Câte milioane de lei cheltuie România pentru a se promova în străinătate. Motivul ridicol pentru care un târg important a fost ratat

Joi, 25 Mai 2023, ora 22:10
2860 citiri
Câte milioane de lei cheltuie România pentru a se promova în străinătate. Motivul ridicol pentru care un târg important a fost ratat
Transfăgărășan - România FOTO: PIxabay.com

România pune în joc suma de 7,4 milioane de lei pentru a se promova în 2023 la târgurile internaționale de turism. Unul dintre cele mai importante târguri de profil a fost ratat din motive birocratice.

Printr-o interpelare adresată Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, deputatul PSD Maramureș, Gabriel Valer Zetea a solicitat să i se comunice, printre altele, motivele pentru care România nu a participat la unul dintre cele mai importante târguri de turism din lume.

„Am fost dezamăgit să aflu că România nu a participat la unul dintre cele mai mari și, cu siguranță, unul dintre cele mai importante târguri de turism din lume. La Berlin au fost prezente peste 160 de țări din întreaga lume, în timp ce numărul vizitatorilor a depășit 100.000 de persoane.

Din informările mass-media am înțeles că țara noastră nu a participat la cel mai mare târg de turism din lume pentru că nu a reușit să organizeze niciun stand și nicio licitație. Cu toate acestea, alte țări din Sud-Estul Europei au reușit să participe la acest eveniment. Și mă refer aici la Bulgaria, Moldova și chiar Ucraina, țară aflată în război, toate având stand în cadrul Târgului de Turism de la Berlin”, a arătat deputatul maramureșean în interpelarea transmisă Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.

Pornind de la această situație, deputatul i-a cerut ministerului să i se comunice:

1. Când a primit România invitația de a fi prezentă la Târgul de Turism de la Berlin și care a fost termenul limită pentru confirmarea participării?

2. La ce alte târguri de turism va participa țara noastră, în decursul acestui an?

3. Care este suma totală alocată de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului pentru promovarea României, în acest an, în cadrul târgurilor de turism?

Răspunsul Ministerului

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a răspuns, explicând că nu se primesc invitații din partea organizatorilor. „Participarea României la aceste manifestări expoziționale internaționale se face în baza unei liste agreate de mediul de afaceri și aprobate prin Ordin de Ministru în anul anterior celui de desfășurare a evenimentului”, se arată în răspunsul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.

„Precizăm că, deși MAT a solicitat o ofertă de stand standard de 120 mp în decembrie 2022, un răspuns complet, pe baza căruia să poată fi luată o decizie documentată, s-a primit în data de 20 ianuarie 2023. Oferta transmisă viza doar costurile de închiriere a suprafeței de 120 mp și utilitățile.

Având în vedere perioada scurtă de timp, între momentul primirii tuturor informațiilor și data începerii manifestării expoziționale, derularea și finalizarea în termenele legale a producerii de achiziție a serviciilor de amenajare stand nu ar fi fost posibilă pentru buna derulare a contractului și a achizițiilor”, se mai arată în documentul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.

Referitor la târgurile de turism internaționale la care România va participa în acest an, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a transmis că lista se regăsește pe site-ul Ministerului.

„Cu privire la bugetul alocat MAT pentru participarea la manifestările expoziționale internaționale de turism, vă comunicăm că în anul 2023, valoarea acestuia este de 7.400.000 lei”, i-a mai răspuns Ministerul Antreprenoriatului și Turismului deputatului Zetea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cazul fotbalistului decedat după ce avionul s-a rupt în aer, deasupra Canalului Mânecii. Se cer despăgubiri uriașe
Cazul fotbalistului decedat după ce avionul s-a rupt în aer, deasupra Canalului Mânecii. Se cer despăgubiri uriașe
La cinci ani de la moartea lui Emiliano Sala, transferat de la FC Nantes la Cardiff City în 2019, disputa dintre cele două cluburi continuă, scrie AFP. Gruparea galeză, care cere de mai...
Planul pregătit de Moscova ca să recupereze banii oligarhilor ruși. Acordul care ar debloca peste 500 de milioane de dolari
Planul pregătit de Moscova ca să recupereze banii oligarhilor ruși. Acordul care ar debloca peste 500 de milioane de dolari
O firmă de brokeraj din Rusia care organizează o schemă de schimb de active care ar putea elibera fonduri îngheţate pentru investitorii ruşi şi străini ar considera că deblocarea unor...
#turism, #Targ Turism, #Ministerul Turismului, #bani, #promovare , #turism