, #turism Europa, #turism european, #criza turism , #stiri externe