Ucraina ia la țintă o puternică bază militară a lui Putin: Trebuie lovită fortăreața aflată la 300 de kilometri de România VIDEO

Miercuri, 29 Martie 2023, ora 05:11
11402 citiri
Ucraina ia la țintă o puternică bază militară a lui Putin: Trebuie lovită fortăreața aflată la 300 de kilometri de România VIDEO
Dronele ucrainene atacă baza Rusiei din Crimeea FOTO: FT

După ce Ucraina a reușit să țină piept armatei lui Putin și să elibereze aproape jumătate din teritoriile ocupate de ruși, acum Kievul se pregătește pentru o nouă operațiune, apreciază experții internaționali. Astfel, trupele ucrainene vizează să neutralizeze bazele din Crimeea ale Rusiei, care reprezintă o adevărată fortăreață militară, de unde sunt coordonate cele mai multe atacuri.

Recentele lovituri cu drone ale Ucrainei asupra Crimeii, aflată la numai 300 de kilometri de România, ocupate de ruși evidențiază importanța neutralizării puterii de foc a Moscovei în peninsulă, în timp ce Kievul își pregătește mult așteptata contraofensivă de primăvară, potrivit Financial Times.

Rusia și-a folosit numeroasele sale facilități militare din teritoriu – inclusiv portul Sevastopol, unde se află flota sa din Marea Neagră, și baza aeriană Saki – pentru a lansa lovituri cu rachete în toată Ucraina și pentru a-și sprijini forțele terestre din sudul și estul țării.

Lovitură pentru două țări NATO prietene cu Putin: Joe Biden le-a eliminat de pe lista unei reuniuni importante

Oficialii ruși au declarat că atacurile aeriene și navale ale Ucrainei de săptămâna trecută cu drone au vizat portul Sevastopol și nodul feroviar din nordul Dzhankoi, dar au negat orice daune aduse activelor militare ale Rusiei.

Oficialii ucraineni susțin că un transport feroviar de rachete de croazieră rusești Kalibr a fost lovit în Dzhankoi – la aproximativ 130 km de cea mai apropiată poziție ucraineană – chiar dacă ei continuă să evite să-și asume loviturile de pe teritoriul Rusiei, precum și în Crimeea.

Ucraina nu a primit rachete cu rază lungă de acțiune

„Acesta face parte din procesele care vor avea loc înainte de demilitarizarea și dezocuparea atât a peninsulei Crimeea, cât și a tuturor teritoriilor ocupate ale Ucrainei”, a declarat Andriy Yusov, ofițer de informații militare ucrainene.

„Există instalații militare în masă în Crimeea pe care Rusia le-a transformat într-o logistică esențială și depozite în acest război”, a declarat Victoria Nuland, subsecretar de stat al SUA, la un eveniment de la Carnegie Endowment, de luna trecută. „Acestea sunt ținte legitime. Ucraina le lovește și noi sprijinim asta.”

Phillip Karber, un strateg militar american, a declarat că Crimeea este folosită de Rusia ca „un pumnal militar care vizează inima Ucrainei”. Peninsula găzduiește șase aerodromuri din Rusia, 20 de docuri cu nave și submarine, 12 radare și lansatoare de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, cazărmi, centre de comandă și control și podul din strâmtoarea Kerci, pe care Putin l-a construit după anexare și deschis în 2018.

Ciocnirea unei mari puteri mondiale asiatice cu China: De care parte va fi Putin?

Kievul și-a intensificat eforturile pentru a-și dezvolta propriile drone și pentru a achiziționa altele suplimentare capabile de lovituri cu rază mai lungă. Dar nu este clar dacă a strâns suficient pentru o mare campanie de demilitarizare a Crimeei. Capacitățile de lovitură care schimbă jocul au fost incluse de luni de zile pe lista de dorințe a Ucrainei de armament furnizat de Occident.

Acestea includ racheta ATACMS cu o rază de 300 km, care ar putea fi lansată de la sistemele de rachete cu lansare multiplă Himars pe care Ucraina le-a obținut deja. „În raport cu alte capabilități scumpe, peste 100 de ATACMS ar fi foarte rentabile și ar putea fi încă livrate la timp pentru a coincide cu contraofensiva ucraineană”, a spus Karber.

„Este de fapt o fortăreață militară chiar în mijlocul Mării Negre”, a declarat Serhii Kuzan, președintele think-tank-ului Centrului Ucrainean de Securitate și Cooperare din Kiev. „Acesta este o amenințare pentru toate țările din regiunea Mării Negre. Și, desigur, în primul rând pentru Ucraina.”

"Problema afilierii Crimeei şi a Sevastopolului este închisă. Peninsula este parte integrantă a Rusiei", afirmă Lavrov
"Problema afilierii Crimeei şi a Sevastopolului este închisă. Peninsula este parte integrantă a Rusiei", afirmă Lavrov
Crimeea şi Sevastopolul sunt părţi integrante ale Rusiei, iar problema afilierii lor este închisă pentru totdeauna, a declarat, sâmbătă, ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Ucraina Crimeea, #Rusia Crimeea, #drone ucraina, #Crimeea anexata Rusia, #Crimeea Rusia, #Crimeea Ucraina , #Razboi Ucraina