A 33-a zi de război în Ucraina. Atac cibernetic fără precedent / Kadârov a mers personal în Mariupol / Șeful spionajului militar: "Ucraina are agenți aproape de Putin" LIVE TEXT

Luni, 28 Martie 2022, ora 07:35
19377 citiri
A 33-a zi de război în Ucraina. Atac cibernetic fără precedent / Kadârov a mers personal în Mariupol / Șeful spionajului militar: "Ucraina are agenți aproape de Putin" LIVE TEXT
Clădire puternic avariată din orașul Volnovakha, aflat în regiunea Donețk FOTO / Hepta

Războiul din Ucraina a intrat în a 33-a zi. Atacurile continuă. S-au raportat explozii puternice în Kiev, Luzk și Rivne. Trupele ucrainene au lansat cu succes atacuri în jurul Harkov-ului. O analiză arată că de la invadarea Rusiei au fost distruse sau confiscate circa 5.000 de clădiri rezidențiale, școli, fabrici și depozite. Pagubele materiale depășesc 63 de miliarde de dolari.

UPDATE 22.50 Atac cibernetic la cea mai mare companie de telecomuncații din Ucraina. Este cea mai mare lovitură de la începutul invaziei.

UPDATE 21.10 Ramzan Kadârov s-a dus la Mariupol, în ziua în care Putin l-a făcut general-locotenent. "A mers pentru a ridica moralul luptătorilor".

UDPATE 20.25 Imagini macabre din orașul-cimitir. Oamenii au săpat sute de morminte între blocuri de la începutul invaziei ruse FOTO

UPDATE 20.00 Șeful spionajului militar de la Kiev: "Ucraina are agenți în conducerea Rusiei, inclusiv aproape de Putin".

UPDATE 18.21 Locuitorii Kievului se încăpățânează să revină la viața normală: ”Vârstnicii s-au întors să joace șah în parcuri”.

UPDATE 15.55 O investigație realizată de Bellingcat, The Insider și BBC a descoperit că, în zilele și lunile dinaintea asasinarii sale în 2015, liderul opoziției ruse Boris Nemțov a fost urmărit de membri ai aceleiași echipe de asasini care au fost ulterior pe urmele lui Vladimir Kara-Murza, Dmitri Bykov și Alexei Navalîi.

UPDATE 15.34 Miliardarul rus Roman Abramovici ar fi zburat zilele trecute de la Istanbul la Moscova cu o scrisoare adresată de Volodimir Zelenski lui Vladimir Putin, în care ucraineanul și-a expus poziția fermă în negocierile de pace.

UPDATE 15.30 Serviciile ucrainene de informații au publicat o listă cu 620 de agenți FSB care activează în Europa. ”Fiecare european trebuie să cunoască numele lor... Lista cu cei 620 de angajați ai FSB conține nume, informații despre locul de muncă, adresele și date din pașapoartele lor”, potrivit Serviciului de Informații al Ucrainei.

UPDATE 15.17 Tatiana Zhuravliova, o evreică ucraineană în vârstă de 83 de ani care a supraviețuit Holocaustului, spune că războiul din Ucraina i-a trezit aceeași spaimă teribilă pe care a simțit-o când era copil și naziștii începuseră atacurile aeriene asupra Odesei. Este unul dintre cei 3.500 de evrei din Ucraina refugiați în Germania.

UPDATE 14.40 Kremlinul susţine că afirmaţiile preşedintelui american Joe Biden referitoare la preşedintele rus Vladimir Putin, ”provoacă îngrijorare”.

UPDATE 14.20 O întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este posibilă după ce se obţine ”claritate cu privire la soluţiile pentru toate problemele cheie ale Rusiei”.

UPDATE 13.22 Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunţat, luni, 28 martie, o uşoară relaxare a restricţiilor de circulaţie în capitala Ucrainei. Interdicţia de circulaţie va intra în vigoare cu o oră mai târziu şi se va încheia cu o oră mai devreme.

UPDATE 12.34 Oraşul Mariupol, din sudul Ucrainei, controlat de forţele ruse, este în pragul unei catastrofe umanitare şi trebuie evacuat complet, a declarat, luni, 28 martie, primarul oraşului, Vadym Boichenko. El a declarat că aproximativ 160.000 de civili sunt blocaţi în oraş, fără energie electrică.

