Le Monde: Gigant petrolier francez acuzat că alimentează avioanele de luptă rusești din Ucraina. Compania dezminte informațiile

Joi, 25 August 2022, ora 11:47
6137 citiri
Le Monde: Gigant petrolier francez acuzat că alimentează avioanele de luptă rusești din Ucraina. Compania dezminte informațiile
Avion Suhoi rusesc FOTO: Tass

Compania petrolieră franceză TotalEnergies operează în continuare în Rusia și face profit de pe urma vânzării de condensat de gaz către Rusia, care ulterior este transformat în kerosen pentru avioanele de luptă ale armatei ruse, scrie cotidianul francez Le Monde.

Publicația notează că gigantul petrolier din Franța ar obține venituri din vânzarea de condensat de gaz care, odată transformat în kerosen, alimentează avioanele rusești care bombardează Ucraina.

Cotidianul susține că, în Rusia, TotalEnergies nu exportă doar gaze către Europa, așa cum explică adesea pentru a-și justifica prezența acolo.

Gigantul petrolier francez exploatează, împreună cu partenerul său local Novatek, un zăcământ din care se extrag condensate de gaz, o hidrocarbură lichidă care, odată transformată în kerosen, este folosită pentru realimentarea avioanelor de luptă rusești angajate în războiul din Ucraina. Terneftegaz, care exploatează acest zăcământ, este deținută în proporție de 49% de TotalEnergies și 51% de Novatek.

Lanțul de aprovizionare ar ajunge până la două baze aeriene militare

Le Monde susține că a putut urmări lanțul aprovizionare care duce de la zăcământul de gaze de la Termokarstovoie, în Siberia, până la două baze aeriene militare (Morozovskaia și Malcevo), fiecare adăpostind o escadrilă de avioane de luptă multirol.

Aceste concluzii se bazează, în special, pe date din baza de date Refinitiv, deținută de Bursa de Valori din Londra, care face posibilă urmărirea lanțului de aprovizionare, susținută de imagini din satelit. Transporturile Terneftegaz ar fi reprezentat astfel peste 8% din materia primă primită la Omsk în Rusia de la invadarea Ucrainei.

ONG-ul a identificat apoi „ sute de transporturi de combustibil pentru avioane de la rafinăria Omsk către bazele forțelor aeriene ruse din apropierea Ucrainei ”. Aproximativ 40.000 de tone de combustibil pentru avioane (kerosen) au fost expediate de la Omsk la bazele de vânătoare-bombardiere Suhoi din Morozovsk și Voronej, în perioada 13 februarie până în iulie, potrivit acestei analize a datelor Refinitiv. Nicio bază nu a primit combustibil de la rafinărie din 2017, adaugă Global Witness.

Amnesty International și Human Rights Watch acuză aceste escadrile că au atacat populația civilă din Ucraina, în special prin bombardarea teatrului Mariupol, care ar fi provocat moartea a aproximativ 600 de persoane, la 16 martie 2022.

"Cea mai mare parte a bombardamentelor asupra Mariupol se presupene că au fost efectuată de avioane de război cu baza la baza aeriană Moroziv, situată în regiunea Rostov. Le Monde a cules mai multe mărturii de la supraviețuitori din Mariupol, potrivit cărora orașul a fost bombardat de avioane Suhoi, care deseori se învârteau deasupra orașului", se arată în materialul publicat de Le Monde.

Compania franceză respinge categoric toate acuzațiile

Într-un comunicat de presă, grupul petrolier francez a precizat că "respinge categoric toate acuzațiile nefondate" prezentate în articol din Le Monde.

"Nu, TotalEnergies nu produce kerosen pentru armata rusă. Nu, TotalEnergies nu este în niciun fel asociată cu furnizarea de combustibil pentru aviația militară rusă, sub nicio formă", asigură grupul.

TotalEnergies reamintește în comunicatul său de presă statutul său de acționar minoritar al Terneftegaz și explică faptul că nu este operatorul instalațiilor în cauză, "care sunt operate de personalul Novatek în cadrul Terneftegaz".

"TotalEnergies nu are nici control, nici informații privind vânzările care sunt apoi efectuate de Novatek", adaugă grupul.

TotalEnergeis s-a confruntat cu critici în Occident pentru că nu a urmat exemplul altor mari companii energetice, precum Shell și BP, care au declarat că vor renunța la activele lor din Rusia, notează Reuters.

Guvernul francez a declarat că este la latitudinea fiecărei companii să stabilească ce activități comerciale doresc să mențină în Rusia, cu condiția să respecte sancțiunile internaționale.

Contactată de Reuters, președinția franceză a refuzat să comenteze articolul din Le Monde și investițiile companiei TotalEnergies.

Citește și:
Rusia intenționează să intensifice atacurile cibernetice asupra Ucrainei și a aliaților, avertizează Microsoft
Rusia intenționează să intensifice atacurile cibernetice asupra Ucrainei și a aliaților, avertizează Microsoft
Moscova intenționează să-și intensifice eforturile cibernetice pentru a pune presiune asupra surselor de sprijin militar și politic pentru Ucraina, a anunțat Microsoft, citat de Bloomberg....
Rușii mobilizați trimiși în Ucraina se bazează pe pachetele cu alimente trimise de familii. Au ajuns să mănânce porumb de pe câmp
Rușii mobilizați trimiși în Ucraina se bazează pe pachetele cu alimente trimise de familii. Au ajuns să mănânce porumb de pe câmp
Bărbații mobilizați de Vladimir Putin și trimiși pe frontul din Ucraina au ajuns să mănânce porumb cules din câmpurile nerecoltate de localnici. Rudelor acestora le trimit pachete la...