Ucraina a schimbat continentul dependent de Rusia: Cum a preluat conducerea Europa de Est în fața Occidentului

Vineri, 31 Martie 2023, ora 05:31
4382 citiri
Ucraina a schimbat continentul dependent de Rusia: Cum a preluat conducerea Europa de Est în fața Occidentului
Joe Biden la o reuniune a formatului București 9 din Polonia FOTO: FP

Ucraina a schimbat bătrânul continent, care era dependent de petrolul, gazele naturale și combustibilii regimului lui Vladimir Putin. Europa de Est, care știa urmele cizmelor sovietice din istoria recentă, a reacționat cu vehemență și se află acum pe scaunul șoferului, arătând direcția care trebuie urmată în viitor, împreună cu țările occidentale.

Pe măsură ce războiul a intrat în cel de-al doilea an, fără un sfârșit la vedere, fisurile familiare din Europa amenință să reapară, se arată în Foreign Policy.

Estonia, Letonia, Lituania și Polonia — odată sub cizma sovietică și mereu suspicioși față de Rusia de după Zidul Berlinului — s-au trezit pe scaunul șoferului, împingându-și omologii occidentali să accelereze livrările de arme către Ucraina și să facă capitalele europene să nu se oprească, temându-se de retorica zgomotoasă a Rusiei.

Putin a căzut în capcana întinsă de Xi Jinping: Pentru prima dată în istorie, China mutare decisivă la Moscova

Dar diplomații est-europeni s-au săturat să audă că occidentalii au avut intenții de colaborare cu rușii tot timpul. Acum, ei urmăresc să se asigure că izolarea Moscovei de către Vest devine o trăsătură permanentă a politicii SUA și europene, nu o eroare într-un software care apare de fiecare dată, când tancurile rusești trec peste altă graniță fostă sovietică.

„Ar fi trebuit să ascultăm Europa de Est, nu?” a spus un consilier al Congresului american, sub protecția anonimatului. "Președintele Joe Biden nu ar fi trebuit să facă summituri cu Vladimir Putin. O parte din rahatul ăsta a fost chiar o idee. Eram oarecum pe pilot automat în politica externă.”

Războiul lui Putin a dezvăluit lacunele de securitate ale Europei

Liniile de falie dintre Est și Vest se desfășoară chiar în centrul Europei – și joacă până în inima războiului Rusiei în Ucraina – cu diferențe filozofice profunde asupra modului în care s-ar putea termina războiul.

„Din perspectiva Europei Centrale și de Est, dacă Rusia nu este evacuată de la toate granițele Ucrainei din 1991, atunci vom asista la o escaladare”, a declarat Liana Fix, membru pentru Europa la Consiliul pentru Relații Externe.

Dar în Europa de Vest, chiar dacă susține sprijinul pentru o victorie ucraineană, există teama că o înfrângere zdrobitoare a Rusiei în Ucraina l-ar putea încuraja pe Putin să atace mai violent.

Rușii iau cu asalt o țară NATO: Creștere cu 670% a firmelor Moscovei din acest stat

În 2010, la o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, părțile au convenit să meargă înainte în dezvoltarea unui parteneriat „adevărat strategic”. Aliații estici au fost înfuriați. Astăzi, ei insistă că refuzul Occidentului de a-i arăta lui Putin o lumină roșie intermitentă în scurtul război al Georgiei a permis Kremlinului să se depășească continuu, până în februarie 2022, când au intrat în Ucraina, în mod ilegal.

„Războiul a scos la iveală lacune uriașe în capacitățile de apărare ale Europei, dar a dezvăluit și decalajele uriașe dintre aliații estici și cei occidentali”, a spus un fost oficial înalt al Departamentului de Apărare al SUA.

„Ezitarea noastră a facilitat, de fapt, escaladarea războiului de către Putin”, a spus Rasmussen, fostul secretar general al NATO. „Nu poți câștiga un război printr-o abordare progresivă, pas cu pas. Trebuie să-ți surprinzi și să-ți copleșești adversarul.”

#Ucraina razboi, #Europa Est, #dependenta Rusia, #dependenta energetica UE, #Rusia UE sanctiuni, #tari europa est , #Razboi Ucraina