A 14-a zi de război în Ucraina. Masacru înspăimântător în Mariupol / Occidentul crede că Putin ar putea ordona folosirea armelor chimice / Numele piloților ruși au fost făcute publice LIVE TEXT

Miercuri, 09 Martie 2022, ora 07:10
30944 citiri
A 14-a zi de război în Ucraina. Masacru înspăimântător în Mariupol / Occidentul crede că Putin ar putea ordona folosirea armelor chimice / Numele piloților ruși au fost făcute publice LIVE TEXT
Soldați ucraineni FOTO Twitter/ KararHaber

Armata rusă face progrese infime în Ucraina miercuri, 9 martie, dar rapoartele din teren indică faptul că își regrupează resursele pentru un atac puternic asupra Kievului.

UPDATE 22.35 Occidentul crede că Putin ar putea ordona folosirea armelor chimice în timpul atacului asupra Kievului.

UPDATE 18.45 Masacrul înspăimântător coordonat de Rusia în Mariupol. Oficial ucrainean din orașul asediat: "Am înmormântat azi 47 de oameni într-o groapă comună".

UPDATE 17.20 Ucraina a făcut publice numele piloților ruși care bombardează orașele țării. ”Te căutăm deja! Vei fi pe deplin responsabil pentru fiecare lacrimă a poporului nostru!”.

UPDATE 15.20 Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba îndeamnă Rusia la un armistiţiu temporar, pentru ca Ucraina să poată repara o linie electrică ce alimentează Centrala Nucleară avariată de la Cernobîl şi avertizează că este posibil să aibă loc ”scurgeri” de radiaţii în cazul în care pana de curent continuă.

UPDATE 15.05 Rusia nu a ameninţat niciodată NATO şi nu ameninţă nici acum alianţa militară occidentală, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova. Ea a adăugat că ţara ei trebuie să reacţioneze la ”atitudinea provocatoare” a NATO.

UPDATE 15.01 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut soldaților ruși să oprească războiul și să se întoarcă acasă. Zelenski le-a vorbit în rusă soldaților Kremlinului și le-a spus că se mai pot salva de la moarte dacă pleacă acasă, dar și că ”trebuie să punem capăt acestui război”.

UPDATE 14.10 Ţările care decid să trimită arme sau mercenari în Ucraina "vor răspunde" pentru gestul lor şi îşi asumă "consecinţele", a avertizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

UPDATE 14.02 Ucraina a debranșat centrala nucleară de la Cernobîl de la reţeaua electrică, din cauza acţiunilor militare ruse.

UPDATE 12.20 Rusia a oferit Ucrainei în negocieri o versiune "finală" a propunerii sale de a pune capăt războiului, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să o accepte sau să o refuze.

UPDATE 12.12 Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord în vederea unei respectări a unor armistiţii în zona unei serii de culoare umanitare, în vederea unei evacuări a civililor, anunţă vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

UPDATE 11.55 Cum arată orașul Sumî din Ucraina după ce a fost bombardat și 22 de oameni au murit. Din casele oamenilor nu a mai rămas nimic

UPDATE 11.40 Agenţia de evaluare financiară Fitch a coborât şi mai mult ratingul suveran al Rusiei în zona nerecomandată pentru investiţii, menționând că intrarea Rusiei în incapacitate de plată este “iminentă”.

UPDATE 11.30 Producătorul olandez de bere Heineken se alătură brandurilor care au oprit atât producția, cât și vânzările în Rusia.

UPDATE 11.05 Atacul rușilor de marţi, 8 martie, s-a soldat cu cel puțin 10 morți în oraşul Severodoneţk, în estul Ucrainei, anunţă miercuri, 9 martie, reprezentantul regiunii Serghii Gaidai.

UPDATE 10.45 O bătrână dintr-un sat ucrainean a fost filmată în timp ce spune că s-a înarmat cu un topor și este gata de luptă. Imaginile au devenit virale pe rețelele de socializare.

UPDATE 8.15 Trupele ruse nu au reușit să intre marţi, 8 martie în oraşul Harkov, declară guvernatorul regional. Oleh Synehubov a spus că Ucraina a zădărnicit o operaţiune planificată cu 120 de paraşutişti ruşi în apropierea graniţei.

UPDATE 8.05 O rachetă lansată de armata rusă a doborât ferestrele și ușile unei școli din Grigorovka, unde se adăposteau mai mulți ucraineni, care au părăsit orașul Volnovaha.

"Fie Rusia respectă dreptul internaţional şi nu duce războaie, fie nu va avea bani pentru a începe războaie. Se va găsi o altă benzinărie. Dar nu este vorba doar de bani. Interzicerea importurilor de petrol rusesc în SUA va slăbi statul terorist din punct de vedere economic, politic şi ideologic, deoarece este vorba despre libertate şi viitorul spre care se îndreaptă întreaga lume", a afirmat preşedintele ucrainean.

"Le sunt recunoscător ruşilor care susţin Ucraina şi ies în stradă în fiecare zi şi luptă pentru noi şi pentru ei înşişi. Ei luptă pentru pace. Războiul trebuie să se termine. Este necesar să ne aşezăm la masa negocierilor, dar pentru discuţii oneste şi de fond şi în interesul oamenilor, nu pentru o veche ambiţie criminală.

Lumea nu crede în viitorul Rusiei, nu vorbeşte despre asta. Nu există un singur cuvânt, nicio singură perspectivă. Ei vorbesc despre noi, ne ajută. Sunt gata să ne ajute cu reconstrucţia după război. Pentru că toată lumea a văzut că, pentru oamenii care se apără atât de eroic, va veni „după război”, a continuat Zelenski.

El a mai spus că 52 de copii au murit în 13 zile de război.

Zelenski le-a vorbit şi celor din Berdiansk, Melitopol şi Oleşki: "Ar trebui să ştiţi: suntem cu voi. Ajutorul va veni, indiferent de câte ori vor fi opriţi de gloanţe, coridoarele umanitare vor fi deschise. Doar timpul te desparte de libertate. Timp scurt. Crede în acest lucru. Eu cred".

Zelenski vorbeşte apoi despre modul în care un cămin a fost distrus în regiunea Jtomîr într-un atac din Rusia şi spune că a fost amenajat un coridor umanitar de la Sumy la Poltava: "Sute de oameni au fost salvaţi şi ajutor umanitar a fost livrat. Dar este o mică parte din ceea ce trebuie făcut şi ceea ce se aşteaptă ucrainenii.

Marfa noastră este gata, transportul nostru este gata, dar monştrii nu sunt gata. Trag pe căile de evacuare, blochează livrarea de lucruri esenţiale şi medicamente. Ce vor ei? Ei vor ca ucrainenii să accepte ajutorul invadatorilor. Este o tortură deliberată, sistemică, organizată de statul lor, care ne este străină şi nemiloasă tuturor, chiar şi propriilor cetăţeni".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Ucraina razboi Rusia, #Rusia, #Ucraina, #razboi, #Zelenski , #Razboi Ucraina