Ajutoarele românilor care au chiriași ucraineni vor fi reduse. Suma pe care o familie de refugiați din Ucraina o va primi de la statul român

Luni, 27 Martie 2023, ora 13:07
2797 citiri
Ajutoarele românilor care au chiriași ucraineni vor fi reduse. Suma pe care o familie de refugiați din Ucraina o va primi de la statul român
Ajutoarele românilor care au chiriași ucraineni vor fi reduse FOTO ziare.com

Statul ar urma să acorde doar 2.000 de lei pe lună pentru fiecare familie de ucraineni care locuiește în chirie.

În prezent, ajutorul este de 70 de lei/pe zi pentru un singur refugiat.

În plus, ucrainenii care decid să stea mai mult de patru luni în România și nu-și pot găsi un loc de muncă beneficiază pe lângă suma de 2.000 de lei pe lună și de acces la serviciile şi măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, scrie antena3.ro

Suma forfetară de 2.000 de lei pe lună va fi virată direct din bugetul Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență, respectiv ISUBIF în cazul Capitalei.

Persoanele care găzduiesc refugiați depun o cerere la primăria de care aparțin. Primăria trimite la sfârșitul fiecărei luni situația către ISU, după care ISU are 10 zile la dispoziție să trimită banii primăriilor.

Unii români încearcă să profite în mod cinic de drama refugiaților falsificând acte pentru a încasa bani nemeritați din partea statului.

Poliţia Română a anunţat au făcut percheziții în luna decembrie a anului trecut, la Vâlcea și București, existând suspiciuni că un patron de hotel încasa ilegal bani de la stat. Acesta declara un număr mai mare de refugiați cazați.

”În fapt, în perioada aprilie-noiembrie 2022, administratorul unei persoane juridice, având ca obiect de activitate prestarea de servicii hoteliere, ar fi solicitat şi primit de la o instituţie publică o sumă de bani, cu titlul de decontare a serviciilor de cazare şi masă, oferite unor cetăţeni ucraineni, fiind depuse documente pentru cazarea acestora în două unităţi hoteliere.

Din cercetări a reieşit că, în perioada respectivă, în unităţile hoteliere au fost cazaţi mai puţini cetăţeni ucraineni faţă de totalul celor atestaţi scriptic ca fiind cazaţi”, a precizat IGPR.

De la începutul războiului din Ucraina și până la finalul anului trecut, România a cheltuit aproape 400 de milioane lei, din care jumătate prin programul 50/20 (50 lei pentru cazare si 20 lei pentru masă, zilnic, pentru un refugiat).

#Ucraina, #refugiati ucraineni, #ucraineni lucru Romania, #chirie , #stiri sociale