Ce este "boala tutunului verde". Care sunt simptomele și când e cazul să te îngrijorezi

Marti, 31 Mai 2022, ora 23:37
3075 citiri
Ce este "boala tutunului verde". Care sunt simptomele și când e cazul să te îngrijorezi
\'"Boala tutunului verde" este o formă de intoxicație cu nicotină care apare la aproximativ 1 din 4 fermieri FOTO: Unsplash.com

Ziua mondială fără tutun este o iniţiativă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi este marcată în fiecare an pe 31 mai.

Poate nu știai că tutunul nu este nociv doar pentru cei care îl consumă, ci și pentru producătorii de tutun. Un fermier de tutun care plantează, cultivă și recoltează tutun poate absorbi atâta nicotină pe zi cât se găsește în 50 de țigări.

"Boala tutunului verde este o formă de intoxicație cu nicotină care apare la aproximativ 1 din 4 fermieri. Iar planta de tutun în sine distruge solul în care este plantată pentru zeci de ani, prin deșertificarea specifică zonelor în care este plantat tutunul ca urmare a utilizării resurselor minerale din sol", se arată în comunicatul transmis de medicii de la spitalul Marius Nasta de Ziua Mondială fără tutun.

Ce este tutunul verde

Tutunul care crește pe câmp este numit "tutun verde”. Acesta este toxic atunci când intră în contact direct prelungit cu pielea. Fermierii suferă de o boală cunoscută sub numele de „boala tutunului verde”. Această boală provoacă greață și vărsături.

Când atingi frunzele verzi de tutun, în special frunzele umede, absorbi nicotina prin porii pielii. Nicotina este un stimulent puternic și dacă absorbi suficient din ea, vei avea câteva simptome dureroase.

Cultivarea tutunului a fost o activitate agricolă substanțială înainte de Revoluție, în ultimii ani numărul celor care încep o astfel de afacere fiind tot mai mic. Cu toate acestea, mai există fermieri care aleg să înceapă o asemenea cultură pe câteva zeci de hectare.

Astfel, cultura de tutun este pe cale de dispariţie. De la 35 de mii de hectare, acum abia dacă mai sunt 2000.

Cât de mult poluează fumul de tutun

Dacă vorbim mai departe despre fumat și poluarea din exterior, datele științifice indică că pentru a produce o singură țigară, sunt emise 14 g de CO2 pe tot parcursul ciclului de viață. Producția de tutun contribuie cu aproape 84 de milioane de tone metrice de emisii de CO2 echivalent anual, ceea ce reprezintă echivalentul a 280.000 de rachete care se lansează în spațiul cosmic.

Fumul de tutun contribuie la niveluri mai ridicate de poluare a aerului și conține trei tipuri de gaze cu efect de seră: dioxid de carbon, metan și oxizi de azot, care poluează mediul interior și exterior.

Și țigările electronice reprezintă o problemă serioasă. Resturile de la cartuşe şi baterii reprezintă o preocupare majoră pentru mediu, deoarece sunt alcătuite din materiale care nu sunt biodegradabile, cum ar fi bobinele metalice, plasticul, atomizatoarele, bateriile și cipurile de microcontroler.

Fumatul pasiv este responsabil pentru moartea prematură a 1,2 milioane de oameni la nivel global în fiecare an, pe lângă bolile cardiovasculare și respiratorii.

Detalii despre boala de care suferă Celine Dion: ”Să sperăm că vom găsi un miracol”
Detalii despre boala de care suferă Celine Dion: ”Să sperăm că vom găsi un miracol”
Cântăreaţa Céline Dion a vorbit despre boala sa în primul interviu pe care l-a acordat după anunţarea diagnosticului, publicat miercuri în cel mai recent număr al revistei Vogue France, pe...
Invazie de cicade în SUA. În ce se transformă insectele după ce iau o boală cu transmitere sexuală VIDEO
Invazie de cicade în SUA. În ce se transformă insectele după ce iau o boală cu transmitere sexuală VIDEO
Cicadele, insecte care proliferează la câţiva ani o dată în invazii, au devenit atât de zgomotoase într-un comitat din Carolina de Sud, încât localnicii au sunat la biroul şerifului...
#tutun, #ziua mondiala fara tutun, #fermieri, #nicotina, #boala , #boli