A șasea zi de război în Ucraina. Harta teritoriilor ocupate de Rusia. Turnul televiziunii din Kiev a fost atacat de ruși LIVE TEXT

Marti, 01 Martie 2022, ora 09:10
52336 citiri
A șasea zi de război în Ucraina. Harta teritoriilor ocupate de Rusia. Turnul televiziunii din Kiev a fost atacat de ruși LIVE TEXT
Ucrainenii din Kiev se mobilizează pentru atacul rușilor FOTO Hepta

Este a șasea zi a conflictului armat dintre Rusia și Ucraina. Forțele ruse au continuat noaptea trecută seria de atacuri asupra Kievului și a principalelor orașe din Ucraina. Potrivit unui raport ONU, peste 100 de civili au murit în confruntări.

UPDATE 20.11 Un atac rus a vizat marţi, 1 martie, turnul televiziunii din Kiev, provocând întreruperea difuzării canalelor, a anunţat Ministerul de Interne ucrainean, relatează AFP şi Reuters. Cinci persoane au murit şi alte cinci au fost rănite în urma atacului cu rachete asupra turnului televiziunii

UPDATE 19.14 Pagina de Twitter ”Informator militar” a publicat harta înaintării trupelor Rusie pe teritoriul Ucrainei, de la declanșarea războiului în 24 februarie. Se poate observa că interesul Moscovei s-a concentrat pe zonele din apropierea granițelor directe cu Ucraina, întărind scenariul ocupării părții de est a țării.

UPDATE 17.49 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, le-a transmis marți, 1 martie, locuitorilor să rămână la adăpost întrucând trupele ruse se află la periferia orașului.

UPDATE 17.30 O filmare de marți, 1 martie, arată cum mai mulți civili ucraineni, neînarmați, încearcă să oprească trupele ruse să înainteze în orașul Melitopol.

UPDATE 16.46 Publicaţia ucraineană Zerkalo Nedeli, citată de agenţia oficială de presă rusă TASS, a anunțat că a doua rundă de negocieri între delegaţiile rusă şi ucraineană va avea loc miercuri, 2 martie.

UPDATE 15.59 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat marți, 1 martie, că ofensiva în Ucraina va continua până când țara sa își va atinge obiectivele.

UPDATE 15.19 Jurnalistă freelancer în Ucraina, argentinianca Sol Macaluso a oferit o scenă emoționantă în cadrul unei intervenții la o televiziune din Spania, Telecinco. Aflată de mai mult timp în Ucraina, Sol Macaluso a apelat la un cameraman localnic pentru a-și putea transmite informațiile.

UPDATE 14.53 Noi imagini cu civili ucraineni care opun rezistență rușilor au fost făcute publice marți, 1 martie. Având doar steagul în mână, civilii din orașul ucrainean Kupiansk, din regiunea Karkov, iau cu asalt mașinile rușilor și le cer explicații pentru invazia armată.

UPDATE 13.56 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut marți, 1 martie, un discurs în Parlamentul European în care a subliniat că cetățenii ucraineni își dau viața în lupta cu armata rusă pentru dorința de a fi egali cu restul cetățenilor europeni.

UPDATE 13.25 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat marţi, 1 martie, o lege care le permite combatanților străini care vor să se alăture armatei în lupta împotriva trupelor ruse să intre în țară fără viză.

UPDATE 13.15 Un avion inteligent, RC-135W, dotat cu echipamente de adunare și transmitere de informații în timp real, a decolat marți, 1 martie, din Anglia și va survola estul Europei cu scopul de a monitoriza mișcările armatei ruse.

UPDATE 12.45 Lukaşenko susține că Belarusul nu se alătură operațiunilor militare ale Rusiei. Kievul anunță că trupele trimise de Minsk tocmai au intrat în Ucraina.

UPDATE 12.34 Grup de soldați ruși filmat după ce s-a predat în Ucraina: ”Nu vor să moară pentru palatele lui Putin” VIDEO

UPDATE 11.45 Avanpost abandonat de militarii ruși în nord-estul Ucrainei. Soldații ar fi fugit noaptea din motive greu de descifrat VIDEO

UPDATE 11.10 Bombardament masiv la 15 kilometri de granița cu România. Armata rusă a atacat o bază militară din regiunea Odesa.

