De ce vrea presa independentă din Rusia să facă o „alianță a inginerilor împotriva dictatorilor". Putin ar putea bloca și Telegram și Youtube

Vineri, 09 Iunie 2023, ora 19:32
2014 citiri
De ce vrea presa independentă din Rusia să facă o „alianță a inginerilor împotriva dictatorilor". Putin ar putea bloca și Telegram și Youtube
Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, redactor-șef al ziarului rus Novaia Gazeta/ FOTO: The Hindu

Reprezentanții presei independente din Rusia și Reporteri fără frontiere (RSF) au cerut principalelor companii de tehnologie să creeze o „alianță a inginerilor împotriva dictatorilor" pentru a împiedica închiderea totală a spațiului informațional online din Rusia.

Reprezentanții presei și RSF au scris o scrisoare deschisă pe 8 iunie către directorii generali ai Apple, Meta, Microsoft, Google, Twitter și ai altor companii pentru a le cere să ia în considerare formarea alianței, care, potrivit acestora, ar putea ajuta cetățenii ruși să aibă acces la informații necenzurate și ar împiedica Kremlinul să deconecteze rușii de la instituțiile de presă independente care mai funcționează în țară.

Există o nevoie urgentă de a "reconecta cetățenii ruși cu informații pluraliste și cu restul lumii", mai ales în contextul în care anul viitor vor avea loc alegeri prezidențiale, spun jurnaliștii. „Autoritățile ruse se pregătesc pentru realegerea lui Vladimir Putin în 2024 și vor deveni din ce în ce mai intolerante față de orice discurs care contrazice propaganda oficială a Kremlinului", se arată în scrisoare.

De la invazia rusă în Ucraina în februarie anul trecut, majoritatea platformelor majore de socializare, precum Facebook și Instagram, au fost interzise în Rusia, iar paginile altor instituții media independente au fost drastic restricționate.

Rusia ar putea bloca din toamnă si Telegram și Youtube

O alianță „a inginerilor împotriva dictatorilor" ar putea găsi soluții tehnice pentru a readuce la vedere platformele, motoarele de căutare și aplicațiile care reprezintă porțile de acces la informații, se arată în scrisoare.

„Este esențial să le restabilim; în caz contrar, cetățenii ruși se vor trezi închiși în întuneric, singuri cu președintele lor”, se arată în scrisoare.

Inițiativa este susținută de Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, redactor-șef al ziarului rus Novaia Gazeta. „Libertatea de exprimare astăzi este tehnologie”, a afirmat Muratov în susținerea alianței „inginerilor împotriva dictaturii”. El a mai spus că se fac încercări periculoase de a distruge căile de comunicare și transmitere a știrilor către cetățeni, iar o alianță de ingineri ar putea contribui la inversarea acestei situații.

În scrisoare se menționează că majoritatea jurnaliștilor independenți au părăsit Rusia de teamă că reportajele lor riscă să încalce noile legi anti-media, care prevăd pedepse cu închisoarea severe pentru răspândirea de „știri false” despre armata rusă.

În scrisoare se spune că cele două platforme majore rămase, prin intermediul cărora jurnaliștii ruși încearcă să își informeze concetățenii despre războiul din Ucraina, sunt Telegram și YouTube, dar că există „suspiciuni puternice” că acestea ar putea fi blocate total în Rusia chiar din această toamnă.

Posibile soluții

Scrisoarea sugerează, de asemenea, că firmele ar putea permite redirecționare (domain fronting) unor domenii în cloud pentru a-i ajuta pe ruși să ocolească cenzura. Domain fronting redirecționează traficul pentru a permite accesul la mediile online în cazul în care acestea sunt blocate.

Corporațiile rusești folosesc în continuare cloud-ul pentru afaceri, astfel încât autoritățile rusești nu ar putea bloca domain fronting fără a suferi daune financiare.

O altă sugestie este promovarea accesului la paginile web blocate ale companiilor prin intermediul browserului Tor prin distribuirea URL-urilor platformelor în reclame. Aceasta ar fi „o modalitate excelentă de a ajuta cetățenii ruși să acceseze un spațiu online necenzurat”, se mai spune în scrisoarea semnată de reprezentanții presei independente din Rusia și organizația Reporteri fără frontiere.

Sorin Lavric a omagiat un legionar în Parlament, la doar două săptămâni după ce liderul AUR condamna antisemitismul
Sorin Lavric a omagiat un legionar în Parlament, la doar două săptămâni după ce liderul AUR condamna antisemitismul
Senatorul AUR Sorin Lavric l-a omagiat pe Tache Rodas, lider al unei grupări legionare și deținut politic, în cadrul unei declarații politice din Parlamentul României, de pe 13 septembrie....
Ciolacu, la fabrica Coca-Cola din Ploiești: ”Toată această supraimpozitare se va întoarce către companie, sub formă de ajutor de stat, în noile proiecte de dezvoltare”
Ciolacu, la fabrica Coca-Cola din Ploiești: ”Toată această supraimpozitare se va întoarce către companie, sub formă de ajutor de stat, în noile proiecte de dezvoltare”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, la Fabrica Coca Cola din Ploieşti, că în timpul comunismului, când vorbeai de Coca Cola te gândeai imediat la un sentiment de libertate. ”Noi...
#ucraina razboi rudia invazie presa independenta , #Rusia