UPDATE 12.16 Președintele rus Vladimir Putin ar putea lansa o lovitură nucleară asupra Ucrainei dacă planul său de a captura Kievul nu se materializează, a declarat Hristo Grozev, jurnalist de investigație la publicația Bellingcat.

UPDATE 12.03 Companiile internaţionale care au părăsit pieţele ruse vor primi ”Premiul pentru pace” din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat duminică, 27 martie,Biroul său Prezidenţial.

UPDATE 11.42 Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian compară situația din Mariupol cu cea din orașul sirian Alep. Imagini de pe rețelele sociale arată situația catastrofală din orașul ucrainean: blocuri distruse, fumegânde, pustii, fără oameni.

UPDATE 11.37 Medicii din Ucraina susțin că numărul de nașteri premature s-a dublat sau triplat în ultimele săptămâni. O fetiță a cântărit la venirea pe lume 630 de grame.

UPDATE 11.28 ONU a prezentat un bilanț oficial al victimelor din rândul civililor în războiul Rusiei în Ucraina. Astfel, potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, 1.119 de civili au murit de la 24 februarie și până acum și 1.790 au fost răniți.

UPDATE 11.13 Turcia se numără printre ţările care ar putea oferi Kievului garanţii de securitate ca parte a oricărui acord cu Rusia de a pune capăt războiului din Ucraina.

UPDATE 10.54 Fără coridoare umanitare în Ucraina astăzi, din motive de securitate. Rușii ar pregăti ceva, potrivit serviciilor de securitate ucrainene.

UPDATE 10.14 Oleksiy Arestovych, purtătorul de cuvânt al președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, le-a reamintit soldaților ucraineni obligațiile care le revin față de prizonierii de război, în temeiul Convenției de la Geneva.

UPDATE 9.41 Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au convenit că următoarea întâlnire a delegaţiilor ruse şi ucrainene va avea loc la Istanbul.

UPDATE 9.15 Trupele ucrainene au distrus duminică, 27 martie, 4 avioane, un elicopter, 2 tancuri, 2 rachete de croazieră și 2 drone. Bătălii defensive au loc în nordul regiunii Donețk și Lugansk.

UPDATE 8.57 Statul Major ucrainean anunță că mai multe unități militare ruse se retrag de la nord de Kiev spre zona Cernobîl și mai departe, în Belarus, pentru refacerea capacităților de luptă, anunță biziday.ro, care citează understandingwar.org.

UPDATE 7.42 Trupele ucrainene au reușit să recucerească teritorii din jurul oraşului Harkov din estul ţării, potrivit şefului militar regional. Oleg Sinegubov a informat pe Telegram că trupele ruse au fost respinse duminică din mai multe localităţi.

UPDATE 7.36 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, pentru presa din Rusia, că mai mulţi oameni de afaceri ruşi, între care şi Roman Abramovici, au propus să doneze bani pentru Ucraina, unii dintre ei chiar pentru susţinerea armatei.

UPDATE 7.30 Forţele ruse au părăsit oraşul ucrainean Slavutici, în care locuieşte personalul centralei nucleare de la Cernobîl, după ce şi-au încheiat misiunea de a-l inspecta, a anunţat primarul Iuri Fomicev.

UPDATE 7.23 O parte dintre militarii ucraineni care se aflau pe insula Șerpilor din Marea Neagră au murit, iar restul au fost luați prizonieri și au revenit în Ucraina, în urma unui schimb realizat cu Rusia, a declarat de președintele Volodimir Zelenski, într-un interviu realizat duminică, 27 martie, de jurnaliști din Rusia.

Infrastructura din Ucraina a suferit daune în valoare de peste 63 de miliarde de dolari de când Rusia a invadat ţara, estimează Kiev School of Economics, potrivit bbc.com.

Conform estimării – care ia în calcul impactul economic al invaziei până la 24 martie – cel puţin 4.431 de clădiri rezidenţiale au suferit daune, au fost distruse sau au fost confiscate. Acelaşi lucru este valabil şi pentru 92 de fabrici şi depozite şi 378 de şcoli.

În plus, au fost distruse, au suferit daune sau au fost capturate 12 aeroporturi şi şapte centrale electrice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, a anunțat că Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi...
#Ucraina, #infrastructura, #cladiri, #razboi, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina