Iurie Leanca, la un an de la "Revolutia Twitter": sunt restante mari in aflarea adevarului

Marti, 06 Aprilie 2010, ora 17:59
1522 citiri
Iurie Leanca, la un an de la "Revolutia Twitter": sunt restante mari in aflarea adevarului
Foto: Europa.org

Ministrul de Externe al R. Moldova, Iurie Leanca, spune ca, la un an de la evenimentele din aprilie anul trecut, sunt restante mari in aflarea adevarului, dar este important ca nu mai exista frica in societate si ca noua guvernare de la Chisinau a reusit sa aduca tara pe fagasul normalitatii.

Seful diplomatiei de la Chisinau considera ca, tinand cont de evaluarile pe care le fac partenerii Republicii Moldova, "schimbarile sunt vizibile in toate domeniile" la un an dupa ce tinerii au iesit in strada si au determinat refondarea democratica a tarii. Ministrul afacerilor externe si integrarii europene recunoaste insa ca exista o stare de nemultumire, pornind de la faptul ca "dupa alegeri lumea s-a asteptat la schimbari foarte radicale".

"Lumea vrea schimbari rapide si nu poti sa schimbi atat de repede, deoarece in Republica Moldova nu a fost doar o trecere de la o putere la alta putere, a fost o trecere de la un regim autoritar la unul care incearca sa construiasca un fundament democratic si aceasta trecere este o ruptura, trebuie sa facem aceasta ruptura, absolut in tot: cum actioneaza institutiile, care este relatia cu cetatenii, cu societatea civila", a explicat Iurie Leanca.

El a adaugat ca noua coalitie de guvernare de la Chisinau a reusit in numai sase luni sa readuca Republica Moldova pe un fagas al normalitatii. "Senzatia mea este ca nu mai exista aceasta frica in societate, ceea ce este important, ca sa facem aceste procese ireversibile", a punctat seful diplomatiei de la Chisinau.

Ministrul Iurie Leanca a mentionat ca reuniunea donatorilor de la Bruxelles, la finalul careia Chisinaul a primit un sprijin financiar de aproape doua miliarde de euro, a dovedit ca exista o deschidere fara precedent de a sprijini Republica Moldova. "Am demonstrat aceasta vointa, ca avem o viziune foarte clara si stim exact ce trebuie sa facem ca sa ajungem in faza respectiva si aceasta este deja o realizare. Este o miscare spre bine si este important sa mentinem acelasi ritm", a spus Leanca. La o reuniune precedenta a donatorilor, in 2006, cand criza financiara nu isi pusese amprenta asupra lumii, iar la Chisinau guvernau comunistii, suma stansa a fost aproape la jumatate, un miliard de euro, a subliniat Leanca.

Ministrul de Externe de la Chisinau a mai afirmat ca cea mai mare schimbare pe plan extern a fost o mai buna vizibilitate si afirmare diplomatica a Republicii Moldova. Daca inainte Republica Moldova era "privita intr-un context regional si in umbra altor tari", acum Chisinaul este privit ca atare, "acum deja exista voci ale unor oameni cu pozitii foarte importante care zic ca Republica Moldova deja a reusit sa devina o tara mai avansata in raport cu alte tari, in cadrul Parteneriatului Estic, de exemplu".

Leanca: Sunt restante foarte mari in aflarea adevarului

Intrebat despre activitatea comisiei care investigheaza evenimentele din aprilie, Iurie Leanca regreta ca sunt "restante foarte mari" in aflarea adevarului. "Intr-adevar, avem restante foarte mari si imi pare rau ca nu am reusit sa ne miscam mai repede sa sa aflam adevarul. Daca nu vom cunoaste adevarul, ne va fi foarte greu sa depasim aceste diviziuni, separari interne, tot timpul vom avea, la nivel psihologic, probleme", a avertizat el.

Leanca a spus ca s-a aflat la 7 aprilie 2009, impreuna cu colegii si prietenii, in Piata Marii Adunari Nationale, vazand exact ce s-a intamplat acolo. "Am anumite banuieli cine a fost spatele celor care au deturnat protestul pozitiv al tinerilor, am vazut bestialitatea respectiva a unor reprezentanti ai fortelor de ordine atunci, mi-as fi dorit sa stiu adevarul" mai curand, a aratat seful diplomatiei de la Chisinau.

In ceea ce priveste discutiile privind invitarea unei comisii internationale de ancheta pentru investigarea evenimentelor din 2009, Leanca a reamintit ca actuala coalitie de la Chisinau a insistat imediat pentru participarea unor reprezentanti ai institutiilor europene. "De la bun inceput, ne-au spus ca nu vor putea participa cu drepturi de membri. Cei de la Comisia Europeana si cei de la Consiliul Europei ne pot ajuta cu metodologia, au mai existat astfel de comisii de ancheta si, din cate stiu, a fost si un reprezentat", a explicat ministrul de externe de la Chisinau. El a declarat insa ca nu intelege de ce nu s-a dat curs solicitarii premierului Vlad Filat de a beneficia de experti externi si in investigarea mortii a trei tineri care au decedat in zilele protestelor din aprilie 2009.

Despre imposibilitatea alegerii presedintelui, la un an de la manifestatiile de anul trecut, Leanca spune ca acest impas a generat mai multe probleme. In cazul unor noi alegeri anticipate, Alianta pentru Integrare Europeana nu trebuie sa se lanseze prea devreme in campanie, deoarece este contraproductiv, considera ministrul de externe. "Este foarte important sa luam o decizie repede, sa stim exact ce facem, cand stabilim alegerile si ulterior sa ne axam pe probleme cu care ne confruntam si care pot aduce schimbarea pentru cetatean, astfel nu vom pierde din viteza si din sprijinul partenerilor Republicii Moldova", a avertizat Iurie Leanca.

Ministrul de externe de la Chisinau are cuvinte de lauda pentru noul ambasador al Romaniei la Chisinau si, asumandu-si o parte din vina ca Republica Moldova inca nu a desemnat un ambasador la Bucuresti, spera ca acest lucru se va intampla dupa Paste. Leanca apreciaza rapiditatea si flexibilitatea de care Romania a dat dovada pentru incheierea acordului de mic trafic si se declara increzator ca Bucurestiul va sti sa profite de un eventual context oportun la Bruxelles pentru a obtine o diminuare sau chiar eliminare a taxei obligatorii de 500 de euro impusa cetatenilor moldoveni la intrarea in tara.

"Romania, sa nu uitam, e in perioada de aderare la zona Schengen si asta o face sa fie mult mai prudenta in raport cu tarile care deja sunt in Schengen, cum ar fi Polonia sau Ungaria. Intelegem aceasta dubla responsabilitate a Romaniei si apreciem aceasta deschidere", a spus seful diplomatiei de la Chisinau.

In ceea ce priveste acordul privind regimul frontierei sau un eventual tratat politic de baza - documente care au facut obiectul unor divergente profunde intre Romania si R. Moldova in timpul guvernarii comuniste - Iurie Leanca s-a limitat sa spuna ca deocamdata Chisinaul si Bucurestiul desfasoara discutii la nivel de experti.

"Ceea ce vreau sa subliniez este ca sunt discutii constructive intre doi parteneri care sincer doresc sa identifice solutiile optime, sa aiba de castigat ambele tari pe plan national, dar si pe plan international", a declarat ministrul moldovean de externe.

Vorbind despre Transnistria si schimbarea de putere din Ucraina, Iurie Leanca recunoaste ca "in conflictul tranistrean, Kievul are o capacitate de a influenta" si tocmai de aceea, Chisinaul, care este totodata interesat de mentinerea unor relatii bune cu Ucraina mai ales din punct de vedere economic, trebuie sa profite de aceasta influenta, sa vina cu argumente si sa fie foarte insistent.

"Chisinaul va depune toate eforturile pentru a ne misca in maniera coerenta si sa incercam sa ne rezolvam problemele care au mai ramas nerezolvate in contextul demarcarii frontierei si sa ne conjugam eforturile pe zona confictului transnistrean, pe zona problemelor comune energetice, pe aspiratiile europene, deoarece colaborarea buna cu Kievul aduce unele avantaje in plus, pentru ambele tari, nu numai pentru R. Moldova", a aratat Leanca.

Comentand vizita vicepremierului rus Igor Suvalov la Chisinau si planurile Moscovei de a reforma Comunitatea Statelor Independente pentru a-i da profilul unei organizatii de tip Uniunea Europeana, Iurie Leanca a reiterat ca in Republica Moldova exista un consens national fata de integrarea europeana, iar proiectele CSI pot interesa Chisinaul din punct de vedere economic atat timp cat ele nu intra in contradictie cu cele ale UE.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Iurie Leanca revolutia Twitter, #construi regim democratic , #stiri Twitter