Putin le-a ordonat generalilor să pregătească un nou atac asupra Kievului. „Aceasta este sinucidere”, spun militarii

Sambata, 04 Februarie 2023, ora 21:50
11164 citiri
Putin le-a ordonat generalilor să pregătească un nou atac asupra Kievului. „Aceasta este sinucidere”, spun militarii
Tancuri rusești. FOTO: kyivindependent.com/

Kremlinul a cerut Ministerului Apărării să pregătească un plan pentru o ofensivă pe scară largă în Ucraina, inclusiv o nouă încercare de a cuceri capitala Kiev, relatează Important Stories, citând o sursă apropiată ministerului rus al Apărării.

Potrivit interlocutorului publicației, citată de Moscow Times, starea de spirit în rândul militarilor a ajuns la stadiul de „panică", un cuvânt folosit chiar de ofițeri.

„Planurile de a ataca din nou Kievul sunt, într-adevăr, în curs de elaborare, dar numai pentru că așa cere conducerea țării. Nimeni nu crede în punerea în aplicare a acestor planuri, ar fi o sinucidere", a declarat sursa.

Prima încercare de cucerire a capitalei ucrainene, făcută în primele săptămâni de război, s-a transformat într-un fiasco cu numeroase victime și cu acuzații la adresa armatei ruse de crime de război la Bucea.

Dar prăbușirea speranțelor pentru un blitzkrieg victorios s-a dovedit a nu fi un motiv suficient pentru a schimba mentalitatea președintelui Vladimir Putin, pentru care cucerirea Ucrainei a devenit o idee fixă.

Armata înțelege că o ofensivă strategică în Ucraina este imposibilă

În ciuda presiunilor făcute conducerii țării, armata înțelege că o ofensivă strategică în Ucraina este imposibilă, a spus sursa pentru Important Stories. Există două motive principale: lipsa de echipamente și muniție de înaltă calitate, precum și incapacitatea înaltului comandament de a evalua în mod realist situația de pe front.

Chiar și sutele de mii de soldați mobilizați, adunați la frontieră, sunt doar o „rezervă" de care armata are nevoie pentru a „închide o eventuală breșă ucraineană", explică sursa citată.

Dar, în ciuda dificultăților și a pierderilor, care, potrivit cifrelor americane, au ajuns deja la 200.000, Putin cere o ofensivă.

Potrivit Bloomberg, ofensiva ar trebui să înceapă în februarie-martie, înainte ca Ucraina să primească și să stăpânească tancuri occidentale și vehicule blindate.

Sursa Novaia Gazeta Europe de la sediul comandamentului general al trupelor ruse din Ucraina confirmă că planul ofensiv este în curs de pregătire, iar generalii plănuiesc să arunce mii de soldați în „mașina de tocat” a războiului. În același timp, nu sunt luate în considerare riscurile, se plânge sursa: „Ucrainenii primesc date absolut exacte despre toate mișcările noastre de la informațiile occidentale. Este imposibil să acumulezi un număr suficient de forțe într-o anumită zonă fără a le expune loviturilor HIMARS și artileriei cu rază lungă.

Experții intervievați de publicație consideră că trupele rusești ar putea încerca să mute linia frontului departe de Donbas și Crimeea, regiuni anexate ilegal de Rusia, și să încerce o ofensivă în regiunea Zaporojie sau spre regiunea Volyn, în nord-vestul țării, de pe teritoriul Belarusului.

Serviciile secrete americane prevăd că Putin va avea nevoie de un nou val de mobilizare în următoarele luni, care să implice 200.000 de persoane.

Ministerul ucrainean al Apărării spune că „primul val" a fost mai mare decât cifrele oficiale și a permis armatei să adune 500.000 de soldați la granițe.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#ucraina razboi rusia invazie ofensiva kiev , #Razboi Ucraina