Pretextul războiului lui Putin din nou în centrul atenției: NATO, noi pași pentru aderarea Ucrainei

Miercuri, 10 Mai 2023, ora 01:18
3047 citiri
Pretextul războiului lui Putin din nou în centrul atenției: NATO, noi pași pentru aderarea Ucrainei
Întâlnirea dintre secretarul NATO, Jens Stoltenberg și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski FOTO: Bloomberg

Principalul pretext al războiului declanșat de Putin în Ucraina l-a constituit opoziția vehementă a Rusiei în privința primirii Kievului în NATO. Acum, alianța nord-atlantică preconizează să ofere niște pași concreți pentru aderarea Ucrainei, la summit-ul de la Vilnius, Lituania, din vară.

Margus Tsahkana, ministrul de Externe al Estoniei, susține că este necesar ca NATO să precizeze pașii de urmat pentru primirea Ucrainei în alianță și că ”nu mai este suficientă poziția deja existentă, conform căreia Ucraina este binevenită în NATO”, potrivit Bloomberg.

Aliații NATO trebuie să precizeze pașii concreți pentru ca Ucraina să devină membră a alianței militare și să treacă dincolo de repetarea poziției permanente conform căreia este binevenită să se alăture blocului, este opinia diplomatului din Estonia.

Luptă aprigă între Rusia și un aliat al SUA: O mare putere mondială și-a schimbat afacerile peste noapte

„Nu mai este suficient doar să repetăm poziția deja existentă conform căreia Ucraina este binevenită în NATO”, a declarat ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna, într-un interviu. „Trebuie să avansăm pentru a transmite un mesaj puternic” despre următorii pași ai Ucrainei atunci când liderii se vor reuni la Vilnius în această vară, a spus diplomatul.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut semnale clare în sprijinul aderării țării sale la viitorul summit NATO. Kievul a cerut, de asemenea, garanții efective de securitate înainte de a deveni membru cu drepturi depline, o cerere complexă, având în vedere că ar putea trage un aliat și NATO într-un război mai larg cu Rusia din cauza angajamentelor de apărare colectivă.

Mulți aliați, inclusiv SUA, au ezitat să detalieze următorii pași pentru aderarea Ucrainei, având în vedere riscul de a se implica într-un conflict direct cu Kremlinul. În schimb, ei au căutat să se concentreze asupra modului de susținere a asistenței militare, astfel încât Ucraina să poată câștiga războiul, reiterând în același timp angajamentul NATO că Ucraina va deveni membră.

Părintele unei tehnologii avansate avertizează lumea. Putin e ferm: ”Cine pune mâna pe asta devine conducătorul lumii” VIDEO

În timp ce discuțiile sunt în desfășurare, se așteaptă ca liderii de la Vilnius să aprobe măsuri care includ un fond pe termen lung cu un total de 500 de milioane de euro (552 de milioane de dolari) pe an pentru a ajuta Ucraina cu ajutor neletal și alt sprijin. Ele pot, de asemenea, să îmbunătățească statutul formal al relației NATO cu Ucraina, precum și să stabilească un proces de consultare permanent pentru a discuta problemele de securitate.

„Înțelegem că NATO nu poate numi data exactă a viitoarei aderări a Ucrainei. Cu toate acestea, doar o altă confirmare a politicii „uși deschise” nu mai este suficientă”, a spus Natalia Galibarenko, ambasadorul Ucrainei la NATO.

„Cea mai clară și singura oportunitate de a oferi garanția reală pentru Ucraina după război este apartenența la NATO”, a spus Tsahkna, referindu-se la eforturile de a asigura independența Ucrainei.

Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
În ciuda faptului că războiul Rusiei din Ucraina a trecut în al 3-lea an și victimele din rândul soldaților se ridică la sute de mii, Vladimir Putin continuă agresiunea fără scrupule....
#Ucraina aderare NATO, #Ucraina NATO, #Putin razboi, #Putin razboi Ucraina, #NATO Ucraina, #NATO Ucraina Rusia , #Razboi Ucraina