Ce este "boala tutunului verde". Care sunt simptomele și când e cazul să te îngrijorezi

Marti, 31 Mai 2022, ora 23:37
2953 citiri
Ce este "boala tutunului verde". Care sunt simptomele și când e cazul să te îngrijorezi
\'"Boala tutunului verde" este o formă de intoxicație cu nicotină care apare la aproximativ 1 din 4 fermieri FOTO: Unsplash.com

Ziua mondială fără tutun este o iniţiativă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi este marcată în fiecare an pe 31 mai.

Poate nu știai că tutunul nu este nociv doar pentru cei care îl consumă, ci și pentru producătorii de tutun. Un fermier de tutun care plantează, cultivă și recoltează tutun poate absorbi atâta nicotină pe zi cât se găsește în 50 de țigări.

"Boala tutunului verde este o formă de intoxicație cu nicotină care apare la aproximativ 1 din 4 fermieri. Iar planta de tutun în sine distruge solul în care este plantată pentru zeci de ani, prin deșertificarea specifică zonelor în care este plantat tutunul ca urmare a utilizării resurselor minerale din sol", se arată în comunicatul transmis de medicii de la spitalul Marius Nasta de Ziua Mondială fără tutun.

Ce este tutunul verde

Tutunul care crește pe câmp este numit "tutun verde”. Acesta este toxic atunci când intră în contact direct prelungit cu pielea. Fermierii suferă de o boală cunoscută sub numele de „boala tutunului verde”. Această boală provoacă greață și vărsături.

Când atingi frunzele verzi de tutun, în special frunzele umede, absorbi nicotina prin porii pielii. Nicotina este un stimulent puternic și dacă absorbi suficient din ea, vei avea câteva simptome dureroase.

Cultivarea tutunului a fost o activitate agricolă substanțială înainte de Revoluție, în ultimii ani numărul celor care încep o astfel de afacere fiind tot mai mic. Cu toate acestea, mai există fermieri care aleg să înceapă o asemenea cultură pe câteva zeci de hectare.

Astfel, cultura de tutun este pe cale de dispariţie. De la 35 de mii de hectare, acum abia dacă mai sunt 2000.

Cât de mult poluează fumul de tutun

Dacă vorbim mai departe despre fumat și poluarea din exterior, datele științifice indică că pentru a produce o singură țigară, sunt emise 14 g de CO2 pe tot parcursul ciclului de viață. Producția de tutun contribuie cu aproape 84 de milioane de tone metrice de emisii de CO2 echivalent anual, ceea ce reprezintă echivalentul a 280.000 de rachete care se lansează în spațiul cosmic.

Fumul de tutun contribuie la niveluri mai ridicate de poluare a aerului și conține trei tipuri de gaze cu efect de seră: dioxid de carbon, metan și oxizi de azot, care poluează mediul interior și exterior.

Și țigările electronice reprezintă o problemă serioasă. Resturile de la cartuşe şi baterii reprezintă o preocupare majoră pentru mediu, deoarece sunt alcătuite din materiale care nu sunt biodegradabile, cum ar fi bobinele metalice, plasticul, atomizatoarele, bateriile și cipurile de microcontroler.

Fumatul pasiv este responsabil pentru moartea prematură a 1,2 milioane de oameni la nivel global în fiecare an, pe lângă bolile cardiovasculare și respiratorii.

Eveniment Quarterly Report

Patru tone de tutun, ascunse într-un camion, după cutii cu ardei capia. Imagini cu uriașa captură FOTO
Patru tone de tutun, ascunse într-un camion, după cutii cu ardei capia. Imagini cu uriașa captură FOTO
Aproximativ patru tone de tutun vrac disimulat după cutii cu ardei capia au fost descoperite de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, într-un autocamion condus de un...
Sorin Grindeanu a trimis corpul de control să verifice contractul pentru modernizarea Gării de Nord: ”Este o rușine națională”
Sorin Grindeanu a trimis corpul de control să verifice contractul pentru modernizarea Gării de Nord: ”Este o rușine națională”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat luni, 2 octombrie, că modul în care arată Gara de Nord din Capitală este ”o rușine națională”. El a precizat că le-a cerut...
#tutun, #ziua mondiala fara tutun, #fermieri, #nicotina, #boala , #boli