Cum a anihilat Ucraina dominația Rusiei în Marea Neagră

Autor: Vlad Draghicescu (DW) - Jurnalist Deutsche Welle
Joi, 25 Ianuarie 2024, ora 17:55
2313 citiri

Cotidianul german ”Welt” vorbește, într-o analiză publicată miercuri, despre succesul remarcabil al Ucrainei în ruperea dominației rusești în Marea Neagră, în special în ceea ce privește reluarea exporturilor de cereale.

Mulți experți în politică internațională au întâmpinat cu nedisimulată îngrijorare anunțul Rusiei din iulie anul trecut privind anularea acordului privind cerealele, care venea să pună sub semnul întrebării exporturile agricole ale Ucrainei. Kievul, însă, a reușit să depășească aceste provocări, scrie Clemens Wergin, șeful corespondenților externi al publicației „Welt”.

La șase luni după gestul Moscovei, situația cunoștea o schimbare de-a dreptul radicală după ce, în răspăr cu previziunile, Ucraina își relua exporturile de cereale prin Marea Neagră, spărgând blocada rusească, scrie influenta gazetă germană.

De fapt, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie, porturile ucrainene au înregistrat în decembrie exporturi agricole mai mari decât în oricare alt moment în timpul invaziei rusești. Londra atribuie această realizare redeschiderii porturilor ucrainene esențiale din Marea Neagră și stabilirii unei rute unilaterale de export pentru nave.

”Welt” observă că volumul lunar al exporturilor depășește acum ceea ce s-a realizat în timpul acordului privind cerealele cu Rusia, denunțat în mod unilateral de Moscova. Calculele unei asociații agricole ucrainene, citată în articol, arată că exporturile lunare de cereale ale Ucrainei prin Marea Neagră se ridică la 7,5 - 8 milioane de tone. În plus, prețurile de pe piața mondială pentru cereale au scăzut semnificativ - la fel și primele de asigurare pentru navele care servesc porturile ucrainene.

Meritele altor țări, între care şi ale României

Editorialistul german evidențiază meritul guvernului Marii Britanii, care a negociat cu asiguratorii de nave în favoarea Ucrainei. ”În plus, Turcia, Bulgaria și România au format o coaliție cu scopul deminării Mării Negre”, scrie ziarul berlinez.

Astfel, peste 500 de nave de marfă au folosit deja noul "coridor umanitar" stabilit de Ucraina în august și care evită rutele directe prin Marea Neagră spre Bosfor, mergând în schimb de-a lungul coastei de la apele teritoriale ucrainene, prin cele ale României și Bulgariei, până la strâmtoarea care duce în Marea Mediterană. Cu alte cuvinte, ”navele sunt vulnerabile la atacurile rusești doar în apele ucrainene, deoarece atacurile asupra libertății de navigație pe teritoriile României, Bulgariei și Turciei ar constitui atacuri asupra NATO, lucru de care Moscova s-a ferit până acum”, amintește Wergin.

Acest neașteptat succes ucrainean este pus pe seama a doi factori-cheie: convingerea armatorilor să rupă blocada în pofida riscurilor și campania de succes a Ucrainei împotriva flotei rusești din Marea Neagră. ”Stabilirea rutei de export este considerată un succes militar semnificativ pentru Ucraina, o țară care nu posedă o marină notabilă”.

”Welt” amintește de atacurile ucrainene asupra sediului central al flotei rusești din Marea Neagră, precum și a navelor de război ale Moscovei, care au forțat marina rusă să se retragă în porturi rusești mai estice. Totodată, rachetele anti-navă amplasate de-a lungul coastei ucrainene au reușit să țină marina rusă departe de porturile ucrainene, cum ar fi Odesa.

”Mai mult, utilizarea tot mai mai frecventă a dronelor de navă ucrainene a făcut ca anumite părți din Marea Neagră să devină un real pericol pentru ruși. Ucraina susține că a avariat sau distrus cel puțin 16, ori poate chiar 24 de nave de război rusești, inclusiv nava amiral Moskva, dar și un submarin modern andocat”.

Publicația germană găsește că ”îndemânarea și creativitatea armatei ucrainene, împreună cu recucerirea Insulei Șerpilor și a platformelor de foraj ocupate de ruși în apropiere de Crimeea, care serveau drept stații de recunoaștere, reprezintă o amenințare pentru accesul flotei rusești la Marea Neagră”.

”Welt” trage concluzia că reluarea cu succes de către Ucraina a rutei de export din Marea Neagră este ”dovada irefutabilă a capacității acestei țări de a rupe dominația absolută a Rusiei asupra Mării Negre”. Reușita este într-adevăr remarcabilă, mai cu seamă că a fost realizată cu mijloace limitate și o tactică de luptă de gherilă.

”Ea reprezintă, deci, unul dintre cele mai importante succese ucrainene din ultimul an, alături de amenințarea strategică la adresa pozițiilor rusești din Crimeea”, conchide ziarul citat.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Rusia, despre atacul de la mitingul lui Trump: „SUA trebuie să facă bilanțul politicilor de incitare la ură” VIDEO
Rusia, despre atacul de la mitingul lui Trump: „SUA trebuie să facă bilanțul politicilor de incitare la ură” VIDEO
Rusia a îndemnat duminică, 14 iulie, Statele Unite să facă un bilanţ al politicilor lor de incitare la ură împotriva adversarilor politici, ţărilor şi popoarelor, folosind tentativa de...
10 ruşi şi 7 bieloruşi lăsaţi să participe la Jocurile Olimpice au încălcat regulile
10 ruşi şi 7 bieloruşi lăsaţi să participe la Jocurile Olimpice au încălcat regulile
Zece sportivi ruşi şi şapte bieloruşi autorizaţi să participe la Jocurile Olimpice de la Paris au încălcat regulile Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) referitoare la neutralitatea în...
#Ucraina, #Rusia, #Marea Neagra , #Razboi Ucraina
  1. Minor de 13 ani din Sălaj, bătut și violat de un individ fără scrupule. Decizia magistraților în acest caz terifiant
  2. Scene teribile pe un drum din Tulcea. 12 autoturisme şi un microbuz au fost surprinse de o viitură puternică VIDEO
  3. Un înalt oficial rus a cerut să fie trimis pe frontul din Ucraina. Alexandr Kibovski fusese condamnat pentru luare de mită
  4. Guvernul de la Kiev cere majorarea taxelor pentru a putea susține efortul de război. Cum arată bugetul de apărare
  5. Directorul care a extins plajele pe litoralul românesc părăsește ABADL. Cine îi va lua locul SURSE
  6. Volodimir Zelenski și-a întâlinit marele rival pe un aeroport din Londra. Participarea la summitul Comunității Politice Europene
  7. Zelenski l-a atacat voalat pe Viktor Orban la summitul CPE. "Unii ar putea fi tentaţi să-şi trădeze vecinii"
  8. Jurnalistă sancționată pentru o glumă pe seama înălțimii Giorgiei Meloni. Ce despăgubiri trebuie să-i plătească premierului italian
  9. Un urs a ieșit la plimbare prin Parcul Central dintr-o stațiune plină cu turiști. "Vă doresc o zi minunată"
  10. Joe Biden a făcut o nouă gafă. Nu și-a adus aminte numele unui secretar de stat. L-a identificat drept "negrul" VIDEO