Restaurarea Catedralei Notre-Dame din Paris după distrugerea sa parțială în urma unui incendiu în urmă cu cinci ani va da lumii un „șoc de speranță”, a declarat președintele Emmanuel Macron, care a marcat redeschiderea iminentă a catedralei medievale printr-un tur televizat.
Alături de soția sa, Brigitte, și de arhiepiscopul Parisului, Laurent Ulrich, președintele francez a vizitat vineri dimineața, 29 noiembrie, catedrala medievală reconstruită de Philippe Villeneuve, arhitectul-șef al monumentelor naționale franceze, conform The Guardian.
În sălile pline de lumină, Macron a admirat Clôture Nord du Choeur, un perete sculptat care înfățișează scene din viața lui Iisus Hristos, și s-a minunat de faimoasele ferestre cu trandafiri, curățate acum de murdăria care se adunase în colțurile lor de-a lungul generațiilor.
În interiorul celui mai recunoscut element al Notre-Dame, turla, atenția lui Macron a fost atrasă de semnele din lemn care arătau măiestria cu care a fost restaurată. Vârful de lemn, cunoscut și sub numele de ”flèche”, se sprijină pe cadre formate numai din lemn, iar reconstrucția structurii a presupus aplicarea unor metode de tâmplărie care datează din secolul al XIII-lea.
3.000 de dibluri de lemn au fost meticulos modelate de un tâmplar timp de patru luni, din stejari care trebuiau să se potrivească cu lemnul grinzilor structurale. „Patrimoniul nostru este atât de divers și de bogat”, a spus Villeneuve. „Notre-Dame ne-a permis să reproducem aceleași tehnici”.
Într-un discurs în fața a aproximativ 1.300 de artizani, Macron a spus: „Șocul redeschiderii va fi la fel de mare ca cel al incendiului, dar va fi un șoc al speranței”.
El le-a mulțumit celor care au contribuit la efortul de restaurare prin munca lor și donații financiare. „Incendiul de la Notre-Dame a fost o rană națională și voi ați fost remediul, prin determinarea, munca și angajamentul vostru”, a spus el.
O mențiune specială a fost acordată pompierilor care au intrat în clădirea în flăcări și „au salvat această catedrală”.
La 15 aprilie 2019, telespectatorii din întreaga lume au privit cum flăcările au curpins clădirea, distrugând cea mai mare parte a acoperișului din lemn și metal și turla. Cauza exactă a incendiului nu a fost niciodată stabilită, dar anchetatorii cred că a fost accidentală, declanșată fie de o țigară, fie de un scurtcircuit în sistemul electric.
Imediat după incendiu, Macron a promis că biserica va fi restaurată „mai frumoasă ca niciodată” în termen de cinci ani - o promisiune care a fost respectată datorită donațiilor de milioane de euro și a sute de meșteșugari specializați care au folosit abilități vechi. Costul total al restaurării este estimat la aproximativ 700 de milioane de euro.
Catedrala se redeschide oficial publicului pe 7 decembrie.
Înainte de incendiu, aproximativ 12 milioane de persoane vizitau anual Notre-Dame. Autoritățile se așteaptă ca numărul vizitatorilor să fie mai mare după redeschidere. Intrarea în catedrală va rămâne gratuită, dar vizitatorii vor trebui să rezerve un interval de timp dedicat, prin intermediul unui sistem de bilete online care va fi lansat la începutul lunii decembrie.