„Telegram este un agent adormit în Ucraina”. Temeri că aplicația a fost folosită ca vector de dezinformare și ca instrument de spionaj al Rusiei

Miercuri, 11 Decembrie 2024, ora 23:25
1707 citiri
„Telegram este un agent adormit în Ucraina”. Temeri că aplicația a fost folosită ca vector de dezinformare și ca instrument de spionaj al Rusiei
70 % dintre ucraineni folosesc Telegram ca principală sursă de știri/ FOTO: telegram.org

În cei aproape trei ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, aplicația de mesagerie Telegram a devenit un colac de salvare pentru milioane de ucraineni. Aceasta oferă informații despre atacurile iminente și ajută populația să organizeze trimiterea de alimente, asistență medicală și alte tipuri de sprijin. Dar ceea ce a fost un colac de salvare devine din ce în ce mai mult o sursă serioasă de îngrijorare.

The New York Times oferă o analiză detaliată a situației privind aplicația Telegram în Ucraina.

În ultimele luni, scrie ziarul, oficialii ucraineni au devenit din ce în ce mai preocupați de dependența țării de Telegram, deoarece temerile că aplicația a fost folosită ca vector de dezinformare și ca instrument de spionaj al Rusiei au crescut brusc.

Ucraina încearcă acum să se elibereze de Telegram. În septembrie, guvernul a ordonat armatei, oficialilor guvernamentali și celor care lucrează la infrastructura critică să limiteze utilizarea aplicației pe telefoanele de serviciu. Mesajele mai sensibile au fost transferate către aplicații criptate precum Signal.

Unii oficiali de rang înalt au propus noi restricții privind Telegram, inclusiv reguli care să dezvăluie cine se află în spatele canalelor anonime cu un număr mare de urmăritori.

„Înțelegem că suntem dependenți”

„Înțelegem că suntem dependenți”, l-a citat ziarul pe Iaroslav Iurcișin, un membru al parlamentului ucrainean care a elaborat un proiect de lege pentru a înăspri reglementarea Telegram. „Aceasta este o problemă pentru noi.

Experiența Ucrainei cu Telegram ilustrează avantajele și dezavantajele de a fi dependent de o singură aplicație. Rareori o țară a fost atât de dependentă de o platformă pe care nu o controlează pentru comunicații, informații și alte servicii critice, în special în timp de război. Această dependență poate fi observată doar în Rusia, unde Telegram este utilizată de aproximativ jumătate din populație, inclusiv de mulți militari și oficiali guvernamentali.

Acest lucru a făcut din aplicație un câmp de luptă informațional central în război. În unele cazuri, operatorii de drone ucraineni și ruși au folosit chiar grupuri Telegram pentru a se ironiza unii pe alții și pentru a partaja videoclipuri ale atacurilor, subliniază ziarul.

Preocupările Ucrainei cu privire la Telegram coincid cu atenția tot mai mare acordată platformei de către comunitatea globală, numărul de utilizatori apropiindu-se de un miliard. Considerată cândva un refugiu pentru activiști și pentru cei care trăiesc sub regimuri autoritare, aplicația a devenit un centru pentru materiale ilegale și extremiste care au înfuriat unele guverne.

Nu va fi ușor pentru Ucraina să se distanțeze de Telegram, sugerează NYT. Potrivit unui sondaj recent comandat de guvernul SUA, aproximativ 70 % dintre ucraineni folosesc Telegram ca principală sursă de știri. În timp ce sirenele de raid aerian sună și rachetele cad asupra orașelor ucrainene, oamenii se înghesuie la grupurile Telegram pentru a primi informații în timp real. Guvernul transmite anunțuri oficiale și culege informații despre teritoriile ocupate de Rusia prin intermediul aplicației.

