A 22-a zi de război din Ucraina. Liderul cecen anunță că 1.000 de voluntari se vor alătura armatei ruse / Primarul din Melitopol, eliberat la schimb / Putin a arestat un important general din Garda Națională LIVE TEXT

Joi, 17 Martie 2022, ora 07:16
20244 citiri
A 22-a zi de război din Ucraina. Liderul cecen anunță că 1.000 de voluntari se vor alătura armatei ruse / Primarul din Melitopol, eliberat la schimb / Putin a arestat un important general din Garda Națională LIVE TEXT
Războiul din Ucraina a ajuns la a 22-a zi de confruntări FOTO / HEPTA

În a 22-a zi a războiului din Ucraina, Rusia și-a intensificat atacurile, provocând în continuare numeroase victime. Numărul celor care au pierit în urma loviturilor cu rachetă de miercuri seara, de la Teatrul Dramatic din Mariupol, rămâne încă necunoscut. Consiliul de Securitate al ONU se va reuni azi pentru a aborda escaladarea crizei umanitare din Ucraina.

UPDATE 21.00 Liderul cecen anunță că 1.000 de voluntari se vor alătura armatei ruse: ”Vor participa la operaţiunea specială de denazificare şi demilitarizare a Ucrainei”

UPDATE 18.00 Ucrainenii au dat la schimb 9 militari ruși pentru eliberarea primarului din Melitopol. Edilul fusese răpit de armata rusă.

UDPATE 17.30 Putin a arestat un important general rus din Garda Națională. ”Operațiunea din Ucraina merge atât de rău încât schimbă caii la mijlocul drumului”

UPDATE 14.38 Autoritățile din Republica Moldova au transmis joi, 17 martie, că țara a ajuns la limita capacității de a primi noi refugiați ucraineni. Totodată, ajutoarele financiare promise de comunitatea internațională în acest sens încă se lasă așteptate.

UPDATE 14.23 Raiffeisen anunță, în a 22-a zi de război în Ucraina, că se gândește să plece din Rusia. CEO-ul băncii, Johann Strol, a declarat, într-un comunicat dat joi, 17 martie, că va fi luată o decizie și privind angajații Raiffeisen în Rusia.

UPDATE 13.54 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat, joi, 17 martie, Bundestagului german, la Berlin. El a îndemnat Germania să adopte ”rolul de leadership pe care îl merită”, a făcut referire explicită la Holocaust, citând expresia ”Nu se va mai repeta niciodată”.

UPDATE 13.17 Consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Oleksiy Arestovych, a declarat joi, 17 martie, într-un briefing de presă, că forțele armate ale Ucrainei au distrus un post de comandă al uneia dintre armatele ruse.

UPDATE 12.56 O bloggeriță din Rusia a descris atmosfera dintr-un supermarket în contextul creșterii zilnice a prețurilor de la raft pentru numeroase produse. Aceasta spune că rușii sunt indignați de creșterea prețurilor însă nimeni nu vorbește despre motive.

UPDATE 12.16 Refugiul antiaerian aflat sub Teatrul Dramatic din oraşul Mariupol, din sud-estul Ucrainei, "a rezistat" şi oamenii care se adăposteau acolo în momentul în care clădirea a fost bombardată de aviaţia rusă "sunt în viaţă", a scris joi, 17 martie, pe pagina sa de Facebook parlamentarul ucrainean Serhii Taruta, citat de Interfax-Ukraina.

UPDATE 11.58 China ”nu va ataca niciodată Ucraina”, dimpotrivă, va ajuta statul ucrainean, în special din punct de vedere economic, a declarat ambasadorul Chinei în Ucraina, potrivit unui comunicat de presă al guvernului regional din Liov.

UPDATE 11.45 Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, care a protestat în direct la TV faţă de războiul din Ucraina, a refuzat oferta preşedintelui francez Emmanuel Macron de a-i oferi azil în Franţa. “Nu vreau părăsesc ţara noastră. Sunt patrioată, fiul meu este şi mai patriot. În niciun caz nu vrem să plecăm, nu vrem să plecăm nicăieri”, a declarat Marina Ovsiannikova (43 de ani) într-un interviu.

UPDATE 11.38 SUA vor trimite 100 de drone Switchblade în Ucraina, ca parte a noului pachet de sprijin al administrației Biden, în valoare de 800 de milioane de dolari, a declarat pentru POLITICO, Mike McCaul, congresman republican ce face parte din Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților.

UPDATE 11.24 La o săptămână după ce s-a constatat că soldaților li s-au dat pachete de rații rusești învechite, acum se pare că mâncarea lor „proaspătă” constă din doar trei ingrediente. Dieta armatei ruse care invadează Ucraina a fost dezvăluită, după ce soldații care apărau țara asediată au cucerit o bucătărie pe câmpul de luptă.

UPDATE 10.48 Rusia și-a reiterat joi, 17 martie, amenințarea pentru țările care furnizează arme Ucrainei, spunând despre acestea că „își creează singure probleme”. "Dacă se adoptă această decizie, şi acest lucru este valabil nu doar pentru Slovacia, ci şi pentru alte ţări, îşi creează singure probleme... Îşi creează singure probleme directe cu mâna lor", a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

UPDATE 10.27 Imaginile din satelit surprinse luni de Maxar Technologies arată că, pe trotuarul din fața și din spatele teatrului din Mariupol era scris cu vopsea, cu litere uriașe, cuvântul „copii”, potrivit CNN. În ciuda acestei atenționări, teatrul a fost bombardat.

