Ucraina a primit 98% din armele necesare contraofensivei. Generalul care conduce NATO: "Vom ține deschise rutele pentru a le susține și operațiunile militare"

Joi, 27 Aprilie 2023, ora 13:03
4854 citiri
Ucraina a primit 98% din armele necesare contraofensivei. Generalul care conduce NATO: "Vom ține deschise rutele pentru a le susține și operațiunile militare"
Tancuri Leopard 2 au ajuns ăn Ucraina/ FOTO: breakingdefense.com

Aproape toate vehiculele de luptă promise Ucrainei de către aliații NATO, pentru contraofensiva planificată în primăvară, au fost livrate.

„Peste 98% din vehiculele de luptă sunt deja acolo. Sunt foarte încrezător că am livrat materialul de care au nevoie și vom ține deschise rutele pentru a le susține și operațiunile militare”, a declarat comandantul militar al NATO, generalul Christopher Cavoli, citat de New York Times.

Vehiculele promise de țările NATO sunt destinate să sprijine contraofensiva de primăvară anticipată a Ucrainei, despre care unii oficiali americani cred că ar putea începe în luna mai.

Ucrainenii sunt „într-o poziție bună” pentru o contraofensivă împotriva armatei ruse, a declarat miercuri comandantul militar american de rang înalt din Europa în fața unei comisii a Congresului, potrivit CNN.

Forțele aeriene „au pierdut foarte puțin; au pierdut 80 de avioane”, a spus el. „Mai au încă 1.000 de avioane de luptă și bombardiere de luptă”.

„Așa că încă mai folosesc toată această putere convențională, de asemenea, și le amestecă pe toate împreună”, a spus Cavoli.

„Conform modelării pe care am făcut-o foarte atent cu ei, ucrainenii sunt într-o poziție bună”, a declarat șeful Comandamentului European al Statelor Unite, generalul Christopher Cavoli, adăugând că SUA au lucrat cu ei la un posibil atac surpriză.

Cavoli a mai spus că forța terestră a Rusiei este astăzi mai mare „decât era la începutul conflictului”, în ciuda faptului că a suferit numeroase pierderi în războiul său împotriva Ucrainei.

„Forța terestră rusă a fost oarecum redusă de acest conflict, dar este mai mare astăzi decât era la începutul conflictului”, a declarat Cavoli în fața Comisiei pentru forțele armate din Camera Reprezentanților făcând referire la mobilizarea dictată de Putin sau cea făcută pe ascuns de autoritățile ruse.

În afară de forțele sale terestre, Rusia mai are la dispoziție o serie de opțiuni, a spus el.

În analiza sa de miercuri, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) arată că declarațiile făcute de oficialii ruși și de voci proeminente din spațiul informațional rusesc continuă să evidențieze „o anxietate omniprezentă cu privire la eventualele acțiuni de contraofensivă ucrainene”.

Finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, consideră că imediat ce condițiile meteorologice se vor îmbunătăți în Bahmut, Ucraina va lansa o contraofensivă, care ar putea coincide cu data de 9 mai, zi în care Rusia sărbătorește Ziua Victoriei - comemorarea victoriei sovietice asupra Germaniei naziste din 1945.

De asemenea, potrivit ISW, care a analizat afirmațiile unui proeminent blogger militar rus, Ucraina ar putea planifica acțiuni de contraofensivă pentru a strica sărbătorile de 9 mai în Rusia.

„Invocările zilei de 9 mai sugerează că spațiul informațional rusesc continuă să acorde o importanță simbolică datelor asociate cu Marele Război Patriotic din Rusia”, subliniază Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Diplomați americani: Ucraina are la fel de multe șanse de a câștiga un război cu Rusia precum ar avea Mexic în fața SUA

Oficiali de la Pentagon estimează că războiul se îndreaptă către un impas după 2023. Potrivit unei analize publicate de Newsweek, Kievul a pierdut mii de soldați bine antrenați și echipați, în Bahmut, iar aceste trupe experimentate nu pot fi înlocuite de recruți. Doi foști diplomați americani au lansat o evaluare brutală a șanselor de reușită pentru mult așteptata contraofensivă ucraineană. "Realitatea este că Ucraina are aproximativ la fel de multe șanse de a câștiga un război împotriva Rusiei precum ar avea Mexicul de a câștiga un război cu Statele Unite", susțin sursele citate de Newsweek.

"Atacurile rusești necontenite asupra pozițiilor ucrainene, rata extrem de mare de consumare a munițiilor de către trupele Kievului, dezechilibrele economice uriașe dintre cele două țări sunt câteva dintre motivele pentru care Ucraina nu poate câștiga războiul, în absența unei intervenții mult mai decisive a Washingtonului", argumentează David H. Rundell și Michael Gfoeller. În opinia lor, "în șase luni, Rusia poate fi capabilă să dicteze condiții și mai dure pentru pace". Și tocmai pentru că ”Ucraina pierde o generație întreagă de bărbați, iar distrugerea infrastructurii va traumatiza și mai mult această societate”, ei sugerează declanșarea neîntârziată a tratativelor de pace.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene a declarat vineri, 19 aprilie, că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, pentru a...
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul...
#Ucraina razboi, #contraofensiva, #arme occidentale, #Rusia, #aparare , #Razboi Ucraina