Trei scenarii în care războiul din Ucraina ar putea escalada și atrage NATO în conflict

Duminica, 10 Aprilie 2022, ora 20:00
13398 citiri
Trei scenarii în care războiul din Ucraina ar putea escalada și atrage NATO în conflict
Soldații ucraineni au folosit cu succes armele primite din Vest FOTO / captura Youtube

Miniștrii Apărării din NATO s-au întâlnit la Bruxelles, săptămâna trecută, pentru a discuta cât de departe ar trebui să meargă în furnizarea de echipamente militare Ucrainei.

Provocarea pentru Alianță de-a lungul acestui război a fost să ofere Ucrainei suficient sprijin militar pentru a se apăra fără a fi atras în conflict și a se afla în război cu Rusia.

Ce cere guvernul ucrainean?

Dacă vrea să aibă vreo șansă în asaltul rusesc asupra regiunii Donbas din estul țării, atunci are nevoie urgentă de o reaprovizionare cu rachete anti-tanc Javelin din Vest, NLAW (arme ușoară antitanc de ultimă generație), rachete anti-tanc Stinger și rachete antiaeriene Starstreak pe care forțele ucrainene le-au folosit deja cu succes în acest război.

Ucraina dorește tancuri, avioane de război, drone și sisteme avansate de apărare anti-rachetă pentru a contracara utilizarea din ce în ce mai mare de către Rusia a loviturilor aeriene și a rachetelor cu rază lungă de acțiune, care lovesc și epuizează în mod constant rezervele strategice de combustibil și alte elemente esențiale ale Ucrainei.

Ce arme vor da SUA Ucrainei?

-800 de sisteme antiaeriene Stinger care pot doborî avioane

-2.000 de rachete Javelin, arme antitanc de umăr

-6.000 de sisteme anti-blindate AT-4, o armă antitanc nedirijată, de unică folosință, produsă în Suedia

-800 de milioane de dolari

Riscul ca Rusia să recurgă la utilizarea armelor nucleare tactice (adică cu rază scurtă de acțiune) sau ca acest conflict să se răspândească dincolo de granițele Ucrainei într-un război european mai larg este o idee constantă în mintea liderilor occidentali și miza este periculos de mare.

Ce a dat Occidentul până acum

-peste 30 de țări au oferit ajutor militar Ucrainei, inclusiv 1 miliard de euro din partea UE și 1,7 miliarde de dolari din partea SUA

-livrările s-au limitat până acum la arme, muniții și echipamente defensive, cum ar fi sistemele de rachete antitanc și antiaeriene

-acestea includ rachete anti-tanc Javelins și Stingers, acestea din urmă au fost cele mai utilizate în Afganistan împotriva aviației sovietice.

- rachete Starstreak, un sistem portabil de apărare aeriană fabricat în Marea Britanie

Membrii NATO se tem că furnizarea de echipamente ofensive mai grele, cum ar fi tancuri și avioane de luptă, ar putea duce la un conflict deschis direct cu Rusia. Asta nu i-a împiedicat pe cehi să ofere tancuri T 72.

Putin flutură armele nucleare

Președintele Putin a reamintit lumii la începutul acestui război că Rusia este o putere nucleară și că ridică descurajarea nucleară strategică la un grad mai mare de pregătire.

SUA nu au urmat exemplul, deoarece nu au detectat nicio mișcare a focoaselor nucleare rusești din buncărele lor de depozitare securizate. Dar mișcarea lui Putin a fost făcută. El spunea efectiv: „Rusia are un arsenal nuclear masiv, așa că să nu credeți că ne puteți intimida”.

Doctrina militară rusă permite utilizarea timpurie a focoaselor nucleare tactice pe câmpul de luptă, știind că Occidentul are o repulsie față de armele nucleare care nu au fost folosite de 77 de ani.