Ce îi atrage pe ucraineni

Lucrul pozitiv care îi atrage pe ucraineni este capacitatea de a trimite și primi informații instantaneu, fără moderare prealabilă. În plus, platforma este în majoritatea cazurilor singurul canal de comunicare între ucraineni și rudele lor care trăiesc în teritoriile ocupate. Cu toate acestea, acest lucru implică și riscuri uriașe, deoarece ucrainenii care vizitează Rusia (fie că provin din teritoriile ocupate, fie că intră pe alte căi) își predau telefoanele în aeroporturile rusești, unde acestea sunt verificate minuțios pentru informații (inclusiv cele care au fost șterse) și conținut pro-ucrainean - iar rezultatele pot fi diferite.

În cadrul unor reuniuni secrete privind securitatea cibernetică din acest an, oficialii ucraineni au discutat despre impunerea de noi restricții asupra Telegram, a declarat ziarul, citând două surse anonime. Serviciul de informații al țării a ajuns la concluzia că aplicația reprezintă o amenințare la adresa securității naționale și a fost utilizată de Rusia pentru dezinformare, atacuri cibernetice, hacking, distribuirea de malware, urmărirea locației și ajustarea loviturilor cu rachete.

Războiul a arătat că multe dintre canale sunt gestionate din Rusia. Conturi aparent ucrainene au răspândit dezinformare, inclusiv cele mai fantastice și nefondate mesaje, care au fost crezute de unii utilizatori. În ciuda faptului că falsurile au fost dezmințite, nimeni nu le-a luat în considerare, iar popularitatea aplicației a crescut vertiginos, în timp ce presa tradițională se străduia să recupereze timpul pierdut.

Dezinformarea pe Telegram cu privire la război

La începutul acestui an, dezinformarea pe Telegram cu privire la război a fost atât de răspândită încât Ucraina a cerut Apple să intervină. Guvernul a cerut ca gigantul tehnologic să își folosească influența pentru a forța Telegram să elimine unele conturi false administrate din Rusia. Până în aprilie, Telegram a eliminat conturile.

Rezultatul a fost dublu. Într-o declarație, Telegram a spus că Rusia „nu are și nu poate accesa informațiile utilizatorilor”. Compania a adăugat: „Telegram a fost întotdeauna și rămâne sigură pentru ucraineni și utilizatorii din întreaga lume”. Dar aceasta a fost urmată de blocarea „accidentală” a mai multor conturi guvernamentale ucrainene care permiteau cetățenilor să împărtășească informații despre mișcările trupelor ruse. Acesta a fost un indiciu foarte transparent că societatea nu ar trebui să fie supusă presiunilor - o amenințare voalată, după cum a văzut-o Ucraina.

Ca măsură de precauție, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care postează în mod regulat actualizări militare pentru cei peste 700.000 de urmăritori ai săi pe Telegram, nu utilizează aplicația pe telefonul său personal, a declarat un oficial ucrainean din domeniul securității cibernetice, ceea ce este un lucru pe care ucrainenii care sunt creduli în fața numelor celebre ar trebui, de asemenea, să îl aibă în vedere. Publicația a menționat că, în timpul cursei prezidențiale, echipa lui Zelenski „a folosit cu abilitate serviciul pentru a comunica cu alegătorii, datorită în parte lui Mihailo Fedorov, un tânăr strateg digital care conduce acum Ministerul Transformării Digitale”.

Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații militare din Ucraina, a avertizat public cu privire la amenințările la adresa Telegram, dar a declarat că nu crede că aceasta ar trebui blocată complet. El a cerut abolirea anonimatului pentru administratorii canalelor mari, deși Telegram susține că anonimatul este esențial pentru protejarea utilizatorilor.

Ce politician și-ar asuma responsabilitatea interzicerii aplicației?

În încheierea articolului, publicația l-a citat pe Iaroslav Iurcișin spunând că lucrează la o legislație pentru a adăuga avertismente similare celor de pe pachetele de țigări, reamintind utilizatorilor că informațiile de pe platformă pot fi nesigure și că operatorii de canale sunt anonimi. Dar el a recunoscut, de asemenea, că este puțin probabil ca orice reguli noi să reducă influența Telegram. „Cine vrea să fie un politician sau un lider care își va asuma responsabilitatea interzicerii unei rețele atât de populare?”, a spus Iurcișin.

