Europa trebuie să se teamă. Decenii de mulțumire au lăsat continentul vulnerabil și dependent de protecția americană

Marti, 27 Februarie 2024, ora 03:32
13769 citiri
Europa trebuie să se teamă. Decenii de mulțumire au lăsat continentul vulnerabil și dependent de protecția americană
UE vrea să înființeze o forţă militară de intervenţie rapidă de 5.000 de combatanţi FOTO Pixabay

Timp de decenii, Europa s-a bucurat de o pauză de la datoria oricărui stat de a oferi securitate. Mediul internațional favorabil din anii 1990 și începutul anilor 2000 părea un preludiu al păcii generale. Acum este clar că nu există nici un progres în atingerea armoniei globale și este periculos să se cultive astfel de iluzii.

Dacă politicienii europeni recunosc că Rusia reprezintă o amenințare serioasă, ei ar trebui să facă eforturi pentru cheltuieli masive pentru apărare și mobilizare publică, inclusiv recrutarea, indiferent de ceea ce spune candidatul la președinția SUA. Acei europeni care își fac griji că continentul este în pericol, dar apoi cer Statelor Unite să-l protejeze, își acoperă reticența de a face alegeri dificile, notează The Wall Street Journal.

O mare parte din retorica din Europa care condamnă preventiv o posibilă președinție a lui Trump este o acoperire utilă pentru cei îndrăgostiți de ideea autonomiei strategice europene. Dacă Trump abandonează Europa, singura salvare, în opinia lor, va fi o UE revigorată, care nu va avea doar o monedă și o piață comune, ci și o armată comună, achiziții centralizate de arme, o industrie comună de apărare și un comandă militară la nivelul UE.

"Motivul pentru care nu se întâmplă este că țările europene nu vor asta. Portugaliei nu-i pasă de granița Poloniei. Estoniei nu-i pasă de Sicilia. Berlinul ar prefera să facă afaceri cu Moscova decât să lupte pentru orașul Suwalki în Polonia. Parisul sau Roma nu își vor da interesele de afaceri în mâinile unui lider din Europa Centrală. Statele europene nu au nicio alternativă reală decât să-și întărească propriile forțe naționale", subliniază cotidianul.

Europa trebuie să se grăbească

Europa ar trebui să se teamă de dușmanii săi. Avansarea Rusiei agresive spre vest nu se va opri nici după ce Vladimir Putin va părăsi puterea. În ultimii 10 ani, Rusia și-a crescut cheltuielile pentru apărare cu 300%, în timp ce țările UE le-au crescut doar cu 20%.

Poate că calitatea armelor occidentale este mai bună, dar războiul din Ucraina arată că și cantitatea contează. Rusia produce 20 până la 30 de tancuri noi pe lună, în timp ce Germania va primi 18 tancuri noi Leopard în 2025. La această imagine sumbră se adaugă instabilitatea graniței de sud a Europei, care este probabil să se agraveze pe măsură ce situația din Africa și Asia va duce la a crește fluxului de migrație către nord.

"În sfârșit, Europa ar trebui să se ferească de un președinte slab al SUA. Joe Biden mai are 11 luni în administrație. Dacă luăm ultimii trei ani ca indicator al ceea ce poate face, Europa este în pericol grav", The Wall Street Journal crede.

Toate acestea nu sunt de bun augur pentru Europa. Ucraina și, odată cu ea, securitatea europeană, riscă să fie sacrificate cu mult înainte de ziua inaugurării din 2025. Europenii ar trebui să se teamă. Dar principalul obiect al fricii lor este mai apropiat. Ar trebui să se înarmeze indiferent de ceea ce spune președintele Statelor Unite sau un candidat la președinție.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Expert chinez: Înfrângerea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei este inevitabilă
Expert chinez: Înfrângerea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei este inevitabilă
Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei a fost catastrofal pentru ambele țări. Deoarece niciuna dintre părți nu are un avantaj clar, iar pozițiile lor politice sunt complet în dezacord,...
Modelul ce ar putea ajuta Ucraina: Israelul a reușit să respingă atacul iranian datorită ajutorului aliaților și armelor pe care le deține
Modelul ce ar putea ajuta Ucraina: Israelul a reușit să respingă atacul iranian datorită ajutorului aliaților și armelor pe care le deține
Israelul a reușit să respingă un atac masiv cu rachete și drone din partea Iranului, forțelor proxy din Irak, Liban și Yemenului datorită mijloacelor care lipsesc cu desăvârșire Ucrainei,...
#Ucraina razboi, #rusia invazie, #Europa, #aparare, #SUA, #protectie , #Razboi Ucraina