Planificatorii strategici ai NATO își fac griji că odată ce tabu-ul nuclear este încălcat, chiar dacă daunele sunt limitate la o țintă localizată pe câmpul de luptă ucrainean, atunci riscul escaladării la un schimb de lovituri nucleare catastrofal între Rusia și Occident crește inevitabil.

Și totuși, cu fiecare atrocitate comisă de soldații ruși, hotărârea NATO se întărește și inhibițiile sale se topesc. Republica Cehă a trimis deja tancuri T 72 din epoca sovietică, fiind prima țară NATO care a făcut acest lucru. Slovacia și-a trimis sistemele de rachete antiaeriene S300. Ambele astfel de mișcări ar fi părut foarte riscante când a început acest război.

Deputatul Tobias Ellwood, care prezidează Comisia parlamentară de apărare, este unul dintre cei care consideră că Putin blufează atunci când flutură spectrul armelor nucleare și că NATO ar trebui să facă mai mult.

„Am fost prea precauți cu sistemele de arme pe care am fost dispuși să le oferim”, spune el. „Avem nevoie de o atitudine mai robustă. Le oferim ucrainenilor suficient pentru a supraviețui, dar nu pentru a câștiga și asta trebuie să se schimbe”.

Așadar, cum ar putea acest război Rusia-Ucraina să devină un conflict paneuropean mai larg care să tragă NATO în el?

Există o serie de scenarii potențiale care, fără îndoială, vor ocupa mințile ministerelor de Apărare din Vest.

Iată doar trei dintre ele:

1. O rachetă antinavă furnizată de NATO, lansată de forțele ucrainene de la Odesa, lovește și scufundă o navă de război rusească în larg în Marea Neagră, cu pierderea a aproape 100 de marinari și a zeci de pușcași marini. O asemenea pierdere într-o singură lovitură ar fi fără precedent, iar Putin ar fi sub presiune pentru a răspunde într-o anumită formă.

2. O rachetă strategică rusă vizează un convoi de aprovizionare cu echipament militar care trece dintr-o țară NATO, precum Polonia sau Slovacia, în Ucraina. Dacă s-ar înregistra victime pe partea NATO a graniței, ar putea declanșa articolul 5 din tratatul NATO, obligând întreaga alianță să apere țara atacată.

3. În mijlocul luptei acerbe din Donbas are loc o explozie la o instalație industrială care are ca rezultat eliberarea de gaze chimice toxice. Deși acest lucru s-a întâmplat deja, nu au fost raportate decese. Dar dacă ar duce la victime în masă cum a fost cazul în Siria, la Ghouta și dacă s-ar descoperi că a fost cauzat în mod deliberat de forțele ruse, atunci NATO ar fi obligată să răspundă.

Dar, în timp ce națiunile occidentale au arătat un grad rar de unitate în puterea reacției lor la invazia Rusiei, există sugestii că sunt doar reactive și nu se gândesc la cum ar trebui să fie finalul jocului.

„Întrebarea strategică mai mare”, spune unul dintre cei mai experimentați ofițeri militari ai Marii Britanii, care cere să nu-i fie dat numele, „este dacă guvernul nostru este implicat în gestionarea crizelor sau în strategia efectivă”. ”Asta ar necesita să ne gândim la final”, adaugă el.

"Ceea ce încercăm să realizăm aici este să oferim Ucrainei tot ajutorul posibil, fără a declanșa cel de-Al Treilea Război Mondial. Problema este că Putin este un jucător de poker mai bun decât noi", spune ofițerul britanic. Deputatul Tobias Ellwood este de acord.

„Rusia face acest lucru (amenințarea escaladării) foarte eficient. Și suntem speriați. Ne-am pierdut capacitatea de a controla scara de escaladare”, subliniază Ellwood.

Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Kremlinul a afirmat luni că Rusia va lua măsuri pentru a-şi "garanta" securitatea, dacă Polonia va găzdui arme nucleare pe teritoriul său, informează AFP. "Militarii vor analiza bine...
#Ucraina razboi, #Rusia, #invazie, #NATO, #arme nucleare , #Razboi Ucraina