Forbes: Tranziția Ucrainei la armele NATO este fără precedent și inevitabilă

Marti, 19 Aprilie 2022, ora 18:18
6284 citiri
Forbes: Tranziția Ucrainei la armele NATO este fără precedent și inevitabilă
Vehicule blindate britanice Storme FOTO / Captură Youtube

Protejarea unei țări este deja o sarcină dificilă. Și este și mai dificil să te aperi și, în același timp, să faci trecerea de la armele grele de fabricație rusă la un arsenal nou și necunoscut de obuziere, vehicule blindate și muniție occidentale, conform standardelor NATO. Pentru a supraviețui, trebuie să schimbi totul: de la formare, la lanțuri de aprovizionare. Și toate acestea în mijlocul unei bătălii.

Provocare uriașă

Ucraina s-a confruntat cu o astfel de sarcină. Și nimeni nu a mai făcut așa ceva, scrie Forbes. Provocarea logistică este uriașă. Muniția occidentală sau alte consumabile militare sunt incompatibile cu armele grele fabricate în Rusia. Când începe trecerea la rachete occidentale, grenade, artilerie și obuze de tancuri și arme de calibru mediu, soldații ucraineni nu vor putea pur și simplu să ia o ladă de muniție occidentală dintr-un camion și să o folosească la vechile tunuri. Calibrele sunt complet diferite. Dar fluxul de logistică atât pentru armele vechi, cât și pentru cele noi trebuie menținut pentru a se asigura că lucrurile potrivite ajung rapid în locurile potrivite pe câmpul de luptă.

Dar situația este într-adevăr și mai complicată. Cu cât o platformă militară este mai complexă, cu atât este mai dificil să treci la ea. Tancurile occidentale funcționează cu un combustibil complet diferit. Ciclurile pentru întreținerea lor sunt, de asemenea, diferite. Chiar și uneltele din garaje sunt altele pentru a le repara. Prin urmare, o astfel de reînarmare este dificil de realizat chiar și în timp de pace.

Acum armata ucraineană face față cu „vechile” muniții și platforme rusești. Pentru a menține rezistența, țările din fostul Pact de la Varșovia predau vechile stocuri de muniție, arme și alte echipamente sovietice încă utilizabile Forțelor Armate ale Ucrainei. Tot ceea ce poate fi folosit cu tipurile de arme care se află în Ucraina este luat din depozitele prăfuite și trimis pe front. Dar aceste antichități sunt adesea păstrate în condiții discutabile. Și stocurile lor se epuizează.

Armele și munițiile de origine rusă se epuizează

În Ucraina, munițiile și alte consumabile militare se epuizează. Iar capacitatea Occidentului de a sprijini cu echipamente de origine rusă este foarte limitată. Nu mulți producători din Europa de Est mai pot produce muniție și piese de schimb. De asemenea, este puțin probabil să se găsească noi surse de aprovizionare. Războiul a făcut ca producția de muniție și de piese de schimb pentru echipamentele rusești să fie profitabilă. Cu toate acestea, pur și simplu nu are sens să crească astfel de capacități de producție. Pentru că, de îndată ce Ucraina va rămâne fără tancuri T-64, T-72 și T-80, cererea occidentală de muniție rusească va dispărea și ea.

Ucraina trebuie să treacă la arme occidentale în plină bătălie

Ucraina nu are altă opțiune decât să înceapă să treacă la armele occidentale. La un moment dat, Occidentul pur și simplu nu va avea vechi arsenale sovietice. Prin urmare, Ucraina trebuie să învețe să folosească sistemele de apărare occidentale chiar în mijlocul unei bătălii disperate. În ultimul deceniu, NATO a încercat să descopere cum țări precum Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Bulgaria pot trece treptat la armele occidentale. Acum aceste studii au redevenit relevante.

NATO și-a dat seama că, pentru a primi noi membri, trebuie depusă multă muncă pentru a rezolva diferențele în ceea ce privește muniția militară. Noile țări participante au trebuit să înlocuiască sau să actualizeze aproape nouăzeci de sisteme de arme diferite. Armata ucraineană folosește eficient rachetele Stinger și Javelin.

Cu toate acestea, din cauza acestui succes, societatea poate să nu realizeze cu ce mare provocare se vor confrunta Forțele Armate ale Ucrainei în viitorul apropiat. Publicația notează că toate aceste rachete sunt de unică folosință. Deci a fost nevoie de puțină practică.