UPDATE 9.48 O navă comercială sub pavilion panamez a fost scufundată de tiruri de rachete ruse în Marea Neagră, iar alte două vase sunt avariate, a anunţat miercuri şeful Autorităţii maritime din Panama, Noriel Arauz. Echipajele navelor sunt în siguranţă, a precizat acesta.

UPDATE 9.34 Procurorii polonezi au colectat peste 300 de declaraţii ale martorilor în cadrul unei anchete cu privire la crimele de război comise de forţele ruse în Ucraina, a anunţat ministrul justiţiei polonez Zbigniew Ziobro.

UPDATE 9.06 Vladimir Putin s-a dezlănțuit la adresa oligarhilor ruși care trăiesc în Occident. Într-un mesaj public, liderul de la Kremlin acuză Occidentul că vrea să se folosească de trădătorii ruși ca să distrugă Rusia.

UPDATE 8.45 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că Ucraina va reconstrui toate locuinţele distruse în timpul invaziei ruse asupra ţării sale.

UPDATE 8.35 Patru nave de război ruseşti au trecut, marţi şi miercuri, prin strâmtoarea Tsugaru din nord-estul Japoniei, transportând posibil trupe şi vehicule de luptă în Ucraina, a anunţat miercuri Ministerul Apărării al Japoniei.

UPDATE 8.02 O reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU va avea loc, joi, pentru a aborda escaladarea crizei umanitare din Ucraina. Întâlnirea a fost cerută în urma creşterii bombardamentelor asupra zonelor civile în ultimele zile.

UPDATE 7.46 Polonia vrea să cumpere drone MQ-9 Reaper din Statele Unite în viitorul apropiat şi urmăreşte achiziţii suplimentare la o dată ulterioară, pe fondul preocupărilor crescânde de securitate.

UPDATE 7.38 Viktor Orbán trimite arme în Ucraina, şi acum există transporturi de arme prin Ungaria, vehicule maghiare participă la acest proces, a declarat Péter Márki-Zay, candidatul opoziţiei la funcţia de prim-ministru al Ungariei.

UPDATE 7.32 Franţa ar considera Rusia responsabilă pentru orice utilizare a armelor chimice sau bacteriologice în războiul din Ucraina, a declarat ministrul de externe Jean-Yves Le Drian.

UPDATE 7.27 SUA au înfiinţat un grup de lucru internaţional pentru a vâna şi a pune mâna pe bunurile elitelor şi oligarhilor ruşi, transmite BBC.

UPDATE 7.11 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că lumea trebuie să recunoască în mod oficial faptul că “Rusia a devenit un stat terorist”.

UPDATE: Cel puţin o persoană a fost ucisă şi trei rănite după ce rămăşiţele unei rachete doborâte au lovit o clădire rezidenţială din capitala Ucrainei, Kiev, a anunţat serviciul de urgenţă al Ucrainei. Clădirea a fost lovită joi dimineaţă la ora locală 5:02 AM (3:02 GMT).

Știrea inițială

Oraşul-port din sudul Ucrainei, Mariupol, a fost puternic vizat de bombardamentele ruseşti în ultimele două săptămâni şi se estimează că peste 30.000 de persoane au reuşit să fugă deja, transmite BBC. Cel puţin 2.400 de civili au fost ucişi până acum în oraş, spun oficialii ucraineni.

Oamenii au fost evacuaţi de la etajele unsprezece în sus, iar operaţiuni de salvare sunt efectuate pentru demontarea structurilor şi căutarea celor prinşi sub dărâmături, a informat SES.

Joi, alte 13 autobuze care transportau aproximativ 300 de refugiaţi au ajuns peste graniţa în regiunea Rostov din Rusia, a informat presa rusă.

Mariupol se confruntă cu cel mai grav dezastru umanitar, cu alimente, apă, electricitate şi alte provizii cheie întrerupte.

Rachetele ruseşti au lovit şi un spital de copii şi, ieri, un teatru în care se adăpostiseră peste 1.200 de oameni.

Cel puţin 2.400 de civili au fost ucişi până acum în oraş, spun oficialii ucraineni.

Ieri, Ucraina a mai raportat că într-un alt oraş, Cernihiv, forţele ruse au împuşcat şi au ucis 13 ucraineni care stăteau la coadă pentru a cumpăra pâine.

Eveniment Quarterly Report

Eșec pe linie pentru România la Mondiale. Sportul la care n-a calificat niciun sportiv la Olimpiada de la Paris
Eșec pe linie pentru România la Mondiale. Sportul la care n-a calificat niciun sportiv la Olimpiada de la Paris
România nu a reuşit să câştige nicio medalie la Campionatele Mondiale de lupte de la Belgrad şi nici nu a calificat vreun sportiv la Jocurile Olimpice de la Paris prin intermediul acestei...
Soldații ruși din estul Ucrainei au refuzat să lupte după ce comandanții au fugit ca șobolanii
Soldații ruși din estul Ucrainei au refuzat să lupte după ce comandanții au fugit ca șobolanii
Soldații ruși din estul Ucraina au refuzat să lupte după ce comandanții lor „au fugit ca șobolanii” din prima linie. Canalul Telegram al portalului independent de știri în limba...
#Ucraina razboi Rusia, #lupte, #confruntari, #mariupol , #Razboi Ucraina