Cel mai bun mod al Ucrainei de a lupta împotriva lui Putin: Împingerea războiului pe teritoriul Rusiei sau altă strategie?

Sambata, 27 Mai 2023, ora 05:46
3804 citiri
Cel mai bun mod al Ucrainei de a lupta împotriva lui Putin: Împingerea războiului pe teritoriul Rusiei sau altă strategie?
Ruși ce luptă împotriva lui Putin FOTO: Bloomberg

Războiul provocat de Putin în țara vecină acum 15 luni a căpătat noi valențe în această săptămână, când trupe paramilitare, care pretind a fi ruși dezertori din armata Moscovei, venite din Ucraina, au pătruns pe teritoriul Rusiei, provocând panică. Experții consideră că folosirea unei asemenea practici nu ar fi oportună pentru Kiev pe termen lung, iar cel mai bun mod al Ucrainei de a lupta contra lui Putin ar fi ruperea forțelor ruse din interiorul zonelor ocupate și tăierea legăturii acestora cu Crimeea.

Grupurile care au revendicat atacurile de pe teritoriul Rusiei sunt, în schimb, ruși care au dezertat din armata președintelui lor, Vladimir Putin, și luptă acum împotriva lui și pentru Ucraina. O grupare se numește Legiunea pentru Libertatea Rusiei, iar alta este Corpul de Voluntari din Rusia ultranaționalist, potrivit Bloomberg.

Se știu puține despre acești paramilitari ruși anti-Putin – și mai precis, dacă primesc ordine de la Kiev sau acționează în mod autonom. Dar par să fie cel puțin afiliați la „Legiunea Internațională” a Ucrainei, o forță de voluntari străini care a fost comparată cu „brigăzile internaționale” care au luptat în războiul civil spaniol împotriva naționaliștilor generalului Francisco Franco.

O țară a devenit raiul afacerilor Rusiei: Creștere de 5800% pentru un produs de lux venit de la Moscova VIDEO

Kievul, la rândul său, neagă că a fost implicat în atacurile transfrontaliere. Este posibil să fie așa sau este doar o strategie de război. Dar să lăsăm asta deoparte și să punem întrebare cheie: ar avea sens strategic lansarea de atacuri în Rusia – și mă refer la mai mult decât înfruntări – ar avea sens strategic?

Unele dintre cele mai mari minți militare din istorie au câștigat războaie defensive exact în acest fel. La scară mare, asta a făcut comandantul roman Scipio Africanus între 210 și 202 î.Hr. Hannibal, cel mai de temut inamic pe care romanii l-au întâlnit vreodată, terorizase Italia cu forța sa de invazie cartagineză timp de opt ani. Așa că Scipio a dus o armată romană în Iberia, pentru a captura bazele lui Hannibal acolo. Câțiva ani mai târziu, Scipio a trecut în nordul Africii pentru a amenința însăși Cartagina. Abia în acel moment Hannibal a părăsit Italia pentru a-și apăra patria. Scipio l-a învins, iar Roma a câștigat războiul.

Tactica potrivită pentru Ucraina: ruperea ”podului de uscat” al Rusiei spre Crimeea

În același mod, Ucraina ar putea deschide noi fronturi în interiorul Rusiei. Putin va trebui apoi să scoată părți din forțele sale de invazie din Ucraina și să le trimită în Rusia. Acest lucru ar slăbi pozițiile Rusiei în Ucraina și ar ajuta ucrainenii să-și recâștige propriile teritorii. Putin ar începe, de asemenea, să arate slab în propria sa țară și ar deveni vulnerabil – politic sau fizic – la lovituri de stat.

Dar Ucraina nu este Roma antică, iar Rusia nu este Cartagina - și Putin cu siguranță nu este Hannibal, unul dintre cele mai mari genii militare din istorie, în ciuda eventualei sale înfrângeri. Situația strategică este cu totul alta. Prima diferență este că Putin, spre deosebire de Hannibal, are arme nucleare și a amenințat în mod repetat că le va folosi dacă este dat înapoi și pus într-un colț.

Dar doctrina rusă are în vedere utilizarea armelor atomice atunci când statul rus însuși este în pericol. Întrucât Putin echivalează acest stat cu el însuși, ar putea decide că nu mai are nimic de pierdut și ar putea apela la armele nucleare.

