Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Un fost consilier al lui Putin dezvăluie măsura care ar putea opri rapid războiul din Ucraina

Duminica, 10 Aprilie 2022, ora 15:47
10975 citiri
Un fost consilier al lui Putin dezvăluie măsura care ar putea opri rapid războiul din Ucraina
Andrei Ilarionov, fost consilier economic al președintelui Putin/ FOTO Twitter Radio Liberty

Un „embargo real” asupra energiei rusești impus de către țările occidentale ar putea opri războiul în Ucraina, susține Andrei Ilarionov, fost consilier economic al președintelui Putin, citat de BBC. El spune că Rusia „nu a luat în serios” amenințările altor țări de a reduce consumul de energie.

În ciuda încercării de a reduce dependența de sursele rusești, Europa continuă să cumpere petrol și gaze.

Anul trecut, creșterea prețurilor a însemnat că veniturile din petrol și gaze au asigurat 36% din cheltuielile guvernamentale ale Rusiei.

O mare parte din aceste venituri provin din Uniunea Europeană, care importă aproximativ 40% din gazul său și 27% din petrolul său din Rusia.

Zilele trecute, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a spus că „un miliard de euro plătește UE lui Putin în fiecare zi pentru energia pe care i-o furnizează”.

Illarionov a subliniat că dacă țările occidentale „ar încerca să pună în aplicare un embargo real asupra exporturilor de petrol și gaze din Rusia... „aș paria că, probabil, într-o lună sau două, operațiunile militare rusești în Ucraina vor înceta, vor fi oprite”.

„Este unul dintre instrumentele foarte eficiente aflate încă în posesia țărilor occidentale”, a adăugat el.

În timp ce comerțul cu petrol și gaze a continuat în timpul conflictului, sancțiunile pe scară largă înseamnă că multe alte activități economice au încetat, multe companii străine s-au retras și exporturile au fost perturbate.

Un sondaj recent realizat de banca centrală a Rusiei estimează chiar că economia se va micșora cu 8% în acest an, în timp ce Institutul Internațional de Finanțe spune că ar putea scădea cu până la 15%.

Illarionov a sugerat că președintele Putin a fost pregătit să îndure o lovitură dată economiei ceea ce arată care sunt prioritățile sale.

„Ambițiile sale teritoriale, ambițiile sale imperiale sunt mult mai importante decât orice altceva, inclusiv mijloacele de trai ale populației ruse și situația financiară din țară... chiar și situația financiară a guvernului său”, a spus el.

Locuri de muncă amenințate

Săptămâna trecută, pe fondul tensiunilor cu Europa cu privire la modul în care va fi plătit gazul, președintele Putin a spus că „indicatorii cheie” ai sănătății economiei ruse includ „crearea de locuri de muncă, reducerea sărăciei și a inegalității, îmbunătățirea calității vieții oamenilor, disponibilitatea bunurilor și serviciilor”.

Cifrele Băncii Mondiale sugerează că aproape 20 de milioane de ruși trăiesc în sărăcie. Președintele Putin s-a angajat, în ultimii ani, să reducă la jumătate acest număr.

Acum, Illarionov a precizat că „vom vedea probabil dublarea numărului de persoane care trăiesc în sărăcie, poate chiar triplarea” pe măsură ce economia are de suferit.

Cine se opune

Ucraina și alte state est-europene au pledat pentru un embargou total al importurilor de energie din Rusia, argumentând că veniturile din petrol și gaze sunt sursa principală de finanțare a războiului lui Putin.

Refuzarea petrolului rusesc este dificilă în mod deosebit pentru Germania. Un oficial de la Berlin a spus că interzicerea gazului este imposibilă pentru Germania și ar putea să dureze luni de zile până când cea mai mare economie a Europei va putea să renunțe la petrolul din Rusia.

Pe de altă parte, guvernul german a spus de mai mult timp că vrea să scape de livrările de cărbune până în vară. Navele din sectorul energetic sunt scutite de sancțiunile convenite marți.

Berlinul simte tot mai mult presiunea venită din partea celorlalte state europene pentru a renunța la petrolul rusesc, în special după ce au apărut dovezi noi despre posibilele crime de război comise de trupele rusești înainte de a se retrage din regiunea de la nord de Kiev.

În loc să implementeze o interdicție imediată asupra cărbunelui din Rusia, Comisia a propus o măsură graduală, informează Politico. Embargoul nu va intra în vigoare decât după trei luni de la anunțarea pachetului de sancțiuni în forma sa finală și se va aplica doar noilor contracte, nu și în cazul contractelor deja semnate.

Von der Leyen a spus că navele de transport rusești nu vor mai avea voie să treacă prin porturile UE, însă vor fi și excepții pentru „anumite produse esențiale”, precum resursele de energie, alimentele, produsele agricole și ajutoarele umanitare.

Operatorii de transport rutier din Rusia și Belarus nu vor mai putea să intre în teritoriul UE, ceea ce va „limita drastic” opțiunile industriei ruse de a obține bunuri vitale, a spus șefa Comisiei Europene.

În plus, sancțiunile includ și un embargou asupra exporturilor de semiconductoare și a unor tipuri de echipamente industriale și din domeniul transporturilor. Pachetul interzice, de asemenea, participarea companiilor ruse la contractele de achiziții publice din UE și va include liste suplimentare de persoane supuse sancțiunilor.

Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#ucraina razboi rusia invazie, #petrol, #embargou, #UE , #Razboi Ucraina