China forțează la Kiev planul de pace cu Rusia: Ucraina pune la punct Beijingul

Vineri, 19 Mai 2023, ora 05:06
10634 citiri
China forțează la Kiev planul de pace cu Rusia: Ucraina pune la punct Beijingul
Kuleba (centru, stânga) a avut convorbiri la Kiev cu Li Hui, din China FOTO: Guardian

Războiul provocat de Vladimir Putin în țara vecină acum aproape 15 luni nu pare că se va termina prea curând. Acum, China, prin reprezentantul său, forțează încheierea păcii între cele două state aflate în conflict, într-o vizită la Kiev. Dar ministrul de Externe al Ucrainei i-a atras atenția diplomatului chinez, Li Hui, că țara sa nu va ceda teritorii Rusiei în schimbul păcii.

În plus, Kievul îi reamintește Beijingului un amănunt semnificativ și anume că pacea depinde de ”respectarea suveranității și integrității teritoriale” de către Rusia, principiu cu care este de acord China în privința Taiwanului, potrivit The Guardian.

În capitala Ucrainei, Kiev, trimisul Chinei Li Hui încearcă să promoveze negocierile conduse de Beijing pentru a rezolva conflictul. El este cel mai înalt diplomat chinez care a vizitat Ucraina de la invadarea Rusiei în februarie 2022.

O boală afectează unul din patru adulți. Legătura descoperită între ea și ceas, plus un sfat simplu de rezolvare VIDEO

China, un apropiat al Moscovei, nu a condamnat public invadarea Ucrainei de către Rusia, al cărei ministru de Externe Dmitro Kuleba a spus că pacea depinde de „respectarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”.

În întâlnirea sa cu Li, Kuleba „a subliniat că Ucraina nu acceptă nicio propunere care ar implica pierderea teritoriilor sale sau înghețarea conflictului”, a spus ministerul său.

El a subliniat, de asemenea, importanța rolului de mediere al Chinei, în special în ceea ce privește siguranța nucleară și reluarea exporturilor de cereale prin Marea Neagră.

Întâlnirea de miercuri a avut loc când președintele Turciei a anunțat o prelungire cu două luni a unui acord susținut de ONU pentru a permite transporturile de cereale Ucrainei prin Marea Neagră, care sunt esențiale pentru asigurarea aprovizionării pe piețele globale de cereale.

Fostul șef al Serviciului de spionaj MI6 dezvăluie: ”Amenințarea lui Putin din Ucraina poate fi oprită de un singur lucru”

Președintele Recep Tayyip Erdogan a mulțumit „prietenului său prețios” președintelui Vladimir Putin al Rusiei, omologului său ucrainean Volodimir Zelenski și secretarului general al ONU, António Guterres, pentru rolul lor în extinderea acordului.

Erdoğan a făcut anunțul acordului cu cereale cu o zi înainte ca acesta să expire, obținând o lovitură diplomatică înaintea scrutinului din 28 mai în Turcia, când speră să-și prelungească conducerea de două decenii.

El a spus că Rusia a fost de acord să nu blocheze navele să părăsească două porturi ucrainene, exprimându-și speranța că acordul va fi „benefic pentru toate părțile”.

Kievul a spus că este „recunoscător” ONU și Turciei pentru eforturile lor de „consolidare a securității alimentare”. Șeful ONU Guterres a declarat: „Aceste acorduri contează pentru securitatea alimentară globală – produsele ucrainene și rusești hrănesc lumea”.

Li Hui a sosit la Kiev marți, 16 mai 2023, la trei săptămâni după ce Zelenski a vorbit la telefon cu liderul chinez Xi Jinping. El a sosit pentru două zile de discuții cu autoritățile, în cadrul unui turneu european de promovare a planului Beijingului de soluționare a conflictului.

Eveniment Quarterly Report

După Polonia, o altă țară europeană ar putea întoarce spatele Ucrainei. ”Nu vom trimite nici măcar un cartuş!”
După Polonia, o altă țară europeană ar putea întoarce spatele Ucrainei. ”Nu vom trimite nici măcar un cartuş!”
Partidul slovac de opoziţie SMER-SSD, condus de fostul premier Robert Fico, şi-a mărit uşor avansul faţă de contracandidatul său liberal, Progresivne Slovensko, înainte de alegerile din 30...
Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) va analiza comportamentul primarului din judeţul Bacău filmat când îi spunea unei persoane seropozitive: ”Aveţi o boală...
#Ucraina China, #China Ucraina, #china rusia, #Ucraina razboi, #ucraina rusia, #Rusia razboi, #Rusia razboi Ucraina , #Razboi Ucraina