Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Twitter si mina de aur - postarile tuturor

Autor: Ana Ilie
Duminica, 22 Martie 2015, ora 13:16
2831 citiri
Twitter si mina de aur - postarile tuturor
Foto: Wikipedia

Compania Twitter sta pe o mina de aur: miile de milioane de tweet-uri, micro-mesajele postate de utilizatorii sai, valoreaza tot mai mult pentru companiile interesate sa-si personalizeze oferta.

Spre exemplu, arata The Guardian intr-un amplu articol, poti sa iei un avion ca sa-ti vizitezi noul nepot - cand te urci in avion, echipajul ti se adreseaza pe nume si te felicita pentru nou-nascut, iar pe scaunul tau gasesti un cadou simbolic impachetat in hartie albastra, cu un mesaj din partea companiei aeriene.

Twitter isi propune ca astfel de surprize sa aiba loc tot timpul - companiile sa isi surprinda clientii cu mici atentii, pe baza informatiilor extrase din datele furnizate de companie. Contra cost, desigur.

Sistemele computerizate agrega deja mii de miliarde de tweet-uri de pe site-ul de microblogging, sorteaza si analizeaza nenumarate conversatii in care se emit si opinii, dar se si discuta maruntisuri, in cautare de oportunitati comerciale.

Twitter are 288 de milioane de utilizatori si postarile acestora pot fi folosite in mai multe moduri, nu numai in interes comercial. Spre exemplu, o echipa de cercetatori de la universitatile Reading, Dundee si Cambridge analizeaza datele pentru a vedea daca salariile celor mai bine platiti fotbalisti reprezinta numai performantele atletice ale acestora sau sunt potentate de popularitatea acestora pe retelele de socializare.

Vanzarea de date este deocamdata o mica parte a veniturilor companiei Twitter - numai 70 de milioane de dolari din totalul de 1,3 miliarde de dolari, bani castigati anul trecut. Majoritatea veniturilor vine din publicitate, insa reteaua de socializare are planuri mari pentru a majora veniturile din vanzarea datelor. Anul trecut, in aprilie, a achizitionat compania de analiza Gnip, pentru 130 de milioane de dolari, semnal clar cu privire la intentiile sale, scrie sursa citata.

Google si Facebook si-au construit afacerea in jurul impartasirii informatiilor utilizatorilor, insa felul in care controleaza informatiile publice si private a dat nastere la controverse. Si Twitter isi face probleme din acelasi motiv.

Seful diviziei de strategie privind datele, Chris Moody, admite: "Una din intrebarile cu care ne confruntam este: cum ne asiguram ca nu procedam ingrozitor?".

Expertul crede ca este vorba despre interpretarea contextului. "Twitter ne ofera posibilitatea aceasta fascinanta de a intelege oamenii in context, asa cum nu am putut sa facem pana acum. Nu e la modul 'am aflat ca Chris Moody este un barbat de 48 de ani' - cum ne gandeam la marketing pana acum - ci la modul 'inteleg ca Chris Moody se confrunta cu moartea unui parinte, deoarece scrie despre asta pe aceasta platforma publica".

Moody este cel insarcinat sa vanda fluxul de jumatate de miliard de tweet-uri zilnice unor companii precum IBM, Oracle si Salesforce.com, care vor analiza si re-ambala informatiile, pe care le vor vinde la randul lor altor companii, care doresc sa isi cunoasca mai bine clientii.

Twitter isi poate potrivi profilurile utilizatorilor cu baza de date a unei companii, spre exemplu, pentru a oferi publicitate targetata. "Iti aduci datele la noi si noi ne asiguram ca clientii tai, daca exista pe Twitter, vor primi publicitatea ta. Toata aceasta situatie este facuta de maniera anonima, asa ca nu dam mai departe informatii private", explica Moody.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Twitter vanzare date, #Twitter date personale , #utilizatori