Parlamentarii elvetieni nu vor sa renunte la secretul bancar

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 18:55
1538 citiri
Parlamentarii elvetieni nu vor sa renunte la secretul bancar
Foto: Reuters

Incercarea Elvetiei de a pune capat traditiei vechi de sute de ani privind secretul bancar a esuat dupa ce Guvernul de la Berna a pierdut votul esential al Parlamentului.

Camera inferioara a Parlamentului elvetian a votat impotriva intelegerii prin care autoritatile fiscale din SUA ar urma sa primeasca informatii despre conturile a 4.450 de clienti ai bancii UBS, scrie Daily Telegraph.

Legea, care a fost votata saptamana trecuta de camera superioara a Parlamentului, a fost respinsa acum cu 104 voturi la 76.

Guvernul elvetian se afla in prezent intr-o pozitie foarte dificila deoarece incheiase deja o intelegere cu americanii ca acestia sa renunte la acuzatiile impotriva bancii UBS in schimbul datelor clientilor offshore.

Aproximativ 250 de nume ale celor mai bogati clienti americani ai UBS au fost predate autoritatilor americane anul trecut, banca fiind nevoita atunci sa plateasca si o amenda de 780 de milioane de dolari pentru a evita acuzatiile de natura penala. Intelegerea va fi revocata, insa, daca americanii nu primesc restul de informatii pana in 19 august.

Cele doua camere ale Parlamentului vor relua discutiile pentru a ajunge la un compromis. Pana atunci, Asociatia bancherilor din Elvetia i-a acuzat pe politicieni ca pun "calculele partidului" in fata interesului national.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Elvetia secret bancar, #Elvetia conturi offshore, #Elvetia informatii clienti banci , #Elvetia
Comentarii