Armata ucraineană va avea forțe specializate în operarea dronelor. Zelenki a semnat decretul considerat „strategic”

Miercuri, 07 Februarie 2024, ora 07:20
1595 citiri
Armata ucraineană va avea forțe specializate în operarea dronelor. Zelenki a semnat decretul considerat „strategic”
Noul război modern folosește dronele pe câmpul de luptă FOTO: Conversation

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat marţi seara că a semnat un decret „strategic” prin care este creat un corp separat în cadrul armatei ucrainene, care va fi dedicat dronelor, în condiţiile în care Kievul mizează tot mai mult pe această tehnologie în războiul de apărare împotriva Rusiei. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni, intrat în conflict cu preşedintele şi a cărui demitere ar fi iminentă, pleda, la rândul său, într-un articol de opinie publicat de CNN săptămâna trecută, pentru sporirea flotei de drone de producţie autohtonă, cu ajutorul cărora Kievul a reuşit câteva lovituri spectaculoase atât în Crimeea, cât şi în adâncimea teritoriului rus.

„Aceasta este o chestiune strategică. Tocmai am semnat un decret care lansează crearea unui tip separat de forţă în cadrul forţelor noastre de apărare - Forţele pentru sisteme fără pilot”, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul către naţiune de marţi seara.

El a ţinut să sublinieze că această nouă forţă „nu este o chestiune de viitor”, ci „este ceva care ar trebui să dea un rezultat foarte concret în viitorul apropiat”.

Liderul de la Kiev a reluat ideea menţionată şi în discursul din seara anterioară, spunând că anul acesta „ar trebui să fie decisiv” în cadrul războiului „din multe puncte de vedere şi, evident, pe câmpul de luptă”.

„Dronele - sistemele aeriene fără pilot - s-au dovedit a fi eficiente în bătăliile de la sol, de pe cer şi de pe mare. Ucraina a schimbat cu adevărat situaţia de securitate în Marea Neagră datorită dronelor. Respingerea asalturilor la sol este în mare parte opera dronelor. Distrugerea pe scară largă a ocupanţilor şi a echipamentelor lor este, de asemenea, opera dronelor”, a arătat Zelenski.

El a spus că acum, prin crearea unei forţe speciale dedicate dronelor, vor fi create posturi speciale pentru personalul care lucrează cu drone, vor fi unităţi special care vor beneficia de o pregătire eficientă şi de sistematizarea experienţei. În plus, producţia de drone va fi crescută constant, vor fi luate în considerare „cele mai bune idei” şi vor fi atraşi cei mai buni specialişti în acest domeniu.

„Aceasta este o sarcină pentru armată, pentru Ministerul Apărării şi pentru guvern în ansamblu”, a punctat Zelenski.

„Iar pentru a asigura coordonarea necesară în cadrul forţelor de apărare, pentru a asigura un nivel adecvat de planificare şi calitatea logisticii, în cadrul forţelor armate vor fi create Forţele pentru sisteme fără pilot la bord. Propunerile relevante vor fi înaintate spre examinare Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare”, a precizat preşedintele ucrainean.

„Continuăm să repornim sistemul de stat - acele elemente care sunt necesare pentru ca Ucraina să îşi atingă obiectivele, obiective foarte corecte. Ucraina poate câştiga. Trebuie să câştige. Şi trebuie să facem totul pentru asta”, a încheiat Zelenski.

Quarterly Report - Editia 4

Când poate fi eliberată Marea Neagră de sub dominația rusă?
Când poate fi eliberată Marea Neagră de sub dominația rusă?
Marea Neagră e plină de mine gata să explodeze, e bruiată permanent de ruși, navigația a devenit mai periculoasă ca oricând iar coasta nordică se află sub asaltul trupelor ruse. Care sunt...
O dronă a ucrainenilor ar fi atacat, la o distanță record, un obiectiv militar din Rusia
O dronă a ucrainenilor ar fi atacat, la o distanță record, un obiectiv militar din Rusia
O dronă a serviciului de informaţii al Apărării (GUR) din Ucraina a atacat duminică un radar de detectare a ţintelor cu rază lungă de acţiune "Voronej M", situată în Orsk, în regiunea...
#Ucraina, #decret, #drone, #armata, #Militari, #Zelenski , #Razboi Ucraina