Ucraina ar fi atacat un depozit de petrol din nordul Rusiei. „Aceasta este o operaţiune a GUR, care foloseşte mijloace ucrainene moderne”

Joi, 18 Ianuarie 2024, ora 17:45
4461 citiri
Ucraina ar fi atacat un depozit de petrol din nordul Rusiei. „Aceasta este o operaţiune a GUR, care foloseşte mijloace ucrainene moderne”
Ar fi vorba despre un nou caz de lovituri aplicate de ucraineni pe teritoriul rus. FOTO X/ Anton Gerashchenko

Ucraina a atacat cu ajutorul dronelor, în noaptea de miercuri spre joi, un depozit de petrol din nordul Rusiei, a declarat joi, 18 ianuarie, o sursă din cadrul serviciilor de securitate ucrainene.

Ar fi vorba despre un nou caz de lovituri aplicate de ucraineni pe teritoriul rus.

Potrivit acestei surse, serviciile militare ucrainene ar fi responsabile de această operaţiune în regiunea Leningrad (nord-vest), care cuprinde în special marele oraş Sankt Petersburg şi este situată la aproximativ 1.000 km de frontiera ucraineană.

Unele media locale, între care Ukrainska Pravda şi RBK, informează de asemenea - citând surse - că în spatele acestei operaţiuni s-ar afla Direcţia principală de informaţii (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării.

"Aceasta este o operaţiune a GUR, care foloseşte mijloace ucrainene moderne. Culegerea de date continuă, dar se ştie deja de lovituri confirmate asupra ţintelor vizate", a declarat o sursă din cadrul serviciilor speciale ucrainene pentru publicaţia Ukrainska Pravda, citată de EFE.

"De acum încolo, instalaţiile militare din Sankt Petersburg şi regiunea Leningrad se află în raza de acţiune a forţelor ucrainene", a adăugat aceasta.

Canalul independent rusesc Telegram Astra a susţinut anterior că drona a căzut şi a explodat pe teritoriul unui terminal petrolier din Sankt Petersburg.

Potrivit sursei Ukrainska Pravda, nu este pentru prima dată când Ucraina atacă regiunea Leningrad cu drone, dar este pentru prima dată când "inamicul a simţit impactul acestora".

Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării a indicat joi că un aparat aerian fără pilot a fost distrus în regiunea Moscovei şi un altul în regiunea Leningrad.

Potrivit Astra, depozitul de petrol din Sankt Petersburg şi-a început activitatea în 1996 şi este cel mai mare depozit de transbordare a produselor petroliere din regiunea Mării Baltice, cu o capacitate de producţie anuală de 12,5 milioane de tone.

Mai mult, agenţia de presă Unian scrie că una dintre drone ar fi survolat regiunea Valdai, unde au proprietăţi oligarhii ruşi Arkadi şi Boris Rotenberg, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Rossia, şi Iuri Kovalciuk, toţi trei numărându-se printre apropiaţii preşedintelui rus Vladimir Putin. Valdai este o zonă unde este situat şi unul dintre palatele lui Putin.

În ultimele luni, Ucraina şi-a înmulţit atacurile în Rusia, dar, în general, s-a concentrat asupra regiunilor de frontieră, cum ar fi Belgorod, însă serviciile ucrainene au revendicat acţiuni de sabotaj şi în regiuni mult mai îndepărtate, cum ar fi Extremul Orient rus.

Quarterly Report - Editia 4

Rușii plătesc mai mult pe combustibil, după ce ucrainenii au distrus cu drone peste 14 la sută din capacitățile de rafinare ale țării
Rușii plătesc mai mult pe combustibil, după ce ucrainenii au distrus cu drone peste 14 la sută din capacitățile de rafinare ale țării
Atacurile cu drone asupra infrastructurii energetice rusești au dezactivat 14% din capacitatea de rafinare a petrolului a Federației Ruse și au condus la o creștere a prețurilor interne la...
Rusia acuză Ucraina că a atacat regiunea Belgorod cu bombe franceze şi rachete americane. Cum s-a sfârșit atacul
Rusia acuză Ucraina că a atacat regiunea Belgorod cu bombe franceze şi rachete americane. Cum s-a sfârșit atacul
Rusia a acuzat sâmbătă, 18 mai, Kievul că a atacat cu bombe ghidate franceze Hammer şi cu rachete anti-radar americane HARM regiunea rusă Belgorod, de la graniţa cu Ucraina. „O...
#Ucraina atac Rusia, #petrol, #Ucraina, #Rusia, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina