Ceasul ticăie pentru ofensiva Ucrainei: Ruperea ”podului de uscat” al Rusiei, crucial pentru înfrângerea lui Putin

Joi, 27 Aprilie 2023, ora 02:22
5561 citiri
Ceasul ticăie pentru ofensiva Ucrainei: Ruperea ”podului de uscat” al Rusiei, crucial pentru înfrângerea lui Putin
Ucraina se pregătește pentru ofensiva de primăvară contra Rusiei FOTO: Washington Times

Războiul lui Putin provocat în Ucraina acum mai mult de 420 de zile, rămâne imprevizibil, dar în acest moment a ajuns într-un punct de cotitură. Ceasul ticăie pentru ofensiva Kievului, iar în curând va trebui să rupă ”podul de uscat” al Rusiei, care leagă Moscova de Crimeea, pentru a-l putea înfrânge pe Putin.

Contraofensiva de primăvară a Ucrainei a fost prezentată ca un punct de cotitură care va revendica teritoriu de la Rusia și va oferi Kievului și aliaților săi occidentali o pârghie vitală în eventualele discuții de pace cu Kremlinul, potrivit Washington Times.

Ambele părți se îndreaptă către un impas, pe măsură ce forțele ruse consolidează pozițiile defensive în estul Ucrainei. Asta pune administrația Biden într-un model delicat de reținere, în timp ce răbdarea față de un război aparent fără sfârșit din Europa de Est scade la Washington și în interiorul NATO.

Invazia lui Putin a lovit cu forța unui cutremur o lume ascunsă: Fenomenul ce nu are legătură cu războiul

Oficialii administrației au declarat că obiectivul general al SUA este încă de a pune Ucraina în cea mai puternică poziție posibilă de negociere cu Rusia, dar au subliniat că orice discuții se vor desfășura numai pe termenii și calendarul Ucrainei.

Ofensiva de primăvară – construirea unei campanii din toamna anului trecut, care a respins forțele ruse invadatoare în sud și est – a fost văzută ca un indicator cheie în efortul mai larg de a pune Ucraina pe scaunul șoferului. Speranța mai înaltă era să-i forțeze pe ruși să părăsească teritoriu în întregime și să-i lase cu puțină opțiune decât să anuleze complet invazia.

În schimb, spun analiștii, SUA și aliații săi din NATO au fost forțați să aștepte și să privească cum pământul se dezgheță și mobilitatea este restabilită. Dacă contraofensiva este scurtă sau nu începe niciodată cu adevărat, dinamica de pe teren - și în Washington și capitalele din întreaga Europă - s-ar putea schimba rapid. Ucraina ar putea rămâne dintr-o dată cu puține opțiuni bune, spun analiștii, și s-ar putea confrunta cu presiuni private din partea Occidentului pentru a căuta o modalitate de a pune capăt luptei cu mari zone de teritoriu sub controlul Rusiei.

Operațiunea Crimeea, crucială pentru Ucraina

„Realitatea va dicta ce se întâmplă de fapt”, a spus Jim Townsend, care a fost secretar adjunct al apărării pentru politica europeană și NATO în administrația Obama.

Cine dezaprobă regimul lui Putin în lume: Surprize la români, Europa de Est, Vest, SUA și Taiwan

„Dacă Ucraina are această ofensivă, dacă se blochează sau nu realizează prea multe, nu va fi administrația Biden care le va spune [să urmeze discuțiile de pace]. Va fi soarta să o spună, realitatea o va spune”, a spus el. „Și atunci administrația va spune: „V-am dat totul și a mers atât de departe. Deci, ce părere aveți despre discuțiile [de pace] acum?”

Casa Albă și Pentagonul adoptă o abordare de așteptare a ofensivei Ucrainei din Donbas, care rămâne epicentrul războiului. În primele zile ale conflictului, oficialii administrației au vorbit deschis despre cum se va încheia lupta la masa negocierilor.

Generalii ucraineni au refuzat să dea o dată țintă sau să semnaleze dacă atacul va lovi la est în Donbasul disputat sau va face o simulare către Marea Azov la sud, întrerupând efectiv „podul de uscat” lăudat al Kremlinului care leagă Crimeea de Rusia. Un atac de succes spre sud în regiunea Zaporojie ar împărți în două teritoriile ocupate ale Rusiei și ar pune Crimeea, baza navală rusă din Sevastopol și podul strâmtoarea Kerci, toate în raza de acțiune a artileriei ucrainene.

Fenomenul care zguduie Europa: Clienții unei mari bănci au retras 69 de miliarde de dolari

Președintele Volodimir Zelenski și alți lideri ucraineni au semnalat că definiția lor a victoriei include recucerirea întregului teritoriu din Rusia, inclusiv Crimeea.

Un astfel de obiectiv este extrem de dificil. Oficialii militari americani au spus că refacerea Crimeei ar fi un avans pentru armata ucraineană, chiar dacă ofensiva acesteia împinge trupele rusești din Donbas.

Într-adevăr, alți analiști spun că Ucraina – și, prin extensie, aliații săi din SUA și NATO – trebuie să rămână la acel obiectiv teoretic de a elibera Crimeea de sub controlul Rusiei. Abandonarea acestui obiectiv, spun ei, ar putea zdrobi spiritul de luptă al ucrainenilor.

O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
Echipamentul permite o comunicare sigură și fiabilă pentru telefoanele mobile utilizate de oficialii ruși, inclusiv de președintele Vladimir Putin și de ministrul apărării Serghei Șoigu....
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Ucraina atac, #Ucraina razboi, #Ucraina Crimeea, #Ucraina Crimeea Rusia, #Rusia Crimeea, #atac Ucraina, #atac Ucraina Rusia , #Razboi Ucraina