Efectul de bumerang declanșat de Putin ajută Ucraina: Cum se repară greșeala NATO de la București

Miercuri, 01 Februarie 2023, ora 00:11
17956 citiri
Efectul de bumerang declanșat de Putin ajută Ucraina: Cum se repară greșeala NATO de la București
Războiul din Ucraina împinge Ucraina în NATO FOTO: WP

Cel mai devastator război din ultimii 80 de ani a fost declanșat de Putin în Ucraina, unde s-au pierdut zeci de mii de vieți omenești, iar distrugerile sunt catastrofale. Însă, acesta produce și un efect de bumerang, în care președintele rus a deschis calea pentru aderarea Ucrainei la NATO, susține Boris Johnson, fostul prim-ministru al Marii Britanii.

Într-o analiză publicată de The Washington Post, Johnson explică cum timp de zeci de ani Occidentul a folosit un dublu discurs diplomatic pe subiectul NATO și Ucraina, iar rezultatul a fost un dezastru total.

Fostul premier britanic susține că ”ani de zile am spus ucrainenilor că NATO are politica ”ușilor deschise” în alianță și că ei au dreptul să-și aleagă propriul destin și că Rusia nu ar trebui să poată exercita un drept de veto”.

Noul plan special de război al lui Putin din Ucraina: Tactica total diferită față de momentul invaziei

Și în tot acest timp Occidentul a semnalat în mod deschis Moscovei că Ucraina nu se va alătura niciodată alianței – pentru că atât de mulți membri NATO își vor exercita pur și simplu dreptul de veto.

Și care este rezultatul acestei strategii occidentale și NATO păgubitoare? S-a declanșat cel mai devastator război din Europa din ultimii 80 de ani. Președintele rus Vladimir Putin a distrus zeci de mii de vieți, case, speranțe și vise.

Oamenii obișnuiau să spună că populația ucraineană era prea divizată pe tema apartenenței la NATO și înainte de 2014 cu siguranță s-ar fi putut da acest argument. Dar lucrurile s-au schimbat radical acum. Sprijinul pentru aderarea la NATO în Ucraina este acum stratosferic – 83%, potrivit unui sondaj recent.

NATO nu a vrut să protejeze Ucraina

Astăzi, ucrainenii desfășoară o varietate amețitoare de echipamente din țările NATO, cu cea mai mare pricepere și curaj. Occidentul ar fi trebuit să insiste asupra realității – Kremlinul nu avea de ce să se teamă de NATO, deoarece este o alianță defensivă.

NATO s-a străduit să nu-l provoace pe Putin. La summit-ul alianței de la București din 2008, ucrainenii doreau un plan de acțiune pentru aderarea la NATO. Au primit câteva cuvinte cordiale, dar nu și planul.

Ce a construit Rusia în 50 de ani, Putin a distrus în doar 50 de săptămâni: Cine i-a dat lovitura Moscovei

Putin a profitat de rezultatul summit-ului NATO și a invadat Donbasul și Crimeea în 2014. De atunci, apartenența la NATO a Ucrainei a fost teoretic pe ordinea de zi, dar toată lumea știa că pur și simplu nu avea să se întâmple, susține Boris Johnson.

Și totuși, realitatea a fost că NATO nu a făcut nimic pentru a proteja Ucraina și nimic pentru a promova cauza aderării Ucrainei. Putin nu a invadat pentru că a crezut că Ucraina va adera la NATO. A atacat Ucraina pentru că a crezut – cu dovezi abundente – că NATO nu a vrut să protejeze Ucraina în mod serios. A atacat pentru că dorea să reconstruiască vechiul imperiu sovietic și pentru că el credea — prostește — că va câștiga.

Acum, ucrainenii ar trebui să primească tot ce au nevoie pentru a termina acest război, cât mai repede posibil, și ar trebui să fie început procesul de admitere a Ucrainei în NATO, consideră fostul premier britanic.

Rusia afirmă că noul ajutor american pentru Ucraina nu va schimba situația de pe front. „Va suferi pierderi mai mari”
Rusia afirmă că noul ajutor american pentru Ucraina nu va schimba situația de pe front. „Va suferi pierderi mai mari”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat luni, 22 aprilie, că noul pachet de ajutor militar al SUA pentru Ucraina, în valoare de peste 60 de miliarde de dolari, nu va schimba situaţia de...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Ucraina NATO, #Boris Johnson, #Putin Ucraina, #summit NATO Bucuresti, #NATO Ucraina, #Rusia NATO, #aderare Ucraina NATO , #Razboi Ucraina