Războiul Rusiei în Ucraina. „Coșul de pâine” al lumii este devastat, iar securitatea alimentară a multor țări este în pericol

Marti, 08 Martie 2022, ora 06:40
3078 citiri
Războiul Rusiei în Ucraina. „Coșul de pâine” al lumii este devastat, iar securitatea alimentară a multor țări este în pericol
Prețurile la grâu au crescut cu 55% cu o săptămână înainte de invazie

Tancurile și rachetele rusești care asediează Ucraina amenință, de asemenea, aprovizionarea cu alimente și mijloacele de trai ale oamenilor din Europa, Africa și Asia, care se bazează pe terenurile agricole vaste și fertile din regiunea Mării Negre - cunoscute sub numele de „coșul de pâine al lumii”.

Fermierii ucraineni au fost forțați să-și neglijeze câmpurile în timp ce milioane de oameni fug, luptă sau încearcă să rămână în viață. Porturile pe unde sunt exportate grânele în întreaga lume pentru a fi transformate în pâine dar și hrana pentru animale, sunt închise. Și există îngrijorări că Rusia, o altă putere agricolă, ar putea stopa exporturile de cereale.

Deși nu au existat încă întreruperi la nivel mondial ale aprovizionării cu grâu, prețurile au crescut cu 55% cu o săptămână înainte de invazie, pe fondul îngrijorărilor cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla în continuare. Dacă războiul se prelungește, țările care se bazează pe exporturi de grâu accesibile din Ucraina s-ar putea confrunta cu penurie începând din iulie, a declarat directorul Consiliului Internațional pentru Cereale, Arnaud Petit, pentru Associated Press.

Acest lucru ar putea crea insecuritate alimentară și ar putea arunca mai mulți oameni în sărăcie în locuri precum Egipt și Liban, unde pâinea este subvenționată de guvern. În Europa, oficialii se pregătesc pentru o eventuală penurie de produse din Ucraina și pentru creșterea prețurilor la hrana animalelor, ceea ce ar putea însemna carne și lactate mai scumpe dacă fermierii sunt obligați să transfere costurile către clienți.

Rusia și Ucraina asigură aproape o treime din exporturile mondiale de grâu și orz. Ucraina este, de asemenea, un furnizor major de porumb și lider mondial la ulei de floarea soarelui, utilizat în procesarea alimentelor. Războiul ar putea reduce aprovizionarea cu alimente tocmai când prețurile sunt la cele mai ridicate niveluri din 2011.

Un conflict prelungit ar avea un impact mare în Egipt, cel mai mare importator de grâu din lume. Milioane de egipteni se bazează pe pâinea subvenționată făcută din cereale ucrainene pentru a supraviețui, aproximativ o treime dintre ei trăind în sărăcie.

„Războaiele înseamnă penurie, iar penuria înseamnă creșteri de preț”, a spus Ahmed Salah, tată a șapte copii în vârstă de 47 de ani, din Cairo.

În Uniunea Europeană, fermierii sunt îngrijorați de creșterea costurilor pentru hrana animalelor.

Ucraina furnizează UE cu puțin sub 60% din porumb și aproape jumătate dintr-o componentă cheie a cerealelor necesare pentru hrănirea animalelor. Rusia, care asigură UE cu 40% din necesarul de gaze naturale, este, în mod similar, un furnizor important de îngrășăminte, grâu și alte produse de bază.

Spania se simte afectată atât în ceea ce privește uleiul de floarea soarelui, pe care supermarketurile îl raționalizează, cât și pentru cerealele importate pentru a hrăni aproximativ 55 de milioane de porci.

Jaume Bernis, un crescător de 58 de ani, cu 1.200 de porci la ferma sa din nord-estul Spaniei, se teme că războiul va spori greutățile cu care se confruntă afacerea sa din cauza schimbărilor climatice și a secetei.

În primele două zile ale asaltului Rusiei asupra Ucrainei, prețul cerealelor pentru hrana animalelor a crescut cu 10% pe piața liberă din Spania.

„Ne confruntăm cu un moment de costuri foarte ridicate și nu știm ce urmează”, a spus Bernis. „Acesta este un alt cost al unui război în secolul 21.”

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Statele europene resping din motive egoiste apelurile Kievului de a furniza noi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei
Statele europene resping din motive egoiste apelurile Kievului de a furniza noi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei
Ucraina a avertizat de mult că are nevoie de livrări urgente de echipamente de apărare antiaeriană pentru a se proteja de rachetele rusești care vizează infrastructura energetică a țării....
Londra vrea ca finanţarea apărării Ucrainei să se facă folosind ”creativ” activele ruse îngheţate: ”Va trebui să fim flexibili”
Londra vrea ca finanţarea apărării Ucrainei să se facă folosind ”creativ” activele ruse îngheţate: ”Va trebui să fim flexibili”
David Cameron, șeful diplomaţiei britanice, a îndemnat joi, 18 aprilie, în marja summitului G7, desfăşurat pe insula italiană Capri, la căutarea unor moduri "creative" de a utiliza activele...
#Ucraina razboi, #Rusia, #invazie, #efecte, #cresteri, #preturi, #grau, #paine , #Razboi Ucraina
Comentarii
Poza Pieues
Pieues
rank 1
ma scuzi dar in cazul asta ar trebui sa te mananc...