„Mega-șanțul“ lui Putin. Rușii au construit o fortificație în regiunea Zaporojie care se vede din satelit

Luni, 10 Aprilie 2023, ora 22:38
4454 citiri
„Mega-șanțul“ lui Putin. Rușii au construit o fortificație în regiunea Zaporojie care se vede din satelit
Tranșee săpate de ruși în Zaporojie/ FOTO: The New Voice of Ukraine

Forțele ruse au construit o rețea uriașă de tranșee în regiunea Zaporojie, întinsă pe 75 de kilometri și situată adânc în spatele frontului, a dezvăluit Centrul ucrainean pentru investigații jurnalistice. Mega-șanțul străpunge regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, scrie Daily Mail.

Rețeaua de tranșee se află la circa 80 km în spatele frontului, între satul Semenivka, în vest, și satul Marinivka, în est, în regiunea sudică Zaporojie, ocupată parțial și pe care Moscova a anexat-o ilegal anul trecut, declarând-o teritoriul său.

Lungimea tranșeelor, circa 75 km până în acest moment, indică faptul că Moscova este deosebit de îngrijorată de repetarea scenariului contraofensivei ucrainene de anul trecut, în urma căreia țara invadată a recuperat vaste porțiuni de teritoriu.

Rețeaua șerpuită a fost captată de satelitul Sentinel-2 și este similară fortificațiilor defensive din Crimeea anexată. Tranșeele sunt dotate cu buncăre și dinți de dragon.

Porțiuni din sistemul de tranșee au fost prezentate la televizor de propagandă rusă, care i-a îndemnat pe muncitorii angajați din Asia Centrală să „sape cu lopeți militare speciale ca în cel de-al Doilea Război Mondial”.

Rusia a „intensificat pregătirile” pentru evacuarea forțată a civililor din regiunile ocupate din sudul Ucrainei către Crimeea la sfârșitul lunii, a afirmat armata ucraineană, potrivit news.sky.com.

Într-o postare pe Telegram, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că oficialii instalați de Rusia au organizat un „sondaj al populației locale” în orașele Melitopol, Zaporojie și Skadovsk din Herson.

Acesta a afirmat că „prezența unui pașaport rusesc, înregistrarea și nivelul de educație” au fost verificate în cadrul anchetei.

„Există o plecare periodică a autobuzelor cu cei care doresc să se evacueze”, a precizat Statul Major General.

Ocupanții răspândesc informații potrivit cărora evacuarea forțată a populației civile va începe la sfârșitul lunii aprilie.

Rusia și-a întărit semnificativ poziția la granița Crimeei cu Ucraina continentală. Maxar a lansat noi imagini din satelit ale Crimeei care arată rețeaua complexă de tranșee din peninsula Crimeea ocupată ilegal de Rusia încă din 2014. Armata rusă a construit zeci de structuri de apărare, care se întind pe kilometri, scrie Washington Post. Publicația adaugă că toate aceste fortificații arată teama Rusiei de a pierde Crimeea.

Crimeea poate fi considerată acum „unul dintre cele mai fortificate” teritorii din zona de război.

Rusia continuă să pregătească Crimeea anexată ilegal pentru o contraofensivă ucraineană. În doar câteva săptămâni, ocupanții au construit o întreagă rețea de tranșee și garduri pe peninsulă, subliniază WP.

Autorii analizei din WP notează că armata rusă folosește la săpatul tranșeelor un echipament militar, BTM-3, din epoca sovietică, care este capabil să sape tranșee cu o viteză de 80 m pe oră, chiar și atunci când solul este înghețat. În plus, scrie ziarul, așa-zisa conducere a Crimeei a implicat muncitori locali în săparea de tranșee pe coastă pentru 90 de dolari pe zi.

Construcțiile au început să apară în toată peninsula, dar par să fie concentrate de-a lungul zonei de coastă. Fortificațiile au fost construite în așteptarea ofensivei de primăvară a forțelor ucrainene, scrie WP.

WP scrie că rușii au construit fortificații în special în partea nordică a peninsulei Crimeea, în zonele Medvedivka, Vitino, dar și în alte zone strategice ale Crimeei.

De-a lungul coastei Mării Negre, rușii au instalat terasamente antitanc, șanțuri și instalații de artilerie. În fotografia de pe malul lacului Sivash se vede o întreagă rețea de tranșee, a căror lungime în unele cazuri depășește 900 de metri. Există și trei rânduri de „dinți de dragon” – bariere antitanc din beton sub formă de piramide.

În majoritatea cazurilor, structurile de apărare au apărut în apropierea barierelor naturale de apă, precum malul mării sau canale, ceea ce creează obstacole suplimentare în cazul unui atac al Forțelor Armate.

Potrivit directorului programului rus de la Centrul SUA de Analiză Navală, Michael Kofman, este puțin probabil ca Ucraina să decidă să pună mâna pe Crimeea „în sensul clasic”, ci mai degrabă va recurge la tactici de epuizare constantă și de stabilire a controlului focului asupra peninsulei.

„De-a lungul timpului, acest lucru poate face ca situația din Crimeea să fie intolerabilă și, ca urmare, Rusia ar putea fi nevoită să-și negocieze statutul”, a spus Kofman într-un comentariu pentru publicație.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Statele europene resping din motive egoiste apelurile Kievului de a furniza noi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei
Statele europene resping din motive egoiste apelurile Kievului de a furniza noi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei
Ucraina a avertizat de mult că are nevoie de livrări urgente de echipamente de apărare antiaeriană pentru a se proteja de rachetele rusești care vizează infrastructura energetică a țării....
Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene a declarat vineri, 19 aprilie, că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, pentru a...
#Ucraina razboi, #Rusia, #invazie, #transee, #zaporojie, #sateliti, #contraofensiva , #Razboi Ucraina