UPDATE 10.20 Preşedintele turc Tayyip Recep Erdogan a discutat telefonic cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko despre evoluţiile privind invazia militară rusă în Ucraina. Cei doi şefi de stat s-au referit inclusiv la tratativele pentru încetarea focului între Rusia şi Ucraina.

UPDATE 09.57 Membrii Congresului au primit luni informaţii confidenţiale de la înalţi oficiali americani din apărare şi informaţii despre situaţia din Ucraina. Senator american: „Ce e mai rău abia urmează să vină”.

UPDATE 09.45 O rachetă trasă de ruși a lovit marți dimineață, 1 martie, clădirea Consiliului Local din Harcov, situată în piața centrală a orașului. O cameră de supraveghere a surprins momentul în care racheta lovește clădirea administrativă și explodează.

UPDATE 09.20 România sprijină "pe deplin" integrarea Ucrainei, dar şi a Republicii Moldova şi a Georgiei în Uniunea Europeană, a afirmat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE 09.04 Operatorii de telefonie mobilă din Ucraina au dezactivat capacitatea forțelor de ocupație ruse de a-și folosi canalele de comunicare în roaming. După ce și-au dat seama că nu mai au acces la roaming, au început să ia telefoane de la ucraineni.

UPDATE 08.10 Explozii puternice au fost auzite la Herson, în sudul Ucrainei. Se crede că ar veni dinspre aeroport. Imagini din satelit arată un convoi de tancuri şi blindate pe 64 de kilometri care se îndreaptă spre Kiev, potrivit BBC.

UPDATE 7.55 Premierul britanic Boris Johnson a promis că Regatul Unit va "continua să exercite presiune maximă" asupra Rusiei, scrie BBC. Acţiunile Regatului Unit şi ale aliaţilor săi occidentali vor asigura că Vladimir Putin "simte consecinţele acţiunilor sale", a spus Johnson.

UPDATE 7.40 Canada va furniza muniţie şi arme anti-tanc Ucrainei, a declarat prim-ministrul Justin Trudeau reporterilor la Ottawa, potrivit The Guardian.

Știrea inițială

În jur de 70 de soldaţi ucraineni au fost ucişi, duminică, într-un atac al artileriei ruse asupra localităţii Ohtîrka, la nord-est de Kiev, a anunţat un oficial local, citat de BBC.

Dmitro Zhiviţki, şeful administraţiei de stat a regiunii Sumi, spune că atacul a distrus o unitate militară ucraineană, iar salvatorii şi voluntarii au recuperat cadavrele din moloz.

"Au murit mulţi oameni. În prezent, în cimitir se pregătesc locuri pentru aproximativ 70 de soldaţi ucraineni morţi", a scris el pe Telegram.

"Dar şi inamicul a primit ceea ce merită”, a adăugat el, spunând că în oraş sunt "o mulţime de cadavre ruseşti”, care acum sunt date Crucii Roşii.

Afirmaţiile sale nu putut fi verificate din surse independente, notează BBC.

Sirene antiaeriene răsună, marţi dimineaţă, în mai multe oraşe din Ucraina, care se confruntă cu a şasea zi de război contra invaziei Rusiei.

Potrivit The Kyiv Independent, sirenele se aud la Rivne, Ternopîl, Vinniţia şi Volin.

Locuitorii sunt sfătuiţi să meargă la cel mai apropiat adăpost.

Clădiri rezidențiale, distruse în Nord

Ca urmare a unui atac aerian rusesc asupra oraşului Brovarî (nord), o rachetă a lovit o casă şi două apartamente din Vasilkov, Bila Ţerkva şi Kalînivka, în jurul orei 19.10, potrivit Ministerului de Interne, scrie kyivindependent.com.

Mai târziu, în cursul serii, Serviciul de Stat de Urgenţă a raportat faptul că un atac cu rachetă în Bila Ţerkva a distrus o casă cu trei etaje în jurul orei 20.30.

Explozii puternice au fost auzite la Herson, în sudul Ucrainei.

La Harkov, primarul oraşului Igor Terekhov a precizat că cel puţin nouă persoane au fost ucise şi 37 rănite într-o zi, după bombardamente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
#Ucraina, #kiev, #bombardamente, #Rusia, #razboi, #Vladimir Putin , #Rusia-Ucraina