Român stabilit în Ucraina, despre agresiunea Rusiei: ”Mi-e frică, dar în cazul unui război o să rămân aici pentru țară și familia mea”

Miercuri, 23 Februarie 2022, ora 03:17
8218 citiri
Român stabilit în Ucraina, despre agresiunea Rusiei: ”Mi-e frică, dar în cazul unui război o să rămân aici pentru țară și familia mea”
Rusia a invadat Ucraina în noaptea de 21 spre 22 februarie FOTO Hepta

Tatian Ionel Voinea este un român din Roșiorii de Vede, care în prezent locuiește în Ucraina, la 200 de kilometri de Kiev. Acolo a întâlnit-o pe soția sa, Uliana, cu care are o fetiță.

Tatian a povestit pentru Ziare.com care este atmosfera din Ucraina, precum și ce cred localnicii despre eventuala invazie rusă.

”Aici oamenii nu sunt deloc speriați. Ei nu cred în război, în sensul că ei nu cred că va avea loc acum, spun că va fi peste câțiva ei. Ei au speranța că lucrurile se rezolvă de la sine și au spus că, în cazul în care va fi un război, Rusia nu va mai putea trimite gaze în Europa.

Eu de exemplu lucrez cu ucraineni și absolut nimeni nu vorbește despre asta. Eu am încercat să îi întreb, dar ei spun că nici nu vor să vorbească despre așa ceva, că nu vor să se gândească, că e o prostie ce spun la televizor”, spune românul.

Cu toate acestea, recunoaște că îi este frică, dar totuși, în cazul unui război, nu ar părăsi Ucraina.

”Mie îmi este frică, mai ales că am copil mic. Dar pentru că și soția și copilul sunt ucraineni, ar trebui să le fac lor documente, durează foarte mult, așa că în cazul în care va fi un război eu o să rămân aici și o să lupt pentru Ucraina, pentru familia mea. Dar da, îmi este frică”, povestește Tatian Voinea.

Românul mai spune că nu a auzit până acum de probleme privind aprovizionarea și că nu a luat în calcul să își facă provizii.

”Nu ne facem provizii, bine noi aici fiind la țară avem grădină, avem pentru un an de zile sigur. Nu am auzit până acum de probleme cu aprovizionarea de alimente”, adaugă Tatian.

În final, românul punctează din nou că nu ar concepe să se întoarcă în România fără familie și explică și de ce soția lui nu ar veni ca refugiat.

”Nu m-aș întoarce în România fără soție și copil, iar soția nu vrea să vină în România ca refugiat pentru că ar însemna să nu își mai vadă familia, adică părinții ei, timp de 10 ani”, încheie Tatian Voinea.

Mircea Cărtărescu, nominalizat la un prestigios premiu internațional
Mircea Cărtărescu, nominalizat la un prestigios premiu internațional
Scriitorul Mircea Cărtărescu a anunțat că a fost nominalizat pentru ”The International Dublin Literary Award” pentru romanul ”Solenoid”. "”Solenoid” se află pe lista scurtă a...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Ucraina razboi Rusia, #roman, #Ucraina invazie Rusia, #romani Ucraina, #Tatian Ionel Voinea , #Rusia-Ucraina