Mobilizare fără precedent a românilor pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina. Zeci de hoteluri, restaurante, medici, elevi și universități își oferă serviciile gratuit

Vineri, 25 Februarie 2022, ora 23:32
5796 citiri
Mobilizare fără precedent a românilor pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina. Zeci de hoteluri, restaurante, medici, elevi și universități își oferă serviciile gratuit
Zeci de oameni de afaceri români, dar și instituții ale statului, sar în ajutorul ucrainenilor FOTO Facebook/ unitipentruucraina

Mobilizare fără precedent a românilor pentru ajutorarea refugiaților care au ajuns pe teritoriul României, încercând să scape de furia războiului din Ucraina.

Sunt sute de apeluri la solidaritate lansate în spațiul virtual, în această acțiune fiind implicate asociații private, reprezentanți ai HoReCa, medici, grupuri de elevi și chiar instituții ale statului care își oferă sprijinul cu ce pot în funcție de domeniul lor de activitate.

Universitatea București a anunțat că este dispusă să ofere ajutor pentru studenții și profesorii care fug din calea războiului. Acești vor primi inclusiv cazare și mâncare.

”Comunitatea academică a Universității se solidarizează cu locuitorii Ucrainei, cu victimele conflictului armat și cu întreaga comunitate educațională a statului ucrainean. Universitatea din București va sprijini concret, prin forțe proprii, studenții și profesorii care fug din calea atacului, refugiindu-se pe teritoriul României”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial al Universității din Ploiești.

O implicare similară a fost anunțată și de rectorul Universității Petrol-Gaze din Ploiești (UPG), care a precizat că va oferi cazare ucrainenilor care lucrează în domeniul extracției de petrol și care aleg să se refugieze în România. În acest sens, un cămin din campusul universitar din Ploiești urmează să fie pus la dispoziția celor aflați în nevoie, a anunțat Florin Dinu, rectorul UPG. Ajutorul este acordat la solicitarea unei mari companii din industria petrolului care are puncte de activitate atât în Prahova, dar și în mai multe orașe din Ucraina.

Pe grupurile de Facebook dedicate exclusiv ajutorării refugiaților din Ucraina și-au anunțat sprijinul în special reprezentanți din HoReCa. Oamenii pun la dispoziție în mod gratuit spații de cazare în primul rând, dar și mese calde pentru ucrainenii care nu au rude în România sau care pur și simplu nu-și permit să plătească nici măcar o noapte de cazare într-un hotel.

Există și o hartă, RoOmenia, cu toate aceste locuri de cazare pentru refugiații din Ucraina: https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?fbclid=IwAR3yyrMe6issgYmn0FBS--ZIATZ4-YLjegheT20v8WeD1DjrEdKShiU1wUM&mid=1_PA0MWpai3HUzja-Zy2MBjE01vnK7LPn&ll=54.0153928378756%2C3.4988443999999745&z=3

O firmă de transport (Tarsin) a anunțat că este dispusă să transporte gratuit refugiații ucraineni de la graniță spre locurile de cazare, pentru că mulți dintre ei vin pe jos în România, de teama războiului. Când ajung în România sunt preluați de firma privată și transportați gratuit în diverse zone din țară, inclusiv la aeroportul din București pentru că mulți dintre ei vor să ajungă în alte țări din Europa.

https://www.facebook.com/stirilevivafm.ro/videos/536558937604843

Sunt inclusiv cabinete veterinare din România care și-au oferit suportul în mod gratuit în cazul în care există ucraineni care au fugit din calea războiului inclusiv cu animalele de casă. Mai multe ONG-uri și asociații din București, Iași și Suceava oferă găzduire și asistență veterinară pentru animăluțele refugiaților. "Nu ne condamnati ca în acest teribil război ne gândim la animale, dar doar pentru animale suntem pregătiti noi ca obiect de activitate".

- Casa lui Patrocle (Suceava): https://www.facebook.com/casaluipatrocle/posts/2812249562416889

- Kola Kariola (București): https://www.facebook.com/kolakariola/posts/4980398328709195

- Save our Paws (Iași): https://www.facebook.com/asociatiasaveourpaws/posts/3101400163521990

Un alt antreprenor român a anunțat că se oferă să angajeze cetățeni ucraineni: ”Din păcate în contextul acestui nenorocit conflict, m-am gândit că poate aș putea fi de ajutor cuiva care ar căuta un loc de muncă în perioada următoare.

Dacă veți cunoaște persoane din Ucraina care își vor căuta un loc de muncă, vă rog să îi îndrumați și spre mine, poate aș putea fi de folos cuiva prin oferirea unui loc de munca în firma mea.

