Trupele ruse atacă pozițiile ucrainene noaptea de pe ATV-uri. "Mai manevrabile decât vehiculele cu șenile"

Sambata, 02 Martie 2024, ora 00:14
4283 citiri
Trupele ruse atacă pozițiile ucrainene noaptea de pe ATV-uri. "Mai manevrabile decât vehiculele cu șenile"
Soldat ucrainean pe frontul de la Robotîne/ FOTO: pravda.ua

Trupele rusești folosesc ATV-uri pentru a ataca pozițiile ucrainene, potrivit imaginilor și mărturiilor soldaților.

Soldații ucraineni de pe linia frontului din apropierea satului Robotîne au declarat pentru CNN că trupele rusești folosesc vehiculele cu patru roți pentru a ataca pozițiile ucrainene pe timp de noapte, de obicei cu trei sau patru soldați pe fiecare ATV.

Kokos, un pilot de drone din cadrul celei de-a 15-a unități a Gărzii Naționale din Ucraina, a declarat pentru CNN că ATV-urile sunt "mai manevrabile decât vehiculele cu șenile". Este greu pentru artilerie să le lovească, așa că trebuie să folosim drone". Anthei, de la Brigada 65 Mecanizată, a declarat pentru CNN: „De obicei înaintează cu două sau trei vehicule – uneori până la 15”. El a explicat că atacurile sunt continue și nu au un tipar.

CNN a fost martor la imagini filmate cu o dronă în care se vede cum un cvadriciclu se deplasează pe o pistă de pământ și apoi se abate când o grenadă de la o dronă ucraineană îl lovește.

Soldații au părut apoi să se îndepărteze clătinându-se de vehicul, iar unul dintre ei s-a rostogolit, a relatat CNN.

Alte imagini au arătat rămășițele ATV-ului în flăcări.

Acesta nu este primul reportaj despre ATV-uri folosite în război. Un comandant al forțelor speciale ucrainene a declarat în 2022 că soldații săi au folosit astfel de vehicule pentru a se apropia de forțele rusești la adăpostul nopții și apoi să le întindă o ambuscadă.

Dar CNN a descris aceste ultime eforturi rusești ca fiind "tactici aproape sinucigașe" ale unei armate care "nu se teme să sacrifice personal în urmărirea unui obiectiv neclar".

Forțele ucrainene staționate de-a lungul frontului din Robotîne se confruntă cu reluarea atacurilor rușilor care încearcă să recupereze acest sat care a devenit unul dintre principalele câștiguri pe frontul de sud-vest în cadrul contraofensivei de vară, relatează CNN.

De la căderea orașului Avdiivka, la 17 februarie, oficialii militari ucraineni au raportat atacuri ruse regulate asupra satului Robotîne.

CNN a observat miercuri dimineață, prin intermediul unei drone, rămășițele fumegânde ale unui transportor blindat rusesc de trupe de-a lungul marginilor sudice ale satului, consecințe ale atacului din noaptea precedentă.

La fel ca mulți soldați ucraineni de pe frontul din Robotîne, Anthei a spus că deficitul de muniție, în urma întârzierii deblocării ajutorului financiar și militar al SUA „îi determină să aibă performanțe slabe”. El a spus că trupele se confruntă cu „un deficit dramatic de muniție. Afectează câte cartușe putem cheltui pe o țintă.”

Comandantul său, Anton, a subliniat că unitatea trăgea 80 de cartușe pe zi, în timpul contraofensivei de vară, dar acum nu mai trage decât 10.

„Cea mai mare problemă este lipsa muniției. Așteptăm, așteptăm cu nerăbdare. Avem nevoie urgentă. Mai multe muniții înseamnă salvarea mai multor vieți ale soldaților și civililor noștri.”

Pe monitoarele dronei, doi soldați ruși pot fi văzuți pe ruinele unei tranșee, unul cu o lopată.

„Nu avem cantitățile lor, ei produc totul în masă. Calitatea este mai scăzută, dar au multe. Trimit una, este suprimată de bruiajele noastre și trimit instantaneu alta”, a explicat el despre resursele de drone ale Rusiei.

El a spus că o nouă amenințare sunt așa-numitele drone de atac FPV controlate de la o cască de gaming și echipate cu vedere pe timp de noapte. Soldații folosesc o imprimantă 3D pentru a produce componente pentru drone. Kokos a estimat că ar putea „tipări” piese pentru aproximativ 10 drone pe zi, dar fac apel la fonduri întrucât proviziile lor sunt limitate.

Forțele ucrainene au respins trupele rusești din satul Orlivka, la vest de Avdiivka, dar situația pe frontul de est rămâne dificilă, a declarat șeful armatei, generalul Oleksandr Sîrskîi. Orlivka se află la mai puțin de 2 km nord-vest de Lastochkyne, care a fost ocupat recent de forțele rusești, notează The Guardian.

Sîrskîi a declarat că armata rusă încearcă să cucerească localitățile Tonenke, Orlivka, Semenivka, Berdici și Krasnohorivka din estul regiunii Donețk. Acestea sunt locuri în care oficialii militari declaraseră că vor forma o nouă linie de apărare după ce trupele ucrainene s-au retras din Avdiivka la 17 februarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Liniile roșii“ ale SUA pentru avioanele F-16 folosite de ucraineni. ”Aceasta este o greșeală”
„Liniile roșii“ ale SUA pentru avioanele F-16 folosite de ucraineni. ”Aceasta este o greșeală”
Recent, Pentagonul a trasat „linii roșii“ privind utilizarea avioanelor F-16 de către ucrainenii în timpul războiului ruso-ucrainean. Răspunzând la o întrebare, adresă într-un interviu...
Țara în care rușii, iranienii și ucrainenii se înghesuie să-și cumpere locuințe. De ce vest europenii preferă să stea în chirie?
Țara în care rușii, iranienii și ucrainenii se înghesuie să-și cumpere locuințe. De ce vest europenii preferă să stea în chirie?
Cetățenii din Ucraina cumpără în prezent în mod activ proprietăți în Turcia. Cu toate acestea, cererea de proprietăți imobiliare în Turcia a scăzut la jumătate (cu 48%) în...
#Ucraina razboi, #rusia invazie, #atacuri, #ATV, #robotine , #Razboi Ucraina