Iar infrastructura pentru întreținere și sprijin în cazul unor astfel de arme nu este deosebit de necesară. De aceea, Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să lovească atât de repede armata rusă cu rachete Stinger și Javelin, care nu au avut timp să schimbe tactica. Trebuie să recunoaștem că Ucraina a reușit să treacă surprinzător de rapid la aceste tipuri de arme occidentale.

Nici măcar transferul armelor de infanterie de bază în Ucraina nu va fi fără probleme. De exemplu, în timp ce puștile de asalt rusești pot fi curățate cu ulei și o cârpă, trecerea la o pușcă sau o mitralieră NATO modernă va însemna că soldații vor trebui să învețe diferite protocoale de tragere și să învețe noi tehnici de întreținere. Și toate acestea în procesul de stabilire a noilor lanțuri de aprovizionare pentru muniții și piese de schimb.

Începutul reînnoirii infrastructurii de artilerie și ghidare ucraineană

Provocarea actuală pentru țările donatoare este să profite la maximum de timp înainte ca vechile sisteme ucrainene să eșueze sau să rămână fără muniție. De exemplu, Forțele Armate ale Ucrainei folosesc efectiv artileria pe câmpul de luptă. Pentru a menține această eficiență, soldații ucraineni trebuie să treacă la tunurile de 155 mm utilizate de țările NATO, precum și la stăpânirea sistemelor avansate de ghidare.

Aceste lucruri nu se fac într-o zi. Cu toate acestea, primii pași au fost deja făcuți. Casa Albă a anunțat transferul a 18 instalații de artilerie de bază cu un calibru de 155 de milimetri, precum și 40.000 de obuze pentru acestea. Ucraina a primit și radare anti-baterie AN / TPQ-36. Acesta poate fi considerat începutul reînnoirii infrastructurii de artilerie și ghidare ucraineană. Antrenamentul va începe în câteva zile.

În lupta mecanizată, introducerea treptată a noilor capacități nu este eficientă. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, tancuri noi, avioane și alte echipamente nu au intrat în luptă în masă. Prin urmare, eficacitatea lor a fost neglijabilă. Ucraina s-ar putea confrunta cu o problemă similară. Nevoile ucrainene pe câmpul de luptă sunt foarte acute.

Cu toate acestea, noile arme grele pe care le primește Kievul sunt mult mai eficiente atunci când sunt desfășurate în masă și cu sprijin puternic pentru a-și atinge întregul potențial. După anunțul că prima baterie de tunuri NATO de 155 mm sosește în Ucraina, alte arsenale occidentale ar trebui să fie deja ocupate cu repunerea în funcțiune a vechilor sisteme de artilerie și să pregătească în tăcere cât mai multe obuziere pentru Forțele Armate ucrainene în lunile următoare.

Pe lângă obuzierele din Occident, aliații trebuie să se gândească ce alte instrumente de înaltă tehnologie va avea nevoie Ucraina. Și să înceapă să pregătească terenul pentru implementarea lor acum. Ceva similar se întâmplă cu 200 de transportoare blindate M113 care sunt incluse în pachetul de asistență actual. Acesta este primul pas al Ucrainei către trecerea la tancuri NATO și la alte vehicule blindate.

Cea mai rapidă trecere la standardele NATO din istoria modernă

Dacă lăsăm deoparte toate mediile dificile, atunci evenimentele actuale par mai degrabă ironice. În timp ce Rusia poartă război pentru a împiedica Ucraina să adere la NATO, armata ucraineană se pregătește să facă cea mai rapidă tranziție la standardele NATO din istoria modernă. Din cauza războiului, Ucraina devine o țară NATO de facto, indiferent dacă îi place sau nu lui Vladimir Putin. Continuând acest război, Kremlinul face ca intrarea Ucrainei în NATO să fie inevitabilă.

Anterior, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, în discursul său la summitul NATO, a spus că Ucraina are nevoie de asistență militară fără restricții, întrucât armata ucraineană rezistă ocupanților ruși de o lună în condiții inegale.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a promis că alianța va oferi Ucrainei arme „atât cât va fi nevoie ”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#ucraina razboi rusia invazie arme nato , #Razboi Ucraina