Bătălia pentru Bahmut a provocat pierderi grele de ambele părți. Cifrele raportate de Ucraina și Rusia

Marti, 14 Martie 2023, ora 07:09
5531 citiri
Bătălia pentru Bahmut a provocat pierderi grele de ambele părți. Cifrele raportate de Ucraina și Rusia
Bătălia pentru Bahmut a provocat pierderi grele de ambele părți FOTO Hepta

Ucraina şi Rusia au raportat pierderi grele în bătălia pentru Bahmut. Moscova încearcă de luni de zile să cucerească oraşul din estul Ucrainei, într-un război de uzură, transmite BBC.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski a declarat că forţele ruseşti au suferit peste 1.100 de morţi în ultimele zile, cu mult mai mulţi răniţi grav. Rusia a declarat că a ucis peste 220 de membri ai serviciilor ucrainene în ultimele 24 de ore.

BBC nu este în măsură să verifice cifrele oferite de niciuna dintre părţi.

Analiştii spun că Bahmut are o valoare strategică redusă, dar a devenit un punct de atracţie pentru comandanţii ruşi care s-au străduit să transmită veşti pozitive Kremlinului.

Capturarea oraşului ar aduce Rusia puţin mai aproape de obiectivul său de a controla întreaga regiune Doneţk, una dintre cele patru regiuni din estul şi sudul Ucrainei anexate de Rusia în septembrie anul trecut, în urma unor referendumuri condamnate pe scară largă în afara Rusiei ca fiind un simulacru.

Comandanţii ucraineni, care au alocat resurse semnificative pentru apărarea oraşului, spun că strategia lor vizează să lege forţele ruseşti şi să împiedice Moscova să lanseze alte ofensive în lunile următoare.

De ce contează Bahmut pentru Rusia şi Ucraina

"În mai puţin de o săptămână, începând cu 6 martie, am reuşit să ucidem peste 1.100 de soldaţi inamici numai în sectorul Bahmut, o pierdere ireversibilă a Rusiei, chiar acolo, lângă Bahmut", a declarat Zelensky în discursul său video de noapte. El a adăugat că 1.500 de soldaţi ruşi au fost răniţi suficient de grav pentru a-i ţine departe de acţiunile ulterioare.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele ruse au ucis "peste 220 de militari ucraineni".

Comandantul forţelor terestre ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, a declarat că grupul de mercenari ruşi Wagner a atacat trupele sale din mai multe direcţii, în încercarea de a străpunge apărarea şi de a avansa spre cartierele centrale ale oraşului.

Organizaţia paramilitară se află în centrul asaltului rusesc asupra Bakhmut. Liderul acesteia, Evgheni Prigojin, şi-a pus în joc reputaţia şi pe cea a armatei sale private pentru a cuceri Bahmut. El a declarat duminică că situaţia din oraş este "dificilă, foarte dificilă, inamicul se luptă pentru fiecare metru". "Şi cu cât ne apropiem mai mult de centrul oraşului, cu atât luptele sunt mai violente", a spus el într-o înregistrare vocală publicată pe Telegram.

După capturarea preconizată a lui Bahmut, "vom începe să ne redinamizăm" şi "vom începe să recrutăm noi oameni din regiuni", a spus el.

Iar sâmbătă, Institutul pentru Studiul Războiului - un centru de reflecţie american - a raportat că ofensiva Moscovei a fost blocată. "Luptătorii Grupului Wagner sunt probabil din ce în ce mai blocaţi în zonele urbane... şi, prin urmare, le este greu să facă progrese semnificative", a declarat acesta.

Eveniment Quarterly Report

Un comando ucrainean pe ski-jet a efectuat un raid îndrăzneț pentru a distruge o stație rusească de război electronic din Crimeea
Un comando ucrainean pe ski-jet a efectuat un raid îndrăzneț pentru a distruge o stație rusească de război electronic din Crimeea
O unitate de comando ucraineană s-a deplasat pe ascuns cu ski-jeturi prin Marea Neagră pentru un raid îndrăzneț asupra unei stații rusești de război electronic din Crimeea, scrie Bussines...
Cum își adaptează Ucraina tactica de război în prag de iarnă
Cum își adaptează Ucraina tactica de război în prag de iarnă
Ucraina se va confrunta în curând cu a doua iarnă de război, iar campaniile îndrăznețe de acum un an, care au înregistrat câștiguri semnificative la Harkov și Herson, par o amintire...
#Ucraina, #bahmut, #Rusia, #razboi, #pierderi , #Razboi Ucraina