Mai multe așezări de la frontiera cu zona rusească Belgorod, sub focul trupelor ucrainene. Guvernatorul Belgorodului cere anexarea regiunii ucrainene Harkov

Luni, 29 Mai 2023, ora 23:45
2659 citiri
Mai multe așezări de la frontiera cu zona rusească Belgorod, sub focul trupelor ucrainene. Guvernatorul Belgorodului cere anexarea regiunii ucrainene Harkov
Intrarea în Belgorod/ FOTO: NBC News

Mai multe așezări de la frontiera cu regiunea Belgorod din Rusia sunt bombardate simultan de forțele ucrainene, a declarat guvernatorul din zonă, scrie SkyNews.

Într-o declarație publicată pe aplicația de mesagerie Telegram, Viaceslav Gladkov a declarat că două unități industriale din orașul de graniță Șebekino au fost bombardate și patru angajați au fost răniți.

Mai multe aşezări au rămas fără electricitate, a adăugat el. Belgorod, care se învecinează cu regiunea Harkov a Ucrainei, a fost atacat în repetate rânduri de forțele Kievului de la începutul războiului.

Săptămâna trecută, forțele ucrainene au întreprins un raid transfrontalier major într-o serie de atacuri, confiscând pentru scurt timp mai multe așezări înainte de a se retrage peste graniță.

Kievul aproape niciodată nu își revendică în mod public responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei și pe teritoriul controlat de ruși în Ucraina, dar a spus că distrugerea infrastructurii este planificată.

Rusia trebuie să anexeze regiunea ucraineană Harkov pentru a rezolva problema bombardamentelor asupra Belgorod, a declarat luni, 29 mai, guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, citat de TASS şi Moscow Times.

"Harkovul să fie alipit regiunii Belgorod. Este cel mai bun mod de a rezolva problema tirurilor regiunii Belgorod" dinspre teritoriul Ucrainei, a declarat Gladkov la postul de televiziune Rossia-24. Cu toate acestea, la insistenţele jurnalistului, el nu a răspuns dacă într-adevăr crede în posibilitatea anexării regiunii Harkov de către Rusia.

În ianuarie 2023, guvernatorul Gladkov, la o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin, a spus că aproximativ 6.500 de locuitori din zonă au fost forţaţi să-şi părăsească casele şi au devenit efectiv refugiaţi.

În urma bombardamentelor din regiune, potrivit acestuia, 25 de persoane au fost ucise, aproximativ 100 rănite, conform Moscow Times.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat duminică întărirea securităţii la graniţă pentru a asigura o mişcare "rapidă" a militarilor şi civililor ruşi în regiunile ucrainene aflate acum sub controlul Moscovei.

În septembrie anul trecut, armata rusă a fugit din Harkov în timpul unei contraofensive ucrainene. Ministerul Apărării de la Moscova a numit retragerea forţelor ruse drept o "regrupare de trupe".

"Unele unităţi s-au retras într-o ordine relativ bună şi sub control, în timp ce altele au fugit aparent în panică", remarcau la vremea respectivă serviciile de informaţii britanice.

În timpul retragerii, forţele ruse au abandonat "echipament foarte valoros", inclusiv muniţie "necesară pentru artilerie".

Drept urmare, armata rusă a fost alungată înapoi la vest de râul Oskol, iar forţele ucrainene au eliberat aproximativ 8.000 de kilometri pătraţi de teritoriu în regiunea Harkov (nord-est), notează Moscow Times.

Eveniment Quarterly Report

Forțele ucrainene bombardează puternic orașul Bahmut pe care Zelenski a promis că-l eliberează. Moscova spune că situația este „fierbinte”
Forțele ucrainene bombardează puternic orașul Bahmut pe care Zelenski a promis că-l eliberează. Moscova spune că situația este „fierbinte”
Forțele ucrainene bombardează puternic orașul Bahmut și au lansat atacuri coordonate asupra mai multor sate din regiune, a declarat vineri, 22 septembrie, un oficial instalat de Moscova....
Kirilo Budanov: "Intensificarea loviturilor asupra Crimeei indică cursul ulterior al contraofensivei Ucrainei"
Kirilo Budanov: "Intensificarea loviturilor asupra Crimeei indică cursul ulterior al contraofensivei Ucrainei"
Evenimentele care au loc în Crimeea, ocupată temporar de Rusia, indică indirect cursul ulterioar al contraofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei, susține șeful Direcției Principale de...
#Ucraina razboi, #Rusia, #invazie, #bombardamente, #belgorod, #harkov , #Razboi Ucraina