TVR, reacție oficială despre Eurovision 2022. Ce spune șeful postului public de televiziune despre anularea votului României

Duminica, 15 Mai 2022, ora 14:52
11901 citiri
TVR, reacție oficială despre Eurovision 2022. Ce spune șeful postului public de televiziune despre anularea votului României
Eurovision. Foto: Facebook / Eurovision Song Contest

Dan Turturică, președintele TVR, a reacționat după acuzele aduse în urma scandalului de la Eurovision 2022.

La ediția din acest an, organizatorul a anunțat că a decis să elimine voturile oferite de juriile din șase țări, printre care și România.

Conform surselor, citate de paginademedia.ro, voturile României au fost direcționate către Ucraina.

Șeful TVR a venit cu precizări.

"Televiziunea Română și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare și pregătind, alături de echipa lui WRS, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului.

Cu toate acestea, am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei.

Într-un mesaj transmis reprezentanților țărilor participante, sâmbătă noaptea, chiar în timpul anunțării rezultatelor votului juriilor naționale pentru finala ESC (în jurul orei 01.00), EBU a comunicat că: În analiza voturilor date de juriile naționale de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate (irregular) în rezultatele a șase țări.

Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar).

În mesaj, România nu a fost nominalizată explicit pe lista celor șase țări, nici nu a primit, la îmcheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizează identificarea unor "modele de vot neregulate", o comunicare oficială referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din România.

Responsabilul desemnat de TVR să gestioneze comunicarea cu EBU pentru votul juriului național a sesizat neconcordanța între punctajele transmise în ziua precedentă, după show-ul pentru juriu, și notele pe care EBU, în timpul evenimentului, a anunțat că le va introduce în clasament, ca fiind din partea juriului național.

Totodată, prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, așa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor.

Mai mult, în cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferințe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziționare/citire ale Edei Marcus.

De asemenea, a participat la repetiția de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenția organizatorului de a opera modificări asupra votului juraților României", a scris Dan Turturică pe Facebook.

Ucraina a câștigat ediția din acest an la Eurovision.

România a ocupat locul 18, cu 64 de puncte.

Citește și:
Ce va face la noul loc de muncă Radu Andrei Tudor, fostul prezentator al știrilor la TVR
Ce va face la noul loc de muncă Radu Andrei Tudor, fostul prezentator al știrilor la TVR
Jurnalistul Radu Andrei Tudor, care a lucrat din 2019 la TVR, va fi prezentatorul Jurnalului Kanal D2, odată cu lansarea noii televiziuni din portofoliul Grupului Dogan Media Internaţional, ce va...
Cum încearcă Televiziunea Publică să-și revigoreze publicul. O emisiune celebră revine la TVR 1
Cum încearcă Televiziunea Publică să-și revigoreze publicul. O emisiune celebră revine la TVR 1
Marii actori ai Generaţiei de Aur în scheciuri celebre, momente şi schiţe comice, dar şi scenete în premieră cu actori celebri. Emisiunea „Gala umorului” revine, după aproape 7 ani,...
#TVR, #Eurovision 2022, #Eurovision Romania, #Dan Turturica , #Eurovision 2022