Mărturiile unei sportive care a scăpat din iadul de la Harkov și a venit în România: ”Nu mai avem nimic acolo”

Duminica, 22 Mai 2022, ora 09:31
1438 citiri
Mărturiile unei sportive care a scăpat din iadul de la Harkov și a venit în România: ”Nu mai avem nimic acolo”

Federația Română de Triatlon ajută de mai bine de două săptămâni 8 sportivi și doi antrenori din Ucraina, care se pregăteau în Harkov. În orașul în care s-au născut nu mai au nimic, iar ei nu au unde să se mai întoarcă.

Daryna Moskalenko, singura sportivă majoră din lotul aflat la izvorani, și speranța olimpică a ucrainenilor, povestește drama pe care cei apropiați o trăiesc în fiecare zi în țara ei.

„Harkov, orașul în care m-am născut și m-am pregătit, a fost bombardat din primele zile ale războiului. Nu mai avem nimic acolo. Familia mea a reușit să plece, dar tata, din păcate e acolo, ținem legătura, e cumplit ce se întâmplă”, spune Daryna Moskalenko.

Triatlonista este încântată de condițiile oferite de români la Izvorani.

„Suntem foarte mulțumiți și recunoscători de tot ce ni s-a oferit aici. Totul este perfect pentru a ne pregăti, sunt niște trasee foarte interesante în pădure și o pistă perfectă pentru alergare”, a subliniat ucraineanca.

„Toți sunt din orașul Harkov și nu au unde să se mai întoarcă. Casele lor au fost bombardate. Prin intermediul Federației Europene de Triatlon am primit o solicitare dacă putem să îi ajutăm pe o perioadă nedeterminată. Până acum, cu sprijinul COSR am reușit să obținem 4 săptămâni în care putem să le oferim condiții foarte bune de pregătire la Izvorani”, a precizat Vlad Stoica, președintele Federației Române de Triatlon.

„Mai departe, vom reuși și noi prin resurse proprii să îi mai ținem două săptămâni în cantonament, vedem cum reușim să facem rost de resurse să îi ținem pe o perioadă nedeterminată în România”, a mai spus Vlad Stoica.

Vlad povestește și de ce ucrainenii au ales România: „Pur și simplu nu au unde să meargă! Au venit la noi pentru că nu au rude, părinții lor nu muncesc în străinătate și nu au unde să se ducă. Sunt niște copii, 7 minori și unul major”.

Între 5 -12 iunie, Daryna va fi prezentă la cel mai mare eveniment organizat de Federația Română de Triatlon, Campionatul Mondial de Multisport care va avea loc la Târgu Mureș.

„Este vorba despre o săptămână în care sunt 4 campionate mondiale, 4 probe, foarte importante în sportul nostru și vreau să menționez că îl organizăm în parteneriat cu un club local, Master Ski and Bike”, a declarat Vlad Stoica, președintele Federației Române de Triatlon.

La Mondialul de la Târgu Mureș vor lua startul și cei mai buni triatloniști din România, care în prezent se află în cantonament în Italia.

Citeste si:
Pentagonul susține că retragerea ucrainenilor din Severodonețk este un pas tactic. Ce urmărește, de fapt, Armata Ucrainei
Pentagonul susține că retragerea ucrainenilor din Severodonețk este un pas tactic. Ce urmărește, de fapt, Armata Ucrainei
Retragerea armatei ucrainene de la Severodonețk este o mișcare tactică profesionistă care le va permite să ocupe poziții mai bune și să fie întărite cu noi arme. În special, su sistemele...
Marina rusă a primit ordin să mineze porturile Ucrainei la Marea Neagră. "Intenția este să le blocheze definitiv"
Marina rusă a primit ordin să mineze porturile Ucrainei la Marea Neagră. "Intenția este să le blocheze definitiv"
Ca parte a blocadei impuse de Rusia exporturilor de cereale din Ucraina, marina rusă a primit ordin să mineze porturile Odesa și Oceac de la Marea Neagră și a făcut deja asta în râul Nipru,...