Comisar european despre aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană: ”Este un maraton, nu un sprint”

Joi, 02 Februarie 2023, ora 14:29
1709 citiri
Comisar european despre aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană: ”Este un maraton, nu un sprint”
Comisarul european pentru buget și administrație FOTO / Twitter Johannes Hahn

Comisarul european pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn, a atras atenţia joi că procesul de aderare la Uniunea Europeană al Ucrainei ”este un maraton, nu un sprint”, dar a subliniat totodată că ”destinul” acestei ţări ”este în Europa”, transmite EFE.

Politicianul austriac a făcut această declaraţie chiar în ziua în care circa 15 comisari europeni se reunesc la Kiev cu membri ai guvernului ucrainean, iar vineri se va desfăşura un summit între Ucraina şi UE la care vor participa preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”Procesul de aderare la UE este un maraton, nu un sprint”, a afirmat Hahn în cadrul unei dezbateri în plenul Parlamentului European despre summitul UE-Ucraina.

Cu toate acestea, Hahn a dat asigurări că ”destinul” Ucrainei ”este în Europa” şi că ”drumul comun european” s-a decis în iunie 2022, când fostei republici sovietice i-a fost acordat statutul de ţară candidată.

”Comisia va sprijini Ucraina pe parcursul întregului său proces de aderare. În pofida atacurilor continue şi nemiloase ale agresorului, constatăm un impuls uriaş al reformelor”, a subliniat Hahn.

Comisarul european a adăugat că reuniunea de joi şi summitul de vineri ”vor trimite un mesaj foarte clar Ucrainei şi dincolo de ea cu privire la sprijinul nostru continuu şi de nezdruncinat” acordat fostei republici sovietice ”atât cât va fi nevoie” şi cu privire la ”forţa noastră colectivă şi hotărârea de a face faţă agresiunii brutale a Rusiei”.

Hahn a menţionat că cele două reuniuni vor permite trecerea în revistă a sprijinului acordat de UE Kievului ”în toate domeniile, inclusiv financiar, umanitar, energetic, sprijin bugetar, sprijin militar şi anvergură diplomatică”.

”Vom dezbate eforturile de reformă din Ucraina, alinierea suplimentară a legislaţiei sale la cea a UE şi vom lua noi măsuri pentru a spori cooperarea sectorială”, a explicat el. ”Pentru a sprijini procesul de reformă şi a intensifica rezilienţa Ucrainei, vom anunţa un nou pachet de sprijin în valoare de 400 de milioane de euro, din care 145 de milioane de euro sub formă de asistenţă umanitară şi 305 milioane de euro pentru cooperarea bilaterală'', a menţionat Hahn.

Comisarul european a declarat că procesul de aderare la UE al Ucrainei are loc simultan cu integrarea Kievului în piaţa unică şi a dat asigurări că liberalizarea comerţului cu Ucraina timp de un an a adus beneficii Kievului şi Celor 27 deopotrivă şi că executivul european va propune ”în curând” extinderea acestor măsuri.

”Preşedinta Von der Leyen va propune suspendarea contribuţiilor financiare ale Ucrainei pentru a participa la programe ale Uniunii pe tot parcursul perioadei în care Ucraina se va afla în dificultate financiară”, a explicat Hahn, care a adăugat totodată că reconstrucţia Ucrainei ”nu poate fi disociată de responsabilitatea Rusiei pentru războiul său de agresiune” şi că ”atrocităţile” Moscovei ”nu vor rămâne nepedepsite”.

Citește și:
Ce se ascunde în spatele anunțului lui Putin că plasează arme nucleare în Belarus. Cauzele tentativei disperate de intimidare
Ce se ascunde în spatele anunțului lui Putin că plasează arme nucleare în Belarus. Cauzele tentativei disperate de intimidare
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că intenționează să desfășoare arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului. Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) consideră că...
Mandatul de arestare de la Haga, marele test pentru loialiștii lui Putin. La Moscova se speculează cine ar putea fi următorul acuzat
Mandatul de arestare de la Haga, marele test pentru loialiștii lui Putin. La Moscova se speculează cine ar putea fi următorul acuzat
„În cea mai mare parte a zilei, 17 martie a fost o zi de lucru obișnuită în birourile de la Kremlinul și în cele ale parlamentului rus,” scrie publicația independentă rusă Meduza. În...
#Ucraina, #aderare Ucraina UE, #aderare UE, #comisar european , #Ucraina