O analiză a situației serviciului în Ucraina arată că problema este clar vizibilă din exterior, dar proprietarii de canale îi acordă puțină atenție, fiind fericiți să facă bani pe platformă, dar nu iau întotdeauna în considerare riscurile - din naivitate sau intenționat?

În 2024, Telegram continuă să fie principala platformă de social media pe care ucrainenii o folosesc pentru a primi știri. Deși ponderea sa a crescut cu doar 1% în ultimul an, aceasta este principala sursă de informații pentru 73% dintre aceștia.

Această rețea socială surclasează semnificativ alte rețele sociale utilizate de ucraineni în comunicarea de zi cu zi, iar popularitatea sa a crescut la 81% în ultimul an. În ceea ce privește alte rețele sociale de pe care ucrainenii se informează, YouTube a crescut cel mai mult în ultimul an, ajungând la 19%, dar popularitatea Facebook a scăzut ca sursă de informare, de la 19% la 16%.

În același timp, jumătate dintre ucraineni cred că statul nu ar trebui să intervină în ceea ce privește Telegram, o treime consideră că o anumită reglementare ar fi utilă, iar 4% susțin interzicerea acesteia în Ucraina.

Metoda groaznică prin care un soldat nord-coreean a încercat să se sinucidă pentru a nu ajunge prizonier la ucraineni. I-a șocat și pe cei care l-au capturat VIDEO
Metoda groaznică prin care un soldat nord-coreean a încercat să se sinucidă pentru a nu ajunge prizonier la ucraineni. I-a șocat și pe cei care l-au capturat VIDEO
Parașutiștii ucraineni din Kursk s-au declarat șocați de metoda la care a recurs un soldat nord-coreean pentru a nu fi capturat, scrie Business Insider. Trei membri ai Brigăzi 95 de asalt...
Rusia a pierdut 180 de sisteme de artilerie în doar trei zile în războiul cu Ucraina
Rusia a pierdut 180 de sisteme de artilerie în doar trei zile în războiul cu Ucraina
În ultimele trei zile, Rusia a pierdut 180 de sisteme de artilerie, potrivit datelor furnizate de armata Ucrainei. Aceste cifre fac parte din actualizările zilnice ale Statului Major al Forțelor...
#Ucraina razboi, #rusia invazie, #Telegram, #dezinformare , #Razboi Ucraina
  1. Care sunt minciunile pe care trebuie să le spui la un interviu dacă vrei să obții postul, potrivit unui expert în cariere
  2. Guvernul Ciolacu, pus la punct de opoziție, după ce a schimbat la 180 de grade strategia în privința Green Deal: „Propaganda politică nu ține de foame”
  3. România se îndepărtează de Green Deal, programul-fanion al Ursulei von der Leyen: "A condus la costuri sociale și economice foarte mari". Ce alternative energetice are România
  4. Zelenski îl contrează pe Trump, legat de acordul cu Putin: Acest lucru este imposibil în privința Rusiei
  5. Titanii tech se ceartă pe investiția de 500 de miliarde de dolari în AI anunțată de Trump
  6. Anunțul savanților ce poate schimba istoria: Ar fi descoperit adevăratul nume al lui Iisus Hristos VIDEO
  7. Noile ordine executive ale lui Trump pun în pericol sistemul de sănătate pentru milioane de americani
  8. O țară prietenă îi dă o lovitură năucitoare lui Putin: Rusia pierde o poziție strategică la mare
  9. Rusia a pierdut 180 de sisteme de artilerie în doar trei zile în războiul cu Ucraina
  10. Amenințările lui Trump la adresa lui Putin: Un eșec total dintr-un singur motiv