Domeniul meu de activitate este construcția de case”, este anunțul societății.

https://www.facebook.com/gerald.tepei.7/posts/682487696218059

Asociația Galeriilor de Artă Contemporană din România oferă cazare și sprijin financiar pentru artiștii din Ucraina:

https://www.facebook.com/agacoromania/posts/376408807660397

Restaurantul Mood Cafe din Gura Humorului oferă o masă caldă pentru oricine arată un act de identitate ucrainean.

https://www.facebook.com/MoodCoffeeGuraHumorului/posts/1057597294796944

Sala de Fitness Miscarea de Piatra din Piatra Neamț centralizează alimente, haine și pături. Își pun, de asemenea, la dispoziție spațiul pentru cazarea refugiaților.

O companie privată care activează în domeniul HR a anunțat că oferă, pentru cetățenii ucraineni, informații despre piața muncii din România, consultanță pe CV și pregătire pentru interviuri.

https://www.facebook.com/Lugera.Makler.Romania/posts/7254726217901523

Nu în ultimul rând se face apel către cunoscătorii de limbă ucraineană care să se implice voluntar în centrele de refugiați pentru a-i ajuta pe oameni să comunice cu autoritățile române.

”Un mod util de a ajuta este sa mobilizati toate persoanele de la Facultatea de Limbi Străine (🇺🇦) care doresc sa fie voluntari si sa ajute cu traducere unde este nevoie.

Si nevoie este:

"Cei de la Salvați Copiii au nevoie de traducători. Las aici textul preluat:

Dragii noștri,

Operațiunile militare din Ucraina au căpătat un curs neașteptat! Exploziile și bombardamentele din Kiev, Harkov sau Odesa îi forțează pe civili să caute refugiu în țările europene, inclusiv in România.

Gravitatea situației ne determină să nu fim impasibili și să îi sprijinim pe oamenii și copiii care sunt acum nevoiți să își părăsească locuințele și a căror viața și siguranță sunt afectate!

Astfel, vă îndemnăm să fim solidari și venim către voi cu rugămintea de a distribuirea acestui mesaj către 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗮𝗻𝗲 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝘀𝘂𝗻𝘁 𝘃𝗼𝗿𝗯𝗶𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲 𝗱𝗲 𝗹𝗶𝗺𝗯𝗮 𝘂𝗰𝗿𝗮𝗶𝗻𝗲𝗮𝗻𝗮̆!

Suntem în căutarea de voluntari Salvați Copiii sau de persoane care nu sunt voluntari în cadrul Organizației, dar și-ar dori să fie și să se implice în această cauză!

Ne puteți sprijini prin 𝗱𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗿𝗲𝗮 𝗺𝗲𝘀𝗮𝗷𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗶̂𝗻 𝗴𝗿𝘂𝗽𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲facultăților de limbi străine, studii culturale, asociații sau persoane care se pot implica.

Centrele noastre de refugiați sunt în căutare de persoane care pot oferi traducere la distanță sau fizic în limba ucraineană (pot fi de folos și cunoștințe de limba rusă) în centrele din:

• Centrul de Refugiați din 𝗥𝗮̆𝗱𝗮̆𝘂𝘁̦𝗶

• Centrul de Refugiați din 𝗦̦𝗼𝗺𝗰𝘂𝘁̦𝗮 𝗠𝗮𝗿𝗲

• Centrul de Refugiați din 𝗚𝗮𝗹𝗮𝘁̦𝗶

• Centrul de Refugiați din 𝗧𝗶𝗺𝗶𝘀̦𝗼𝗮𝗿𝗮

• Centrul de Refugiați din 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗶

Ne-ar fi de foarte mare ajutor dacă mesajul nostru ar ajunge la oameni care locuiesc în Rădăuți, Șomcuța Mare, Galați, Timișoara, București și care ar putea oferi serviciile de traducere inclusiv fizic.

Pentru a te înscrie în această activitate tu sau orice persoană interesată să devină voluntar Salvați Copiii, așteptăm înscrierile aici https://forms.gle/Aa81HCTvohRWKcgc9

Pentru orice fel de întrebare cu privire la implicarea în acest proiect, ne puteți contacta pe: voluntar@salvaticopiii.ro și vă vom ajuta în scurt timp.

Ofertele pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina pot fi găsite pe grupurile de Facebook

https://www.facebook.com/groups/unitipentruucraina/

Voluntari în Europa:

https://www.facebook.com/groups/325574824813238/

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, a anunțat că Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi...
#Ucraina, #Ucraina razboi Rusia, #ucraina rusia, #razboi, #refugiati, #ajutor Ucraina , #Razboi Ucraina