Arme occidentale pentru Ucraina: cum ajung ele acolo?

Autor: Robert Mudge (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Joi, 03 Martie 2022, ora 11:41
10189 citiri

Printr-o decizie fără precedent, UE finanţează armament pentru Ucraina. Şi alte ţări din vest s-au angajat să livreze arme. Dar cum ajung ele în regiunea de război - şi cât de repede?

Uniunea Europeană a aprobat 450 de milioane de euro ca ajutor militar direct acordat Ucrainei. Pentru sisteme de apărare antiaeriană, arme individuale antitanc, muniţie şi alt gen de echipament militar. Alte 50 de milioane sunt prevăzute pentru carburanţi şi echipament de protecţie.

În mod normal, tratatele UE nu permit folosirea bugetului ordinar al Uniunii în scopuri militare. Dar pentru sprijinirea Ucrainei, UE a activat aşa-numita "Facilitate Europeană de Pace". Cu un an în urmă, Consiliul European a decis pentru exerciţiul bugetar 2021-2027 un fond extraordinar din care pot fi folosite până la cinci miliarde de euro pentru prevenirea conflictelor şi întărirea securităţii internaţionale.

Nu numai UE ci şi Germania şi-a schimbat radical politica de apărare. Guvernul de la Berlin a abrogat interdicţia livrării de arme în zone de conflict. Armata ucraineană va primi între altele din depozitele germane 1000 de arme antitanc individuale şi 500 de rachete sol-aer din clasa Stinger. Şi SUA vor livra Ucrainei arme în valoare de 350 de milioane de dolari, între care rachete antitanc tip Javelin, rachete antiaeriene Stinger, armament uşor şi muniţie. Astfel, în ultimul an, SUA au acordat Ucrainei un ajutor militar în valoare de aproximativ un miliard de dolari. Începând din 2014, acest ajutor se ridică la mai bine de 2,5 miliarde de dolari.

Probleme logistice

Pentru armata ucraineană livrările de arme sunt un ajutor important în lupta cu invadatorii ruşi. Totuşi, au apărut diferite probleme de ordin logistic. Până acum, ajutorul militar din vest a fost livrat prin transport terestru sau aerian, în funcţie de tipul de armament. Dar spaţiul aerian al Ucrainei este între timp controlat de aviaţia rusă. Rusia ar putea stopa livrările "prin atacuri aeriene sau cu rachete", a explicat pentru DW politologul austriac Gustav Gressel, expert în cadrul "European Council on Foreign Relations" din Berlin. "Dacă (ruşii - n.red.) cunosc rutele de livrare, ei le-ar putea supraveghea şi ar putea căuta mijloacele de transport specifice", a afirmat el.

După ce Ungaria a refuzat să permită tranzitul transporturilor de arme pe teritoriul său, atenţia se îndreaptă acum spre Polonia. Ţara are o graniţă comună cu Ucraina, cu o lungime de 535 de kilometri. Mai ales armata SUA trimite de multă vreme trupe şi echipament în Polonia, un stat partener în cadrul NATO.

Poloniei îi revine un rol-cheie

"Întreg echipamentul se concentrează în prezent la graniţa Poloniei", afirmă pentru DW Ed Arnold, expert în materie de securitate europeană în cadrul institutului de studii strategice "Royal United Services" din Londra. "Chiar dacă Slovacia ar permite tranzitul armelor pe teritoriul său, din cauza poziţiei geografice, a lanţului muntos care se întinde din Slovacia până în România, nu ar fi o rută uşoară. Astfel rămân două rute: una se află aproape de graniţa cu Belarus, cealaltă ceva mai la sud."

Marc Finaud, directorul secţiei pentru comerţ cu armament în cadrul "Centrului pentru Politică de Securitate" din Geneva, avertizează că livrările de arme ar putea modifica rapid dinamica războiului. "Dacă aceste convoaie sau transporturi sunt stopate, dacă astfel vor fi atacate state din vest, fie pe teritoriul NATO, fie dincolo de graniţă, în Ucraina, aceasta ar spori tensiunile şi situaţia ar putea escalada", a declarat el pentru DW.

Rusia ezită încă "să ia în vizor livrările de arme din vest", tocmai pentru a evita o astfel de escaladare, crede Ed Arnold. Cu toate acestea este surprins că armata rusă nu a ocupat încă cele două rute posibile pentru livrări. "Ei au posibilitatea să se mişte într-acolo pornind din sud-vestul Belarus şi să blocheze toate livrările care ajung ", a explicat el.

Timpul presează

Armatei ucrainene îi rămâne tot mai puţin timp pentru a primi armele de care are nevoie pentru a apăra capitala Kiev şi al doilea oraş ca mărime al ţării, Harkov. Chestiunea este deosebit de problematică, potrivit lui Arnold, "pentru că trupele ucrainene aflate pe linia de front din est, care poate fi spart dacă ele nu înaintează rapid la vest de râul Nipru, au nevoie de aprovizionare fiincă poartă luptele cele mai grele. Iar trupele Brigăzii 95 de desant aerian sunt elita armatei ucrainene".

Există şi altă soluţie pentru transportul sistemelor de arme din vest spre liniile de front din Ucraina? "Luptători ucraineni sau străini ar putea prelua armele în Polonia şi le-ar putea trece peste graniţă", răspunde Arnold. "Dar asta nu este posibil în stil mare." În prezent există un mare pericol ca trupele ucrainene să rămână fără muniţie. "Muniţia pentru armele grele ale ucrainenilor mai ajunge poate pentru cinci zile. Apoi ar mai putea folosi armamentul capturat de la ruşi. Dar nu ar putea supravieţui astfel mult timp."

Deutsche Welle

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cum a ajuns Iohannis în echipă cu Erdogan și Viktor Orban
Cum a ajuns Iohannis în echipă cu Erdogan și Viktor Orban
Ar fi un gest simbolic pentru Alianță să accepte un lider din Est, ar sugera nu doar egalitatea și încrederea între membri, ci și forța pe care e gata să o disloce NATO pentru apărarea...
Un înalt oficial leton cere UE să interzică produsele agricole rusești. „Tot ce este importat din Rusia poate fi adus din Ucraina”
Un înalt oficial leton cere UE să interzică produsele agricole rusești. „Tot ce este importat din Rusia poate fi adus din Ucraina”
Ministrul leton al Agriculturii Armands Krauze a cerut Uniunii Europene să adauge produse alimentare rusești pe listele de sancțiuni pe 26 februarie, înaintea reuniunii miniștrilor...
#Ucraina, #Rusia, #SUA, #Polonia, #livrari de arme, #munitie, #UE, #Vest, #NATO , #Razboi Ucraina