Atacuri unul după altul la 15 kilometri în spatele liniei de contact

Autor: Mathias Bolinger (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Miercuri, 23 Februarie 2022, ora 16:53
5539 citiri

Criza dintre Rusia și Ucraina se apropie de punctul culminant: 450 de kilometri măsoară linia care separă armata ucraineană de luptătorii susținuți de Rusia.

Olena Makarenko nu vrea să se îndepărteze la mai mult de trei pași de ușa blocului în care locuiește. "Nu știi niciodată când începe următorul bombardament", spune ea. De la intrarea în blocul gri cu două etaje, o scară duce la apartamentul ei iar cealaltă la subsol. "Când e liniște, mai ies din când în când", murmură femeia. "Nu de alta, dar se face frig rău la subsol".

În ultimele patru zile, satul ucrainean Vrubivka, aflat în apropierea aşa-numitei linii de contact și la 50 de kilometri vest de Luhansk, a fost vizat în mod repetat de tiruri de foc. Nu degeaba Olena a petrecut patru zile în pivniță, unde podeaua e pământul gol. O mică sobă electrică suflă oarecum neputincioasă împotriva frigului umed. Oamenii au reuşit măcar să care jos un pat...

Rămâi sau fugi? - Olena Makarenko în Vrubivka

În tenebrele încăperii, o bătrână zace îngropată sub pături. Lângă ea, un băiat doarme ținându-și telefonul mobil strâns în mâini. Olena apucă în grabă o pungă de plastic și dă fuga la etaj, în apartament, unde fiica ei nu mai pridideşte cu bagajele. Fata a hotărât să se refugieze pentru câteva zile într-un oraș vecin.

"Preferința mea ar fi ca ea să plece cu nepoții în Carpați, la peste o mie de kilometri spre vest. Măcar pentru câteva săptămâni, până când se lămuresc treburile pe-aici”.

Olena spune că recunoașterea de către Rusia a autoproclamatelor republici o încurcă. "Nu știu ce înseamnă asta pentru noi și nici ce să fac în continuare".

În ultimele zile tensiunea a crescut de-a lungul întregii linii de contact, sute de obuze fiind direcţionate către partea ucraineană. Despre situația din partea cealaltă nu există informații verificabile.

Conducerea ucraineană, care spune că rebelii susţinuţi de ruşi caută cu tot dinadinsul să determine trupele de stat să reacționeze, a instruit armata să reacționeze cu maximă reținere şi să răspundă numai în situația în care este periclitată securitatea trupelor.

Însă modul în care soldații reacționează la fața locului este aproape imposibil de verificat. OSCE, care ar trebui să monitorizeze încălcările armistițiului, abia reușește să țină pasul cu documentarea numeroaselor încăierări, între altele pentru că mai multe țări și-au retras între timp observatorii.

Satul Vrubivka se află sub foc constant

Vrubivka se află la o anumită distanță în spatele liniei de contact. De aici până la primele poziții inamice sunt 15 kilometri, aproximativ raza de acțiune a unui obuzier de câmp. Satul este singurul loc din zonă bombardat atât de puternic. În spatele blocului de apartamente al Olenei, geamurile au fost deja zburate.

O grenadă a bubuit chiar pe strada din sat. Alături, în curtea școlii, un proiectil a făcut un crater chiar în spatele porții de fotbal.

Cu puțin timp în urmă s-a ivit în sat și microbuzul galben, de tip sovietic, aparținând serviciului de urgență al furnizorului de gaz. Un muncitor sudează de zor găurile lăsate în conducta de gaz supraterană de fragmentele de obuz.

”Am fost și ieri aici”, spune un muncitor, relatând că echipa de intervenţie a fost ea însăşi ținta unui atac. Neavând încotro, oamenii s-au adăpostit sub vehiculul lor greu. "Suntem pur și simplu speriați", intervine o profesoară care asistă la depanare.

Femeia nu vrea să vorbească în fața aparatului de filmat. ”Îmi este teamă să nu mă prăbușesc în timpul interviului”, mărturiseşte aceasta.

Deși se află între mai multe orașe mai mari, pentru care s-au dus lupte de cucerire, Vrubivka a fost relativ cruțat în timpul încleştărilor crâncene din 2014 și 2015. Acum, satul se află sub focuri de armă constante, în timp ce satele învecinate sunt relativ liniștite.

”Mă tot sună oamenii să mă întreabe de ce le-a căşunat pe noi, de ce suntem bombardați atât de puternic", relatează Olena Makarenko, care în vremuri mai paşnice a condus centrul cultural local. ”Și eu ce să le răspund? Nu am idee".

Femeia le face cu mâna vecinilor din curtea învecinată, care își suie lucrurile într-un microbuz de culoare galbenă iar apoi o ia în sus pe scări pentru a-și ajuta fiica să împacheteze.

Deutsche Welle

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Planul pregătit de Moscova ca să recupereze banii oligarhilor ruși. Acordul care ar debloca peste 500 de milioane de dolari
Planul pregătit de Moscova ca să recupereze banii oligarhilor ruși. Acordul care ar debloca peste 500 de milioane de dolari
O firmă de brokeraj din Rusia care organizează o schemă de schimb de active care ar putea elibera fonduri îngheţate pentru investitorii ruşi şi străini ar considera că deblocarea unor...
#Ucraina, #Vrubivka, #luptatori, #separatisti, #Rusia, #Moscova, #subsol , #Ucraina