Ce face America dacă Rusia lansează arme nucleare tactice în Ucraina: Putin a primit răspunsul secret al SUA VIDEO

O altă distincție este că Ucraina, deși acum are cea mai întărită armată din lume, se bazează pe sprijinul continuu al Occidentului. Dar tot acest ajutor s-a bazat până acum pe ipoteza că Ucraina își apără doar propriul teritoriu. Cea mai mare teamă din Occident este că NATO ar putea fi târâtă într-un război cu Rusia, care ar putea escalada în Al Treilea Război Mondial.

O versiune mai subtilă a unei strategii „scipionice” ar fi, prin urmare, să atace Crimeea. Din punct de vedere psihologic, Putin și rușii consideră Crimeea parte a țării lor, dar lumea nu o face. Deci este un joc corect.

Recuperarea Crimeei ar costa mult sânge ucrainean. Kievul nu are rachete cu rază lungă de acțiune, putere aeriană sau forțe amfibiene pentru a ocoli trupele ruse în alte două regiuni ucrainene ocupate, Herson și Zaporojie. Așa că ar trebui să treacă prin acele zone, trecând Nipro și atacându-i frontal pe ruși, care sunt bine grupați.

O abordare mai bună ar putea fi pur și simplu tăierea Crimeei de liniile de aprovizionare rusești. Pentru a face acest lucru, ucrainenii ar folosi noile lor tancuri occidentale și alte arme pentru a străpunge Zaporizhzhia și Marea Azov, rupând „podul de uscat” pe care rușii l-au construit acolo între Lugansk și Crimeea.

Experții dezvăluie: răspunsul lent al lui Putin la incursiunea Ucrainei din Kursk e cauzat de o hibă
Experții dezvăluie: răspunsul lent al lui Putin la incursiunea Ucrainei din Kursk e cauzat de o hibă
Ucraina a lansat pe 6 august 2024 cea mai mare invazie a unui teritoriu din Rusia de la cel de-Al Doilea Război Mondial, în regiunea Kursk, iar de atunci stăpânește peste 1.000 de kilometri...
Dezertările din armata ucraineană au crescut de cinci ori. Mii de soldați părăsesc frontul
Dezertările din armata ucraineană au crescut de cinci ori. Mii de soldați părăsesc frontul
Peste 5.000 de soldați ucraineni își abandonează unitățile sau dezertează în fiecare lună, potrivit justiției ucrainene, ale cărei cifre ar putea fi subestimate. Lipsită de efective...
#Ucraina razboi, #Ucraina atac Rusia, #Ucraina atacuri separatisti, #ucraina rusia, #Putin razboi, #Putin Ucraina , #Razboi Ucraina
  1. O nouă escrocherie cu carduri de transport la prețuri imabatabile. Avertismentul Primăriei Capitalei
  2. Un tânăr cu arsuri grave a fost refuzat de marile spitale din România. Motivul este descurajator
  3. Abia după un an de la accidentul produs de Vlad Pascu, propunerea de construire a unui trotuar va fi dezbătută în ședința Consiliului Județean Constanța
  4. Șeful diplomației poloneze: „Starlink pentru Ucraina, finanțat exclusiv de Varșovia, nu de Elon Musk”
  5. Avertismentul secret al Iranului pentru aliații SUA din Golful Persic. Efectele conflictului din Orientul Mijlociu asupra statelor bogate
  6. O femeie din Capitală a fost reținută după ce a incendiat o mașină. Motivul incredibil pentru care a recurs la acest gest
  7. Cât va mai dura până când angajații din România vor fi înlocuiți de inteligența artificială: ”O să existe un haos în piața locurilor de muncă”
  8. UPDATE „Fiți mai precauți”. Ambasada SUA a fost informată cu privire la amenințări care ar putea viza lăcașe de cult din România. Reacția SRI
  9. România, „vicecampioană" la morții de pe șosele. Oficial de la Administrarea Infrastructurii Rutiere: „Se ascunde adevărata problemă" FOTO
  10. Franța l-a convocat pe ambasadorul Israelului, după ultimul atac din Liban. Doi militari ONU sunt răniți