Ucraina a schimbat continentul dependent de Rusia: Cum a preluat conducerea Europa de Est în fața Occidentului

Vineri, 31 Martie 2023, ora 05:31
4592 citiri
Ucraina a schimbat continentul dependent de Rusia: Cum a preluat conducerea Europa de Est în fața Occidentului
Joe Biden la o reuniune a formatului București 9 din Polonia FOTO: FP

Ucraina a schimbat bătrânul continent, care era dependent de petrolul, gazele naturale și combustibilii regimului lui Vladimir Putin. Europa de Est, care știa urmele cizmelor sovietice din istoria recentă, a reacționat cu vehemență și se află acum pe scaunul șoferului, arătând direcția care trebuie urmată în viitor, împreună cu țările occidentale.

Pe măsură ce războiul a intrat în cel de-al doilea an, fără un sfârșit la vedere, fisurile familiare din Europa amenință să reapară, se arată în Foreign Policy.

Estonia, Letonia, Lituania și Polonia — odată sub cizma sovietică și mereu suspicioși față de Rusia de după Zidul Berlinului — s-au trezit pe scaunul șoferului, împingându-și omologii occidentali să accelereze livrările de arme către Ucraina și să facă capitalele europene să nu se oprească, temându-se de retorica zgomotoasă a Rusiei.

Putin a căzut în capcana întinsă de Xi Jinping: Pentru prima dată în istorie, China mutare decisivă la Moscova

Dar diplomații est-europeni s-au săturat să audă că occidentalii au avut intenții de colaborare cu rușii tot timpul. Acum, ei urmăresc să se asigure că izolarea Moscovei de către Vest devine o trăsătură permanentă a politicii SUA și europene, nu o eroare într-un software care apare de fiecare dată, când tancurile rusești trec peste altă graniță fostă sovietică.

„Ar fi trebuit să ascultăm Europa de Est, nu?” a spus un consilier al Congresului american, sub protecția anonimatului. "Președintele Joe Biden nu ar fi trebuit să facă summituri cu Vladimir Putin. O parte din rahatul ăsta a fost chiar o idee. Eram oarecum pe pilot automat în politica externă.”

Războiul lui Putin a dezvăluit lacunele de securitate ale Europei

Liniile de falie dintre Est și Vest se desfășoară chiar în centrul Europei – și joacă până în inima războiului Rusiei în Ucraina – cu diferențe filozofice profunde asupra modului în care s-ar putea termina războiul.

„Din perspectiva Europei Centrale și de Est, dacă Rusia nu este evacuată de la toate granițele Ucrainei din 1991, atunci vom asista la o escaladare”, a declarat Liana Fix, membru pentru Europa la Consiliul pentru Relații Externe.

Dar în Europa de Vest, chiar dacă susține sprijinul pentru o victorie ucraineană, există teama că o înfrângere zdrobitoare a Rusiei în Ucraina l-ar putea încuraja pe Putin să atace mai violent.

Rușii iau cu asalt o țară NATO: Creștere cu 670% a firmelor Moscovei din acest stat

În 2010, la o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, părțile au convenit să meargă înainte în dezvoltarea unui parteneriat „adevărat strategic”. Aliații estici au fost înfuriați. Astăzi, ei insistă că refuzul Occidentului de a-i arăta lui Putin o lumină roșie intermitentă în scurtul război al Georgiei a permis Kremlinului să se depășească continuu, până în februarie 2022, când au intrat în Ucraina, în mod ilegal.

„Războiul a scos la iveală lacune uriașe în capacitățile de apărare ale Europei, dar a dezvăluit și decalajele uriașe dintre aliații estici și cei occidentali”, a spus un fost oficial înalt al Departamentului de Apărare al SUA.

„Ezitarea noastră a facilitat, de fapt, escaladarea războiului de către Putin”, a spus Rasmussen, fostul secretar general al NATO. „Nu poți câștiga un război printr-o abordare progresivă, pas cu pas. Trebuie să-ți surprinzi și să-ți copleșești adversarul.”

Cine sunt primii membri DREPT, partidul asociat cu imaginea lui Mircea Geoană. Unii au luat la rând PSD, PNL, AUR și USR
Cine sunt primii membri DREPT, partidul asociat cu imaginea lui Mircea Geoană. Unii au luat la rând PSD, PNL, AUR și USR
Un nou partid își face loc pe scena politică, DREPT (Dreptate și Respect în Europa pentru Toți). Formațiunea ar urma să-l susțină pe Mircea Geoană la alegerile prezidențiale. Printre...
Ciucă parcă s-ar dezice de PSD. "Alianța cu ei, un moment greu de înţeles şi greu de explicat"
Ciucă parcă s-ar dezice de PSD. "Alianța cu ei, un moment greu de înţeles şi greu de explicat"
Nicolae Ciucă, candidatul PNL la cea mai înaltă funcție în stat, admite că alianţa la guvernare cu PSD a fost "un moment greu de înţeles şi greu de explicat", el mărturisind că...
#Ucraina razboi, #Europa Est, #dependenta Rusia, #dependenta energetica UE, #Rusia UE sanctiuni, #tari europa est , #Razboi Ucraina
  1. Secretul din spatele rachetei de 1 milion de dolari dată Ucrainei de Vest: Scânteia ce aruncă NATO în război cu Putin
  2. Andrei Marga, fost ministru al Educației, ceartă politicienii cu note mici la BAC: „Marea majoritate a demnitarilor sunt absolvenți modești"
  3. Două superputeri mondiale, luptă pentru controlul miliardelor: Cine pune mâna pe un oraș crucial de 3.600 de locuitori
  4. Șocul de la Kremlin, cu termen precis: Noul ordin al lui Putin dat soldaților ruși, care îi trimite la moarte sigură
  5. Descoperire surprinzătoare a experților: Abstinența de la băuturi, risc crescut de o boală gravă
  6. Putin vrea să se răzbune pe Occident: Rusia ar da o lovitură dureroasă Vestului, oprind un lucru vital
  7. Papa Francisc și inteligența artificială. Ce le recomandă oamenilor în contextul evoluțiilor tehnologice
  8. Șeful diplomației poloneze, luat peste picior de doi comedianți ruși. Cu cine l-au făcut pe Sikorski să creadă că vorbește VIDEO
  9. Anunțul șefului diplomației americane după vizita la Kiev: ”Sprijinul militar al SUA pentru Ucraina va fi adaptat situaţiei de pe câmpul de luptă”
  10. Cutremur la vârful Poliției din New York. Șeful NYPD demisionează în urma unui amplu scandal de corupție