Ce fac bulgarii și noi nu facem. Diferența dramatică pentru România în privința numărului de turiști

Vineri, 17 Iunie 2022, ora 04:01
9092 citiri
Ce fac bulgarii și noi nu facem. Diferența dramatică pentru România în privința numărului de turiști
Bulgaria va avea, în această vară, 6 milioane de turiști Foto: Unsplash.com

Hristo Prodanov, ministrul Turismului din Bulgaria, a anunțat că, vara aceasta, se așteaptă la un număr de 6 milioane de turiști. ”Cei mai mulți vor veni din Polonia, Ungaria, România, Germania, Marea Britanie, Serbia, Cehia, dar și Israel”, a declarat acesta.

Gheorghe Fodoreanu, fost președinte ANAT, într-un interviu pentru Ziare.com a explicat ce face Bulgaria și noi nu facem.

În anii '70 aveam 7 milioane de turiști, iar acum avem 20.000-30.000

”Litoralul român construit în anii '68-75 a fost succesul Europei. Acum a ieșit din reflexul concediilor de pe piața europeană și nu numai. Litoralul nostru pe termen mediu și lung nu are nicio șansă să-și revină.

Bulgaria este mai la sudul României cu vreo 200 de kilometri și are o sezonalitate mult mai lungă. Sezonul începe în aprilie și se termină în octombrie.

La noi și acum e aproape pustiu. Mai merg doar românii care nu au posibilități să plece în străinătate sau mai merg tinerii, în weekend, pentru distracție.

Nu cred că avem mai mult de 20.000-30.000 de turiști străini, pe tot anul. În anii '75 aveam 6-7 milioane. Produsul ”litoralul românesc” este unul devalorizat”, a explicat Gheorghe Fodoreanu.

Bulgarii sunt mai harnici

”Bulgaria are un popor mai harnic decât al nostru, mai gospodar, mai curat și mai comercial. Litoralul bulgăresc a depășit calitativ oferta de pe litoralul românesc.

În Bulgaria mâncarea este de bună calitate, este ieftină, clar sunt înaintea noastră. De asemenea, în momentul privatizării litoralului, ai noștri au căutat să fure, pe când bulgarii au concesionat pe 40 de ani hoteluri, plaje, tour operatori străini - așa au fost obligați să-și aducă turiști, astfel ca în 10-15 ani să își recupereze investiția și apoi să câștige”, a punctat fostul președinte ANAT.

Cum ne-am fi putut salva

”Produsul balneo ar fi putut să ne salveze. Dar ne-am bătut joc și am ieșit din schimnbul de tratamente. Nu avem legătură cu marile sisteme de asigurare din Europa care să deconteze sejururile străinilor străini”, punctează specialistul.

Țara noastră este extraordinar de frumoasă. Ar fi putut să ne salveze niște drumuri și parcări, informația și o promovare. Ce să vă spun, noi nici acum nu putem să traversăm Carpații. Nu avem turism, asta înseamnă că țara noastră este subdezvoltată”, a concluzionat fostul președinte ANAT.

#turism, #turism Romania, #vacante, #Bulgaria, #destinatii vacanta , #concediu