Un oraș din Europa îndrăgit de români nu va mai avea apartamente de închiriat pentru turiști. Care este motivul

Vineri, 21 Iunie 2024, ora 22:44
4698 citiri
Un oraș din Europa îndrăgit de români nu va mai avea apartamente de închiriat pentru turiști. Care este motivul
Clădire de aprtamente din Barcelona FOTO Pixabay

Autoritățile din Barcelona vor să pună capăt închirierii apartamentelor turistice până în anul 2029 pentru a facilita accesul la locuinţe pentru rezidenţi, a anunţat vineri, 21 iunie, primarul acestui oraş din nord-estul Spaniei, care găzduieşte anual milioane de turişti, potrivit AFP.

"Parlamentul catalan ne autorizează" să nu mai "reînnoim licenţele apartamentelor turistice", ceea ce "ne va permite să punem 10.000 de locuinţe pe piaţa închirierilor şi a vânzărilor" imobiliare, a declarat într-o conferinţă de presă primarul Barcelonei, socialistul Jaume Collboni.

Potrivit municipalităţii, licenţele apartamentelor turistice, reînnoite pentru cinci ani în noiembrie, vor expira în noiembrie 2028.

Aceasta înseamnă că "începând din 2029", dacă nu se va renunţa la această idee, "apartamentele turistice de care dispunem astăzi vor dispărea din oraşul Barcelona", a lansat edilul.

Pentru a aplica această măsură, Barcelona doreşte să utilizeze un decret aprobat anul trecut de parlamentul regional al Cataloniei, care reglementează numărul locuinţelor dotate cu licenţă de utilizare turistică în oraşele în care presiunea imobiliară este cea mai puternică.

"Oraşul nu poate permite ca un număr atât de ridicat de apartamente să fie utilizat pentru activitatea turistică într-un context în care dificultatea de accedere la o locuinţă şi efectele negative ale suprapopulării turistice sunt evidente", a argumentat Consiliul municipal într-un comunicat.

Potrivit lui Collboni, care consideră criza de locuinţe drept "principala" problemă a Barcelonei, chiriile au crescut cu 68% în ultimii zece ani în capitala catalană, unde 10.101 de locuinţe dispun în prezent de o licenţă pentru apartament turistic.

Barcelona a suspendat în ultimii ani eliberarea de noi licenţe sub conducerea fostei primăriţe Ada Colau (2015-2023), fostă militantă pentru dreptul la locuinţă, cu scopul de a reglementa expansiunea turistică a oraşului, o destinaţie turistică preferată de vizitatorii străini în Spania.

Dar aceasta nu a împiedicat efectele turismului excesiv să se facă simţite în domeniul imobiliar, în special după sfârşitul pandemiei de COVID-19.

Pentru a protesta împotriva acestei situaţii, mai multe asociaţii locale au lansat un apel la o manifestaţie în oraş în 6 iulie sub sloganul "Destul! Să punem limite turismului!".

Această adunare urmează altor manifestaţii similare organizate deja în ultimele luni în alte puncte turistice spaniole, cum ar fi Insulele Canare şi Palma de Mallorca, conform AFP.

Decizie surprinzătoare a judecătorilor europeni. „Poliția poate accesa telefoanele oamenilor și când nu sunt suspectați de infracțiuni grave”
Decizie surprinzătoare a judecătorilor europeni. „Poliția poate accesa telefoanele oamenilor și când nu sunt suspectați de infracțiuni grave”
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis vineri, 4 octombrie, că poliția europeană poate accesa datele de pe telefoanele oamenilor chiar și atunci când aceștia nu sunt suspectați de...
"Merită să mai pleci în UK în 2024?" Ce răspunsuri a primit un român care nu știe ce decizie să ia. "S-a dus dracu' Anglea"
"Merită să mai pleci în UK în 2024?" Ce răspunsuri a primit un român care nu știe ce decizie să ia. "S-a dus dracu' Anglea"
Românii pleacă de obicei să muncească în Italia, Spania, Germania și Franța, unde găsesc locuri de muncă în diverse domenii, cum ar fi construcțiile, agricultura, îngrijirea...
#turisti romani, #barcelona, #decizie, #apartamente de inchiriat , #Spania
  1. Israelul, un nou succes în fața Hezbollah. Ce au anunțat Forțele Armate Israeliene
  2. Tactici de strategie militară: Ce poate învăța Ucraina din loviturile Israelului asupra grupării teroriste Hezbollah
  3. Bărbat care s-a aruncat de la balcon, salvat în ultima clipă. Imagini incredibile cu modul în care au intervenit pompierii și poliția VIDEO
  4. Salvatori pe două roți. Paramedic la serviciul de urgență pe motocicletă: ”Ne strecurăm mai uşor în trafic”
  5. Bătaie cu bâte, macete și topoare în Giurgiu. De la ce a pornit conflictul în plină stradă
  6. Președintele Chinei la 75 de ani de relații ”prietenoase” cu Coreea de Nord: „Am colaborat îndeaproape pentru a susţine justiţia internaţională”
  7. Studentă din București, mușcată de ploșnițe ascunse în saltea. Premierul Ciolacu tocmai făcuse o vizită în cămin
  8. Bancomat vandalizat în Timișoara. Persoane necunoscute au pus o substanță lipicioasă în zona unde se scot banii VIDEO
  9. Rușii și-au doborât propria dronă, considerată cea mai mare din lume, pentru a nu ajunge în mâinile ucrainenilor VIDEO
  10. Cum este descris de vecini bărbatul care a vrut să jefuiască o bancă folosind un pistol cu apă