O banca elvetiana a dat SUA informatii despre 70 de clienti

Luni, 10 Noiembrie 2008, ora 21:10
2433 citiri
O banca elvetiana a dat SUA informatii despre 70 de clienti

Banca elvetiana UBS, anchetata in Statele Unite pentru evaziune fiscala, a prezentat justitiei din aceasta tara informatii cu priivre la 70 dintre clientii sai american.

Facand acest lucru, UBS a incalcat traditia bancilor elvetiene de a proteja identitatea clientilor sai, relateaza AFP.

Autoritatile americane urmaresc de mai multe luni cetateni americani care au deschis conturi in Elvetia fara a le declara fiscului american, insa nu aveau informatii cu privire la identitatea acestora.

Insa, bancile elvetiene sunt cunoscute pentru protectia acordata identitatii clientilor sai si pentru faptul ca nu divulga informatii decat in cazul anchetelor efectuate de sistemele judiciare straine despre conturi identificate.

Purtatorul de cuvant al UBS a refuzat sa comenteze aceste informatii.

In iulie, justitia americana a autorizat fiscul sa ceara UBS numele contribuabililor americani suspectati de evaziune fiscala, dupa ce un fost membru al bancii UBS, Bradley Birkenfeld, a recunoscut ca a ajutat anumiti clienti bogati sa scape de impozite de milioane de dolari.

In cadrul acestei anchete, autoritatile americane au obtinut identitatea a circa 30 de alte persoane care au conturi nedeclarate la UBS. Anchetatorii ar fi obtinut informatii si cu privire la practicile UBS.

Aceasta afacere implica justitia federala, institutia care reglementeaza bursa (SEC) si fiscul american.

#confidentialitate, #Banca, #Elvetia, #UBS, #informatii, #client, #SUA, #ancheta , #ancheta