Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Mărturii din Harkov: Cum se pregătesc ucrainienii în perspectiva unei invazii a Rusiei

Sambata, 22 Ianuarie 2022, ora 19:05
7386 citiri
Mărturii din Harkov: Cum se pregătesc ucrainienii în perspectiva unei invazii a Rusiei
Intrarea în orașul Harkov, la granița de est a Ucrainei cu Rusia. FOTO: Google Maps

Locuitorii celui de-al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Harkov, speră la ce e mai bun, dar se vor pregăti pentru ce e mai rău, după ce Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi lângă granite şi discuţiile diplomatice nu au progresat, relatează presa din regiune.

Harkov, un oraş industrial din estul Ucrainei, care găzduieşte fabrici de tancuri, avioane şi tractoare, se află la 42 km de graniţa cu Rusia. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a identificat oraşul drept o posibilă ţintă a unui atac rus.

Mai exact, Zelenski a spus într-un interviu publicat vineri că un atac asupra Harkovului este „fezabil”, deşi un purtător de cuvânt a spus mai târziu că preşedintele prezintă un scenariu ipotetic.

Rusia a negat că intenţionează să atace Ucraina, dar a făcut presiuni asupra Occidentului pentru garanţii de securitate, inclusiv blocarea aderării Ucrainei la alianţa NATO.

Primarul Harkovului, Igor Terehov, a spus că oraşul de 1,4 milioane va fi „calm şi unit” şi că nu va permite nimănui să-l captureze. Intervievaţi săptămâna aceasta, unii locuitori au spus că vor rămâne şi vor lupta, alţii s-ar putea muta, transmite publicația mtv.com.lb.

Ce spun locuitorii din Harkov despre invazia rusă

„Nu trebuie să stau într-un singur loc, dacă se întâmplă ceva – pot lucra de la distanţă. Încerc să nu mă gândesc la asta. Sper că totul va fi bine, sper să fie bine. Este mai bine să nu intru în panică înainte de vreme”, a spus Daniella Şatohina, manager de proiect.

Un alt rezident, asistent-manager-ul Anya Vergeles a comparat situaţia cu 2014, când Rusia a ocupat peninsula Crimeea.

„Nimeni nu a crezut că acest lucru s-ar putea întâmpla Crimeei. Nimeni nu şi-a putut imagina asta. Nu vreau să cred, dar nu ştim ce se va întâmpla în continuare”, a spus ea.

Oleksi Kormile, director de vânzări al unei firme, a spus că nu va părăsi Harkovul orice s-ar întâmpla. „Să fug? Nu. În niciun caz! M-am născut aici. Am crescut aici. Rămân orice ar fi. Şi dacă trebuie să mă alătur apărării oraşului, o voi face”, a spus el.

Programatorul IT Anton Sergeev şi-a amintit de o încercare nereuşită a forţelor separatiste susţinute de Rusia de a captura oraşul în 2014. „Au fost deja «primiţi» aici, aşa că au învăţat că este mai bine să stea departe. Sau se vor întoarce acasă în sicrie. Şi mamele lor vor plânge”, a afirmat Sergeev.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ucraina razboi Rusia, #Harkov proteste Ucraina, #Rusia Ucraina conflict , #Rusia-Ucraina