Efectul de bumerang declanșat de Putin ajută Ucraina: Cum se repară greșeala NATO de la București

Miercuri, 01 Februarie 2023, ora 00:11
17956 citiri
Efectul de bumerang declanșat de Putin ajută Ucraina: Cum se repară greșeala NATO de la București
Războiul din Ucraina împinge Ucraina în NATO FOTO: WP

Cel mai devastator război din ultimii 80 de ani a fost declanșat de Putin în Ucraina, unde s-au pierdut zeci de mii de vieți omenești, iar distrugerile sunt catastrofale. Însă, acesta produce și un efect de bumerang, în care președintele rus a deschis calea pentru aderarea Ucrainei la NATO, susține Boris Johnson, fostul prim-ministru al Marii Britanii.

Într-o analiză publicată de The Washington Post, Johnson explică cum timp de zeci de ani Occidentul a folosit un dublu discurs diplomatic pe subiectul NATO și Ucraina, iar rezultatul a fost un dezastru total.

Fostul premier britanic susține că ”ani de zile am spus ucrainenilor că NATO are politica ”ușilor deschise” în alianță și că ei au dreptul să-și aleagă propriul destin și că Rusia nu ar trebui să poată exercita un drept de veto”.

Noul plan special de război al lui Putin din Ucraina: Tactica total diferită față de momentul invaziei

Și în tot acest timp Occidentul a semnalat în mod deschis Moscovei că Ucraina nu se va alătura niciodată alianței – pentru că atât de mulți membri NATO își vor exercita pur și simplu dreptul de veto.

Și care este rezultatul acestei strategii occidentale și NATO păgubitoare? S-a declanșat cel mai devastator război din Europa din ultimii 80 de ani. Președintele rus Vladimir Putin a distrus zeci de mii de vieți, case, speranțe și vise.

Oamenii obișnuiau să spună că populația ucraineană era prea divizată pe tema apartenenței la NATO și înainte de 2014 cu siguranță s-ar fi putut da acest argument. Dar lucrurile s-au schimbat radical acum. Sprijinul pentru aderarea la NATO în Ucraina este acum stratosferic – 83%, potrivit unui sondaj recent.

NATO nu a vrut să protejeze Ucraina

Astăzi, ucrainenii desfășoară o varietate amețitoare de echipamente din țările NATO, cu cea mai mare pricepere și curaj. Occidentul ar fi trebuit să insiste asupra realității – Kremlinul nu avea de ce să se teamă de NATO, deoarece este o alianță defensivă.

NATO s-a străduit să nu-l provoace pe Putin. La summit-ul alianței de la București din 2008, ucrainenii doreau un plan de acțiune pentru aderarea la NATO. Au primit câteva cuvinte cordiale, dar nu și planul.

Ce a construit Rusia în 50 de ani, Putin a distrus în doar 50 de săptămâni: Cine i-a dat lovitura Moscovei

Putin a profitat de rezultatul summit-ului NATO și a invadat Donbasul și Crimeea în 2014. De atunci, apartenența la NATO a Ucrainei a fost teoretic pe ordinea de zi, dar toată lumea știa că pur și simplu nu avea să se întâmple, susține Boris Johnson.

Și totuși, realitatea a fost că NATO nu a făcut nimic pentru a proteja Ucraina și nimic pentru a promova cauza aderării Ucrainei. Putin nu a invadat pentru că a crezut că Ucraina va adera la NATO. A atacat Ucraina pentru că a crezut – cu dovezi abundente – că NATO nu a vrut să protejeze Ucraina în mod serios. A atacat pentru că dorea să reconstruiască vechiul imperiu sovietic și pentru că el credea — prostește — că va câștiga.

Acum, ucrainenii ar trebui să primească tot ce au nevoie pentru a termina acest război, cât mai repede posibil, și ar trebui să fie început procesul de admitere a Ucrainei în NATO, consideră fostul premier britanic.

Un expert avertizează despre un pericol: De ce oferta NATO pentru Ucraina este o mare greșeală
Un expert avertizează despre un pericol: De ce oferta NATO pentru Ucraina este o mare greșeală
Summitul NATO de la Washington, care marchează aniversarea a 75 de ani de la înființarea alianței nord-atlantice este în desfășurare, iar la ea participă nu mai puțin de 32 de lideri. Un...
Anunțul extraordinar al NATO, 43 de miliarde pentru Ucraina: Dar partea groaznică a spus-o Kievului la ureche
Anunțul extraordinar al NATO, 43 de miliarde pentru Ucraina: Dar partea groaznică a spus-o Kievului la ureche
Summit-ul NATO de la Washington a confirmat un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 40 de miliarde de dolari, un lucru care îl va înfuria în mod sigur pe Vladimir Putin. Însă, în...
#Ucraina NATO, #Boris Johnson, #Putin Ucraina, #summit NATO Bucuresti, #NATO Ucraina, #Rusia NATO, #aderare Ucraina NATO , #Razboi Ucraina
  1. Reacția cântărețului care s-a drogat pe scena festivalului „Beach, please”: „Sunt cumsecade, mi-au dat drumul”
  2. O nouă criză de furie a propagandistului preferat al lui Putin. Vladimir Soloviov: „Suntem în război” VIDEO
  3. Extremistul care a vrut să-l ucidă pe Donald Trump, surprins de un martor ocular. Primele imagini de la locul faptei VIDEO
  4. Donald Trump, prima reacție după tentativa de asasinat: „Nu ne vom teme!". Momentele ce au urmat după atac VIDEO
  5. Român găsit mort în apele mării din Italia. Mihai avea 34 de ani și plecase din țară pentru un trai mai bun
  6. ÎPS Teodosie, o nouă bazaconie: „Boala este urmare a păcatului”. Cum „dispare” păcatul când vine vorba despre bani pentru Biserică
  7. Nicușor Dan promite că toate mijloacele de transport din Capitală vor avea aer condiționat. Unde se pot „adăposti” vârstnicii pe timpul caniculei
  8. De ce a oprit Hamas negocierile cu Israelul pentru un armistițiu în Gaza. Reacția lui Netanyahu VIDEO
  9. Zilele în care lucrările scrise de la Bacalaureat 2024 pot fi văzute de candidați. Regula pe care trebuie s-o respecte absolvenții de liceu
  10. Circulație feroviară oprită din cauza unui incendiu de vegetație. Rutele care sunt afectate